Και άλλο ένα ακόμα καλύτερο απόσπασμα που μιλά για τη βρεφική θνησιμότητα: «Κάνε ένα μωρό για τα Χριστούγεννα, λένε τα μέλη του Κοινοβουλίου στους Καναδούς».
Ένα προοδευτικό συντηρητικό μέλος του Κοινοβουλίου πρότεινε στους Καναδούς να ξεκινούν με ανανεωμένο σθένος μετά τις διακοπές με γνώμονα πάντα την αύξηση του πληθυσμού της χώρας.
Ο Ντέιβ Νίκερσον, από τη Δυτική Αρκτική, βάσισε τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο σε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως τα ποσοστά γονιμότητας του Καναδά έχουν πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα από κάθε άλλη εποχή. «Θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος κανόνας που να ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά», είπε ο Νίκερσον, «μια και η διαδικασία που απαιτείται γι’ αυτό δεν είναι υπερβολικά δυσάρεστη. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε όλοι μας αυτά τα Χριστούγεννα με ανανεωμένο σθένος». Μου φαίνεται πως οδηγεί ωραία στο αμέσως επόμενο απόσπασμα: «Πολλά μέλη φεμινιστικών οργανώσεων στρέφονται ενάντια στις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης από φόβο ότι πίσω από αυτές κρύβεται ένα είδος πατριαρχικού ελέγχου. Υπάρχει ανησυχία πως οδηγούμαστε σε μεθόδους που είναι ολοένα και λιγότερο φιλικές για τις γυναίκες», λέει ένας κοινωνιολόγος. Χωρίς αστεία.
«Η έξυπνη κάρτα: πως να κάνεις μια ηλεκτρονική συναλλαγή», «Οι ηλεκτρονικές πιστωτικές κάρτες βρήκαν μεγάλη αντίσταση», «Οι Γερμανοί μηχανογραφούν τις πιστωτικές κάρτες» Αχά! Μην πείτε ότι δε σας προειδοποίησα!
Τι είναι αυτό που συμβαίνει με εσένα και τις πιστωτικές κάρτες; Δείχνεις να έχεις θέμα με αυτές.
Όποτε βάλεις μία κάρτα μέσα σε ένα μηχάνημα, αυτό το μηχάνημα γνωρίζει που βρίσκεσαι. Δρα σαν ανιχνευτής. Και το άλλο με αυτές είναι πως, αν ήθελες να ξεχωρίσεις μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, θα μπορούσες άνετα να τους κόψεις την πρόσβαση στα χρήματα. Αυτό που συμβαίνει στις γυναίκες στην αρχή της Γαλαάδ. Σήμερα βέβαια υπάρχουν παραπάνω από ένας τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντοπίσει κανείς ανθρώπους, μέσα από το GPS στο τηλέφωνό του και άλλοι πολλοί, και τα χρήματα δεν είναι η μόνη παροχή που μπορεί να τους κοπεί. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να αποκόψει κανείς μεγάλες ομάδες ανθρώπων από ολόκληρο το Διαδίκτυο, όπως έκανε η Ινδία στο Κασμίρ. Στην Κίνα, το κομμουνιστικό κόμμα έχει μπλοκάρει το Facebook και άλλα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, ενώ έχει ένα δικό της εσωτερικό δίκτυο μέσα από το οποίο μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα τον λαό. Για κάθε ανθρώπινο τεχνολογικό επίτευγμα, υπάρχει μια καλή πλευρά, μια αρνητική πλευρά και μια αφελής πλευρά που δε θα περίμενες να έχεις συναντήσει. Διάλεξε οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας θες, και θα δεις πως το παραπάνω συμπέρασμα ευσταθεί για όλες.
Έχεις προσέξει πως όταν μιλάς για κάτι, έπειτα από λίγο αυτό εμφανίζεται σαν διαφήμιση στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή;
Το γνωρίζω. Σε παρακολουθεί. Όμως ο αλγόριθμος δε δείχνει να έχει καταλάβει ότι «έχω ήδη αγοράσει αυτό το πράγμα» – σταμάτα να με ενοχλείς για κάτι που έχω ήδη αγοράσει, δε θέλω άλλο ένα από το ίδιο.
