«Η Ερωμένη των Φάρων» το νέο βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή

Share Button

«Η Ερωμένη των Φάρων». Πολυαναμενόμενο μετά την επιτυχία του προηγούμενου σου βιβλίου «Το Πριγκιπότο». Είναι πρόκληση;
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δεν θα χαρακτήριζα πρόκληση το ότι θα εκτεθεί στο κοινό, γιατί αυτό το βιβλίο ήταν από μόνο του πρόκληση στο να δημιουργηθεί και έχω ακόμα αυτήν την αίσθηση πολύ πρόσφατη. Μπορώ να ομολογήσω όμως πώς είμαι πολύ ανυπόμονη για την αποδοχή του, καθώς έχω επικεντρωθεί σε μία τελείως διαφορετική ιστορία από οτιδήποτε έχω γράψει στο παρελθόν, τόσο όσον αφορά τη θεματολογία του όσο και τη δομή, το υπόβαθρο και το βαθμό αλληγορίας και τις νέες τεχνικές που ενσωμάτωσα.

Πόσο αλληγορία είναι λοιπόν η «Ερωμένη των Φάρων»;

Αν θέλει κάποιος να το δει έτσι, πάρα πολύ, σχεδόν ολοκληρωτικά πίσω από την κάθε φράση. Περισσότερο από κάθε άλλη ιστορία μου. Όλη η εξιστόρηση αυτού του εκκεντρικού οδοιπορικού είναι μία ελεγεία στις λάθος επιλογές ή καλύτερα «οικείες επιλογές» όπως προτιμώ να τις αποκαλώ εγώ. Το σύμβολο του φάρου και η λαγνεία για το φως του, είτε αυτός είναι φάρος πορείας είτε φάρος επικινδυνότητας. Ένας θρύλος είναι αυτό το βιβλίο, ο θρύλος της «Ερωμένης των Φάρων» και όπως κάθε θρύλος αποτελεί μία αλληγορία.

Πειραματίζεσαι διαρκώς στα βιβλία σου ή όταν δεις πώς κάτι είναι επιτυχημένο ακολουθείς την πεπατημένη;
Το πρώτο σίγουρα! Έχω κατανοήσει πως η προσωπική επιτυχία αν έρθει είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και της αλλαγής και έτσι όχι, ποτέ δεν θα με οδηγήσει η έμπνευση μου και η ανάγκη μου σε μία δοκιμασμένη συνταγή. Γράφω γιατί ψάχνω και ψάχνομαι, γράφω γιατί λύνω με αυτό τον τρόπο τα παζλ της φαντασίας μου και του μυαλού μου και ένα παζλ που το έχω ήδη λύσει δεν με ιντριγκάρει πια τόσο.

Ομολογώ πως με σόκαρε ευχάριστα το τέλος, καθώς είναι κάτι που δεν έχω συναντήσει αλλού σε βιβλίο ενηλίκων. Το έκανες συνειδητά ή απλά βγήκε;
Συνειδητά αλλά όσο και αν με καίει να σου απαντήσω εκτενώς, δεν θα κάνω spoiler!

Πόσοι τελικά είναι οι φάροι στη ζωή σου;
Αμέτρητοι. Μετά από αυτό το βιβλίο νιώθω σαν να είμαι μεσοπέλαγα και να έχω φάρους ολόγυρα! Το περίεργο είναι πως αυτό το βιβλίο με βοήθησε να δω ξεκάθαρα ποιοι από αυτούς είναι φάροι πορείας και ποιοι επικινδυνότητας! Και γι’ αυτό και για πρώτη φορά το βιβλίο «Η Ερωμένη των Φάρων» είναι όπως θα δείτε αφιερωμένο, με απόλυτη αγάπη, όχι μόνο στους δικούς μου αλλά κυρίως σε αυτούς που με πόνεσαν, που μπορεί να με απέρριψαν, να με υπονόμευσαν, να με θύμωσαν. Δηλαδή σε αυτούς που αποτέλεσαν τους κομβικούς φάρους για να εξελιχθώ και να διατηρήσω ένα υγιές στενό περιβάλλον.

Σε αυτό το βιβλίο πραγματεύεσαι την αγωνία του δημοσιογράφου να βγάλει το θέμα και να ενώσει τα κομμάτια του γρίφου μίας αλήθειας και ομολογώ πως μοιάζει αρκετά με την καθημερινότητά μας. Από που άντλησες τα στοιχεία;
Από εσάς! Από τους φίλους μου δημοσιογράφους που με τις μαρτυρίες τους με έβαλαν μέσα στην ψυχοσύνθεσή τους και τις επιτυχημένες διαδρομές προς ένα θέμα. Μάλιστα ένας φίλος μου δημοσιογράφος μου είχε πει χαρακτηριστικά: «Τη μέρα που ένας δημοσιογράφος ξυπνάει και δεν έχει θέμα είναι ικανός να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να το βρει. Είναι ικανός να κάνει φόνο που λέει ο λόγος!». Σου θυμίζει κάτι; Γιατί στην ηρωίδα μου θυμίζει πολλά…

Πρώτος εικονικός χαρακτήρας στην Ελλάδα από βιβλίο που εμφανίζεται στα social media. Πώς αποφάσισε η Νατάσα, η πρωταγωνίστρια σου να δημιουργήσει λογαριασμό στο instagram;
Είναι απρόβλεπτη και ασταμάτητη. Η Νατάσα είναι μία γυναίκα που σήμερα αν υπολογίσεις είναι 75 χρόνων. Είναι πάντα μπροστά από την εποχή της, με πολλούς φάρους γεμάτους μυστικά και πολλούς φάρους να φωτίζουν το παρελθόν της, με πολλά να πει πέραν του βιβλίου που για οικονομία χώρου και χρόνου δεν το κάνει. Αγαπά τους ανθρώπους, δεν θέλει να σταματήσει εδώ, δεν υπάρχει λόγος. Είναι ζωντανή και έχει να διηγηθεί ακόμα αμέτρητες ιστορίες και επίσης το κυριότερο λατρεύει τον κόσμο! Θέλει να τους γνωρίσει όλους, να συνομιλήσει με όλους, να πει τα μυστικά της και να ζήσει πια μέσα στην κοινωνία και όχι απομονωμένη σε κάποιο φάρο. Για τη Νατάσα την ηρωίδα μου, το instagram όταν της το έδειξα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Να σε ρωτήσουμε τι διαβάζεις αυτήν την περίοδο;
Βέβαια. Διαβάζω το βιβλίο «Το μεγάλο φακέλωμα» του Edward Snowden από τις εκδόσεις Ψυχογιός το πρωί που έχω πιο γειωμένη διάθεση και θέλω ενέργεια, ένα βιβλίο για το tango που με ενδιαφέρει για ένα θεατρικό μου που γράφω και το βράδυ διαβάζω θεατρικά έργα του Γιάννη Κουκουράκη που μου φτιάχνουν τη διάθεση και με κάνουν να γελάω αυθεντικά.

Τι εύχεσαι στην Νατάσα;
Να περάσει όμορφα σε κάθε φάρο-βιβλιοθήκη που θα φτάσει!

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».

Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους. Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα. Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.

Ακολουθήστε τα ίχνη της  πρωταγωνίστριας του βιβλίου Νατάσας στο @natassalighthouse.  Σας περιμένει για να μιλήσει μαζί σας, να αποκαλύψει και άλλα μυστικά και  κρυμμένα κεφάλαια και να σας χαρίσει αναμνηστικά από το οδοιπορικό της.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!