Σαν σήμερα έπεσε η Χούντα! Ιστορική αναδρομή & απόσπασμα από το βιβλίο ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ της Βικτόρια Χίσλοπ.

Share Button

Σήμερα γιορτάζουμε μια ιστορική επέτειο για τη χώρα μας, την πτώση της Χούντας και τη σταδιακή επάνοδο στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ας θυμηθούμε τα κύρια γεγονότα: Η Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι τον Ιούλιο του 1974 κυβερνήθηκε από τη «Δικτατορία της 21ης Απριλίου». Η περίοδος της δικτατορικής διακυβέρνησης διήρκεσε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974 και για τον λόγο αυτό αποκαλείται «επταετία». Στη διάρκειά της σχηματίστηκαν τέσσερις κυβερνήσεις: η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια, η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου, η Κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη,  η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και τη βίαιη καταστολή της, ένα νέο πραξικόπημα υπό τον Δημήτριο Ιωαννίδη ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο.

Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε όταν η Χούντα του Ιωαννίδη «κατέρρευσε» στις 24 Ιουλίου του 1974 –παρόλο που η στρατιωτική ηγεσία παρέμεινε στη θέση της σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους– κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που ξεκίνησε τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου. Η Χούντα και οι άνθρωποί της στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, αιφνιδιασμένοι από την τουρκική συμπεριφορά ουσιαστικά δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη του 40% των εδαφών του νησιού (3% με την επιχείρηση «Αττίλας Ι» και σχεδόν το μισό νησί με τον «Αττίλας II»).

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης προσκάλεσε από το εξωτερικό και διόρισε πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έφτασε την 24η Ιουλίου στην Αθήνα με το προεδρικό αεροπλάνο της γαλλικής Προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν και σχημάτισε τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για να δρομολογήσει την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ας αναβιώσουμε όμως τις στιγμές αυτές μυθιστορηματικά, μέσα από τα βιβλία μας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ VICTORIA HISLOP,

«ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ»

Μια πολύ ζεστή μέρα του Ιουλίου, τα παράθυρα των σπιτιών ολόγυρα στην πλατεία ήταν ορθάνοιχτα. Ο Θανάσης είχε ανοιχτή την τηλεόρασή του και, όπως συνήθως, είχε τη φωνή στη διαπασών. Ήταν ώρα που αρκετοί έπαιρναν ακόμη τον μεσημεριανό τους ύπνο, όμως εκείνη τη μέρα δε θα νοιαζόταν για τα παράπονα των γειτόνων. Είχε συμβεί κάτι που έπρεπε να το πει στην αδελφή του.

Λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα, η Θέμις ελίχθηκε ανάμεσα στα έπιπλα του σπιτιού αγουροξυπνημένη από τον χτύπο στην πόρτα της. Ήταν ο Θανάσης. Και μάλιστα χαμογελαστός! Η καταστροφική αποτυχία του Ιωαννίδη στην Κύπρο είχε σημάνει το τέλος του και ο Θανάσης έπρεπε οπωσδήποτε να της πει το νέο ότι η εξουσία είχε επανέλθει στα χέρια των πολιτικών.

«Τελείωσε», της είπε χαμογελώντας.

«Ποιο πράγμα;» έκανε η αδελφή του που δεν καταλάβαινε τι της έλεγε.

«Το στρατιωτικό καθεστώς», απάντησε ο Θανάσης. «Τελείωσε. Επιτέλους τελείωσε».

Ο Θανάσης μπήκε στο διαμέρισμα και είπε στη Θέμιδα να ανοίξει το ραδιόφωνο.

Ήταν αλήθεια. Η χούντα είχε πέσει. Ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!