Θα ήταν καλό να επιστρέφαμε πίσω στα κουτιά, δε νομίζετε; Φίλοι του πλανήτη. Έχει ήδη ξεκινήσει από το 1985. Τοξικά χημικά δηλητηριάζουν παιδιά. Πολλά τοξικά χημικά και απόβλητα. Greenpeace. Η διατήρηση της Αρκτικής. Αποφθέγματα για τις ΗΠΑ. Ένα από τον Κάρλος Φουέντες: «Αυτό που οι ΗΠΑ κάνουν καλύτερα είναι να καταλαβαίνουν τον εαυτό τους. Αυτό που κάνουν χειρότερα είναι να καταλαβαίνουν τους άλλους». Ακόμα μας απασχολούν ως θέματα. Πόσος καιρός πάει από τότε που όλα αυτά δημοσιεύτηκαν, και πόσο επίκαιρα είναι ακόμα μέχρι τις μέρες μας.
Τι είναι αυτό; Ακόμα ένα απόσπασμα από χειρόγραφο;
Είναι ένα χειρόγραφο απόσπασμα από την Ιστορία της Θεραπαινίδας που πρέπει να είχα στείλει σε κάποιον. Ποιος ξέρει. Φαίνεται σαν να είναι από το 1986.
Θα ήθελες να μας διαβάσεις κάτι από αυτό;
Το 1981, όταν άρχισα να σκέφτομαι την Ιστορία της Θεραπαινίδας –είναι ενδιαφέρον, φαίνεται πως η ιδέα είχε αρχίσει να δημιουργείται ήδη από τότε–, πίστεψα πως ήταν ένα πολύ περίεργο είδος θέματος για να ασχοληθώ. Επίσης είχα τον φόβο ότι ο κόσμος θα πίστευε πως ήταν σκέτη παράνοια. Όπως πολλά βιβλία, έτσι και Η Ιστορία της Θεραπαινίδας ξεκίνησε με το ερώτημα: «Και αν το δοκιμάσω;». Φαντάζομαι πως είχα κουραστεί πολύ με τον καθένα που συναντούσα και μου έλεγε: «Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί εδώ».
Θα μπορούσαν να έχουν δίκιο μόνο αν ορίσουμε ποιο είναι το «αυτό», με τι δηλαδή κάνουν τη σύγκριση. Θα μπορούσαν να αναφέρονται σε μια κοινωνία της κομμουνιστικής Ρωσίας ή της Γερμανίας του Χίτλερ. Τι συμβαίνει όμως όταν εξετάζουμε το θέμα από λάθος σκοπιά; Τι συμβαίνει όταν είμαστε απασχολημένοι παρατηρώντας τον λύκο που βρίσκεται στην εξώπορτα, ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος λύκος τρυπώνει από την πίσω πόρτα;
Τη στιγμή που μια Δημοκρατία αρχίζει να περιορίζει την ελευθερία των πολιτών της στο όνομα της ελευθερίας, τότε έχουμε πρόβλημα. Τι θα συνέβαινε αν θέλαμε να κατακτήσουμε τις ΗΠΑ σήμερα; Ποια σημαία θα κυμάτιζε νικηφόρα; Η Ιστορία της Θεραπαινίδας είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια. Και συνεχίζει από εκεί.
Έχει αλλάξει καθόλου η οπτική σου απέναντι στο ζήτημα αυτό; Πιστεύεις ότι ακόμα ασχολούμαστε με το λάθος σενάριο;
Ό,τι έλεγα τότε ισχύει και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Έχεις αντίστοιχα αποκόμματα σημειώσεων για το «The Testaments»;
Μεγάλο μέρος της έρευνάς μου για το «The Testaments» έγινε διαδικτυακά. Φυσικά έχω κρατήσει κάποιες πηγές, όμως σήμερα θα αναφερόμουν περισσότερο σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις παρά σε αποκόμματα. Αν ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα κουτί, θα μπορούσα με ευκολία να ανατρέξω σε κάποιο από αυτά τα αποσπάσματα. Είναι ένα είδος δημιουργίας επαγγέλματος για το μέλλον.
Με ή χωρίς κουτί η λογική παραμένει η ίδια: Δεν υπάρχει τίποτα που να έχω χρησιμοποιήσει για το οποίο δεν έχω κάποιο είδος αντίγραφου.