Η Φανή Πανταζή μιλάει για το νέο της βιβλίο Ο Κουρσάρος

Share Button

Ήμουν από τα πολύ τυχερά παιδιά. Εκτός από δύο υπέροχες γιαγιάδες που με τροφοδοτούσαν με παραμύθια, είχα και μια προγιαγιά από την πλευρά της μητέρας μου. Έτσι έμαθα από μικρή ηλικία τι σήμαινε η λέξη «υπεραιωνόβια», που έλεγαν με καμάρι η γιαγιά και η μαμά μου.

Στο σπίτι ακουγόταν συχνά η ιστορία της όμορφης Ασημίνας, της προ-προγιαγιάς μου που ζούσε στη Σύρο την εποχή της μεγάλης της ακμής.  Έλεγαν γι’ αυτήν ότι βρισκόταν εκατό χρόνια μπροστά από την εποχή της. Ότι ήταν κοκέτα και δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι αν δεν ήταν περιποιημένη μέχρι την εντέλεια _ έλεγχε προσεκτικά ακόμα και τα τακουνάκια της! Ότι μιλούσε άπταιστα ιταλικά γιατί είχε πάει σε καλό σχολείο. Ότι ήταν παντρεμένη μ’ έναν καραβοκύρη που τη λάτρευε και είχε τρία παιδιά. Μια μέρα όμως, καθώς γύριζε στο σπίτι από ένα ξωκκλήσι όπου πήγε να ανάψει ένα κερί, η τύχη της άλλαξε ξαφνικά και ήρθαν τα πάνω κάτω: Την άρπαξαν οι πειρατές, την πήγαν στην Πόλη και την πούλησαν στο χαρέμι του σουλτάνου!

Αυτή την ιστορία άκουγα ξανά και ξανά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μια μέρα λοιπόν που η μητέρα μας την επανέλαβε για μυριοστή φορά, είπα στην αδελφή μου: «Αυτό μοιάζει με μυθιστόρημα!»

Η Καίτη συμφώνησε.

[Τι θα έλεγες λοιπόν αν γράφαμε την ιστορία της προ-προγιαγιάς μας;] τη ρώτησα.

Με κοίταξε σκεφτική. [Πρέπει να τη γράψεις εσύ], μου είπε.

[Γιατί; Ήταν και δική σου γιαγιά].

[Ναι, αλλά εσύ το σκέφτηκες].

Κι έτσι, αποφάσισα να γράψω το μυθιστόρημα που αφηγείται όχι μόνο την ιστορία της Ασημίνας, της Συριανής αρχόντισσας που από τα σαλόνια της Ερμούπολης βρέθηκε στο χαρέμι του σουλτάνου, αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας, αφού η τύχη της ήταν αναπόσπαστα δεμένη με τη δική της.

Εκείνους τους καιρούς, οι πειρατές άρπαζαν εκτός από τη λεία τους και ανθρώπους. Όσοι ήταν ευγενείς ή είχαν υψηλή κοινωνική θέση γίνονταν όμηροι και οι πειρατές ζητούσαν από την οικογένειά τους λύτρα. Αν ήταν όμορφες γυναίκες, τις πουλούσαν στο χαρέμι του σουλτάνου κι αν ήταν απλοί άνθρωποι τους πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα.

Η προγιαγιά μου έτυχε να είναι καλλονή και κατέληξε στο χαρέμι. Ύστερα από την απίστευτη απελευθέρωσή της από τον παράτολμο προ-προπάππο μου και την ατρόμητη μητέρα της, η οικογένεια δεν τόλμησε να επιστρέψει στη Σύρο. Η προσβολή του σουλτάνου ήταν μεγάλη και η τιμωρία που τους περίμενε φοβερή. Γι’ αυτό, μετά την Πόλη, τράβηξαν για την Αλεξάνδρεια όπου και εγκαταστάθηκαν.

Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ σε πολιτείες μαγικές, σ’ ένα ταξίδι παραμυθένιο που δεν ήθελα να τελειώσει. Συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία για την εποχή που με ενδιέφερε έμαθα κι εγώ πολλά πράγματα. Πολλές φορές ξεχνιόμουνα και συνέχιζα το διάβασμα ακόμα και για λεπτομέρειες που δε θα αξιοποιούσα στο βιβλίο μου. Αυτό μου συμβαίνει όμως κάθε φορά που στρέφω το βλέμμα στο παρελθόν που ονομάζουμε Ιστορία, στους μακρινούς και κοντινούς προγόνους μας…

Σύρος, αρχοντική και κοσμοπολίτικη, ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, ένα υπαίθριο νεοκλασικό μνημείο όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, αρχαία Ελλάδα και Δυτικός πολιτισμός.

Κωνσταντινούπολη, το συνώνυμο της μαγείας, η πόλη που ρεμβάζει νωχελικά στον Βόσπορο και σ’ αφήνει να χαθείς στα απέραντα παζάρια, να μεθύσεις από αρώματα, μουσικές και γεύσεις, να θαυμάσεις ξακουστά παλάτια…

Αλεξάνδρεια, η πόλη με την ελληνική αύρα που έρχεται ως εμάς από την κλασική αρχαιότητα, εκεί όπου βρισκόταν η περίφημη αρχαία Βιβλιοθήκη κι εκεί όπου βρίσκεται το σπίτι του Καβάφη. Εκεί όπου η ελληνική παροικία γνώρισε μοναδική κοινωνική και οικονομική ευημερία.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ’ όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε όμως αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.

Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο, απ’ αυτά που δε βάζει ο νους του ανθρώπου.

Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ στην αρχοντική Σύρο, εκεί όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, περπάτησα στα καλντερίμια και μπήκα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά που αντικρίζουν το πέλαγο.

Ύστερα πήγα στην Κωνσταντινούπολη, ρέμβασα νωχελικά στον Βόσπορο, αφέθηκα να χαθώ στα απέραντα παζάρια, μέθυσα από αρώματα, μουσικές και γεύσεις και θαύμασα ξακουστά παλάτια.

Και τέλος, βρέθηκα στη λαμπερή, κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, κι ένιωσα την ελληνική αύρα που έφτανε ως εμένα από την αρχαιότητα.

Σ’ αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς…

Share Button

The Author

Φανή Πανταζή

Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία εννέα μυθιστορήματά της, που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 180.000 αντίτυπα.