Ο εξαιρετικός Κώστας Γάκης (φρέσκος μετά την επιτυχία της παράστασης «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια») εκτός από τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του κειμένου, έχει αναλάβει και τη μουσική της παράστασης, ενώ το καστ συμπληρώνουν τρεις πολύ δυνατές παρουσίες, ο Αργύρης Γκαγκάνης στον ρόλο του γιατρού Φρίντμαν, που βοήθησε την Πηνελόπη Δέλτα στο σανατόριο της Βιέννης, ο Στέλιος Γιαννακός, που θα υποδυθεί τον αινιγματικό γραμματέα του γιατρού, και η Ανθή Φουντά στον ρόλο της Μαριάνθης, της γυναίκας που φρόντιζε τη μεγάλη συγγραφέα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Το έργο εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους: τον Απρίλιο του 1941, όταν οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και η Πηνελόπη Δέλτα κάνει τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της. Και το καλοκαίρι του 1908, όταν σε ηλικία τριάντα τεσσάρων ετών έχει εγκαταλείψει το σπίτι της και ζει τέσσερις μέρες πάθους με τον Ίωνα Δραγούμη, τον άντρα που έχει κλέψει την καρδιά της.
Όλα αυτά –το σαράκι του έρωτα, ο αγώνας ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική, οι αμφιβολίες, ο πόλεμος μεταξύ των θέλω και των πρέπει– θα σμίξουν αρμονικά με τις πιο δραματικές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Η είσοδος των χιτλερικών στρατευμάτων στην χώρα μας. Η πολυκύμαντη και αμφιλεγόμενη πορεία ενός ευπατρίδη διπλωμάτη που δολοφονήθηκε βάναυσα. Η απελπισία της ψυχής που οδήγησε ένα φωτεινό πνεύμα στην αυτοκτονία. Και επίσης, μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων και υψηλών οραμάτων.
Πρόκειται για μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες παραστάσεις της ερχόμενης σεζόν, η οποία έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό θέατρο «Αριστοτέλειον», και συνεχίζει την πορεία της από τις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
Έγραψαν για την παράσταση
Αυτό που μένει από την εμπνευσμένη παράσταση που προσέγγισε με τολμηρή, σύγχρονη ματιά ένα ιστορικό ερωτικό δράμα, είναι η ευλογημένη πληρότητα… αυτή που εισπράττει ο θεατής όταν η θεατρική πράξη δικαιώνει απόλυτα την αποστολή της και νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συντελεστές για το «δώρο» τους!
Πίτσα Στασινοπούλου, kulturosupa.gr
…Πρόκειται για μια απίστευτη ροή του ιστορικού ενεστώτα, ένας καταιγιστικός κινηματογραφικός ρυθμός από το τώρα στο τότε και ξανά στο σήμερα και πάλι πίσω. Ένας πρωταθλητής δρομέας όλη η σύλληψη, που δρασκελίζει δεκαετίες κι εποχές, δίχως να χαθεί ο ειρμός, η λογική συνέπεια. Όλα, μια συνθήκη που κρατά δέσμιο τον θεατή στη σκηνή, έως το μοιραίο ζοφερό τέλος των ηρώων. Αναρίθμητα ευρήματα, έξοχες ιδέες. Από την έμμεση αναφορά στα «Μυστικά του Βάλτου», την άμεση στον «Τρελαντώνη», έως τη συνεχή παρουσία του θιάσου στη σκηνή, άλλοτε ως Χορός σύγχρονης τραγωδίας, άλλοτε ως χαρακτήρες κι άλλοτε ως σύμβολα…
Παύλος Λεμοντζής, kavalawebnews.gr
Μια ιστορία πάθους, πόθου και πολύ πόνου, μια σχέση καθαρά πλατωνική, ιδανική στην ονειρώδη κατάσταση, ηδονική και οδυνηρή ταυτόχρονα, διαρκής και σταθερή συνάμα, ατελέσφορη και επίμονη, με τη σκηνοθεσία να ακολουθεί και να σέβεται τη γραμμή και την τεχνοτροπία του συγγραφέα, παρέσυρε τους θεατές σε ουρανομήκη επιφωνήματα, χειροκροτήματα έντονα και άκρατο ενθουσιασμό.
Βαγγέλης Ραφτόπουλος, cityculture.gr
Συντελεστές:
Συγγραφέας του έργου «Ιστορία χωρίς όνομα»: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική Διασκευή: Κώστας Γάκης – Ανθή Φουντά
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης
Promo Video: Γιώργος Γεωργόπουλος
Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Στάθης Μαντζώρος
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Προβολή & Επικοινωνία Παραγωγής: Ίρια Κατσαντώνη
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Performing arts & entertainment
Παραστάσεις στην Αθήνα (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»):
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή στις 20:30
Σάββατο και Κυριακή στις 18:00
Από το Σάββατο 22/02/2020 έως το
Σάββατο 11/04/2020 & βραδινή παράσταση στις 21:00