Καθρέφτες και Είδωλα, ένα βιβλίο από την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη

Share Button

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Κάπου εκεί, στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, λίγο πολύ όλοι αρχίζουμε τα «επικίνδυνα» και συχνά επώδυνα μακροβούτια στα βάθη του είναι μας. Αναζητούμε την ταυτότητά μας, προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε ποιοι είμαστε, ποιες δυνάμεις μάς κινούν και μας κατευθύνουν, πού τελειώνουν οι φωνές των άλλων και πού αρχίζει η δική μας. Και κάποτε έρχεται η στιγμή που μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή συνειδητοποίηση πως είμαστε παράγωγα αντικατοπτρισμών. Θυμός και σύγχυση ακολουθούν συνήθως τη διάψευση της «πρωτότυπης μοναδικότητάς» μας και των παιδικών υποσχέσεων «εγώ δε θα το κάνω ποτέ αυτό…» και «εγώ ποτέ δε θα γίνω έτσι»… Για κάθε βάσανό μας, για κάθε δαίμονά μας, έρχεται η ώρα που με τον ψυχοθεραπευτή, τον ιερέα ή τον κολλητό μας να παρακολουθεί τον σπαραγμό μας και να μας προμηθεύει χαρτομάντιλα, θα ρίξουμε το ανάθεμα στους καθρέφτες μας, στα μάτια όσων υπήρξαμε υποχρεωμένοι να καθρεφτιστούμε. Γιατί κανείς δεν μπορεί να γίνει αυτό που δεν έχει δει. Γιατί όσο και να το αποφεύγουμε, στο τέλος αντιγράφουμε, μιμούμαστε, καταλήγουμε να ακολουθούμε τα χνάρια των άλλων. Πολλές φορές γινόμαστε ακόμα και κακέκτυπα των πρωτοτύπων, μεταφράζοντας προθέσεις, μηνύματα, λόγια και βλέμματα μέσα από τα δικά μας οπτικά φίλτρα, αυτά με τα οποία μας «προίκισαν» οι γενετικές μας καταβολές ή ίσως και τα άστρα μας…. Αλλά σ’ αυτά ακριβώς τα φίλτρα ελλοχεύει και κάτι άλλο, μυστήριο, ανεξιχνίαστο και θαυμαστό. Τα οπτικά φίλτρα της ψυχής μας έχουν τη μαγική ικανότητα να αλλάζουν. Μπορούν να βρομίζουν με τα χρόνια ή να γίνονται κρυστάλλινοι μαγνήτες χρωμάτων και φωτός. Και ίσως αυτό να είναι το μόνο πραγματικό γήπεδο της ελεύθερης βούλησης. Μιας ελεύθερης βούλησης που για να είναι ουσιαστικά ελεύθερη, πρέπει πρώτα να τη δαμάσεις, να της επιβληθείς, να την ορίσεις εσύ κι όχι εκείνη εσένα.

Η Στέλλα, η ηρωίδα του Καθρέφτες και Είδωλα, είναι μια γυναίκα που καθρεφτίστηκε σε βρόμικα και σκοτεινά νερά. Αλλά απ’ όλες τις εκφάνσεις της πραγματικότητάς της, επιλέγει να εστιάσει σ’ εκείνη που ξεχειλίζει αγάπη, αυτοθυσία και γενναιότητα. Προϋποθέτει δύναμη ψυχής το να σταθείς απέναντι στις «συνθήκες» της ζωής σου και να τους σηκώσεις το ανάστημά σου. Να δηλώσεις με θράσος και θάρρος πως δε θα σε καθορίσουν. Να φωνάξεις ένα ηχηρό «παρών» όταν η ζωή επιλέγει να εκτροχιαστεί και να ορμήσεις άφοβα για να αρπάξεις το τιμόνι της. Η Στέλλα θα είναι παρούσα όταν έρθει εκείνη η ώρα. Θα είναι παρούσα και θα πορεύεται κόντρα στους ανέμους της μοίρας μέχρι την τελευταία στιγμή. Και τελικά θα επιλέξει τους καθρέφτες της έτσι όπως εκείνη θέλει.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ

Μυστικά, ψέματα και ανομολόγητες ενοχές. Εγκλήματα που αναζητούν επιτακτικά τους δράστες τους. Η θυσία μιας μάνας που ζητά δικαίωση.

Μέσα από το κελί της η Στέλλα αφηγείται. Περιδιαβάζει στις φτωχογειτονιές της στερημένης παιδικής ηλικίας της· στους κακόφημους δρόμους της εφιαλτικής εφηβείας της· στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου ακόνισε το μυαλό και την ψυχή της, αποφασισμένη να δώσει αξία και νόημα στην ύπαρξή της· στις δικαστικές αίθουσες όπου της έταξαν μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου· στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Μόραλη, όπου έλπιζε ότι θα δραπετεύσει οριστικά από τη μοίρα της, ότι θα βρει τον έρωτα, τη θαλπωρή και τη γαλήνη.

Όμως, η ζωή δε μένει ποτέ απλήρωτη. Η συνάντηση με το πεπρωμένο είναι αναπόδραστη. Και η Στέλλα πρέπει να επιλέξει τον καθρέφτη της και να αποδείξει από τι είναι φτιαγμένη. Κι ύστερα να κοιτάξει το είδωλό της κατάματα, διεκδικώντας την εξιλέωση και την ελπίδα που η ζωή τής αρνήθηκε.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!