Βραχείες λίστες διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2016

Share Button

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους έκδοσης 2015 για τη συγγραφή, την εικονογράφηση και τη μετάφραση. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ είναι υποψήφιοι η Γλυκερία Γκρέκου, η Βούλα Μάστορη και ο Γιάννης Ρεμούνδος.

Πιο συγκεκριμένα:

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

Γλυκερία Γκρέκου, Το κόκκινο κουτί, Εκδόσεις Ψυχογιός

9786180108538_3

Τι φταίει κι ο Νικόλας είναι συχνά αφηρημένος, ζωηρός και ανήσυχος; Γιατί ονειροπολεί, πετάει ο νους του και καλπάζει σαν αλογάκι; Καρφιά έχει η καρέκλα του και είναι συνεχώς όρθιος; Φταίει η συμμαθήτρια η Ντέπυ ή μήπως η ΔΕΠΥ;

Να η λύση: ένα κόκκινο, αόρατο κουτί! Εκεί κουλουριάζεται η ΔΕΠΥ όταν ο Νικόλας δεν της δίνει σημασία.

Αλλά τι είναι αυτό που την κάνει να απομακρύνεται και να κρύβεται για ώρα στο κόκκινο κουτί, αφήνοντάς τον ήσυχο; Με ποιον τρόπο καταφέρνει να κλειδώνει τη ΔΕΠΥ στο κόκκινο κουτί και να γίνεται ένα προσεκτικό και ήρεμο παιδί; Ποιος τον βοηθάει, αλήθεια; Ο εαυτός του, η δασκάλα, οι γονείς, οι συμμαθητές του; Μήπως όλοι μαζί; Θα το μάθουμε διαβάζοντας την ιστορία…


 

Βούλα Μάστορη, Η ξαδέλφη μου πριγκίπισσα Αϊρίνη, Εκδόσεις Ψυχογιός

9786180110111_3D

Ο εφτάχρονος Περικλής μιλάει για τη μικρούλα ξαδέλφη του, την πριγκίπισσα Αϊρίνη, που μεγαλώνει στην Ιαπωνία και είναι μισή Ιαπωνέζα, μισή Ελληνίδα κι ένα κομματάκι Αγγλίδα. Και μας λέει όλα όσα μαθαίνει γι’ αυτή από τη γιαγιά τους, που πηγαίνει κάθε τόσο εκεί – όπως ότι κοιμάται στο πάτωμα, ότι περπατάει ξυπόλυτη μέσα στο σπίτι, ότι δεν κόβει ποτέ τα μαύρα της μαλλιά, ότι τρώει ρύζι με ξυλάκια, ότι το στόμα της είναι σαν καρδιά… Όχι, δεν τη ζηλεύει την πριγκίπισσα ξαδέρφη του, διότι είναι κι αυτός πρίγκιπας. Έτσι, λέει, τουλάχιστον η γιαγιά τους, κι αυτός την πιστεύει – πάντα.

 

 


 

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου:

Γιάννης Ρεμούνδος, Και οι 7 ήταν υπέροχοι, Εκδόσεις Ψυχογιός

9786180111378_3D

«Δεν κάνεις Ντίνο για την ομάδα, το βλέπεις και μόνος σου», είχε πει ο Βασίλης κι η Νατάσα συμπλήρωσε ειρωνικά: «Και στραβοχέρης και στραβοπόδης!». Το φυσούσε λοιπόν και δεν κρύωνε και ενώ έπρεπε να προπονηθεί καλά, βρέθηκε να κάνει διακοπές. Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσε μια περιπέτεια με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι των νησιών κι ότι θα συναντούσε κάποια που για χάρη της θα μπορούσε να αναποδογυρίσει τον κόσμο. Κι ούτε βέβαια μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε αυτός ο Ντίνος Γιαχνής, ο «στραβοχέρης και στραβοπόδης», να σημαδεύει την αντίπαλη μπασκέτα με μισόκλειστα από τον ιδρώτα βλέφαρα. Ήταν το τελευταίο τρίποντο του αγώνα. Αν το έβαζε νικούσαν. Αν δεν το έβαζε έχαναν… Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζούσε μια τέτοια απίστευτη περιπέτεια για αγόρια που θα τη λάτρευαν τα κορίτσια.

Υπενθυμίζεται πως έχει θεσμοθετηθεί και Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά και νέους.

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθούν στην ετήσια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ευχόμαστε ολόψυχα στους υποψήφιους συγγραφείς των Εκδόσεων Ψυχογιός καλή επιτυχία!

Επιπλέον πληροφορίες

9789604531592_3D

Άλλα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός που έχουν διακριθεί με βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ είναι τα εξής: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Βραβείο ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ) της Φράνσης Σταθάτου, το ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ; (Βραβείο Μυθιστορήματος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1999) του Γιάννη Ρεμούνδου, Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΚΑ (Έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) της Κίρα Σίνου και τα βιβλία ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ και Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ, της Φιλίσας Χατζηχάννα, τα οποία απέσπασαν το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τις χρονιές 1981 και το 1990.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!