Η επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή προσδιορίζεται από την παιδική και εφηβική ηλικία

Share Button

Η επιτυχημένη επαγγελματική ζωή, όπως και η προσωπική, προσδιορίζεται κυρίως από την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν διαμορφώνονται θεμελιώδη στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού. Σε αυτές τις ηλικίες καλλιεργεί τις ικανότητές του, ενώ υιοθετεί αξίες, αναπτύσσει τη σκέψη του και εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για την ηγετική ανάπτυξη. Η ηγεσία είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης και υπάρχει στη ζωή του παιδιού ως ζωτική ανάγκη από νωρίς. Σε μικρές ηλικίες, η ηγετική ανάπτυξη είναι πιο αποτελεσματική γιατί το παιδί είναι ευέλικτο, μαθαίνει πιο εύκολα, συνειδητοποιεί τον εαυτό του και δημιουργεί την προσωπική του ταυτότητα. Η ηγετική ανάπτυξη, όμως, είναι μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και επιμονή, αλλά και εξάσκηση, γιατί δε γίνεται κατά τύχη. Το παιδί, λοιπόν, πρέπει να έχει ευκαιρίες να αναπτύσσει και να εξασκεί ηγετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες καθημερινά στο περιβάλλον του.

Όταν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως αυτογνωσία, γνωρίζει τον εαυτό του και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται πώς το βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι, χτίζει ουσιαστικές σχέσεις και πετυχαίνει τους στόχους του∙ η αυτοεκτίμηση συμβάλλει σε μια θετική προσωπική εικόνα∙ με την πρόδραση προβλέπει και αποτρέπει προβλήματα ή εμπόδια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις και τις επιλογές του και προστατεύει τον εαυτό του∙ η επιμονή το στηρίζει να πετυχαίνει τους στόχους του και να εκπληρώνει τις δυνατότητές του, ενώ μέσα από το όραμα μπορεί να ανακαλύψει έναν σκοπό στη ζωή του και να εμπνεύσει τους άλλους ανθρώπους να τον στηρίξουν.

Επίσης, όταν αναπτύσσει ηγετικές ικανότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, κάνει σωστές επιλογές, παίρνει κατάλληλες αποφάσεις και διαχειρίζεται συγκρούσεις στις σχέσεις του∙ η υλοποίηση στόχων το βοηθάει να πετυχαίνει τα αποτελέσματα που θέλει και να αισθάνεται ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση∙ με την ομαδικότητα μαθαίνει να συνεργάζεται με τα μέλη μιας ομάδας προς έναν κοινό σκοπό και να δημιουργεί θετικά αποτελέσματα για τον εαυτό του και τους άλλους∙ μέσα από την αποτελεσματική επικοινωνία, μεταφέρει ένα μήνυμα με κατανοητό τρόπο και αποφεύγει τις παρανοήσεις∙ τέλος, όταν έχει διεκδικητική συμπεριφορά, εκφράζει τη γνώμη του και πετυχαίνει τους στόχους του, προστατεύει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο που χρειάζεται βοήθεια.

Γράψαμε το βιβλίο Ηγεσία για Παιδιά για εσάς –τον γονέα, τον εκπαιδευτικό, τον προπονητή–, που έχετε αναλάβει το δύσκολο και ανεκτίμητο έργο της ανατροφής, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του παιδιού. Εσάς, τους σημαντικούς ανθρώπους, που ασκείτε επιρροή και μπορείτε να το υποστηρίξετε να αναπτύξει ηγετικά χαρακτηριστικά και ηγετικές ικανότητες, να το διδάξετε να καλλιεργήσει την ηγεσία ως στάση ζωής και τρόπο σκέψης. Δε θα πρέπει να περιμένετε να ενηλικιωθεί για να γνωρίσει τον εαυτό του και να κάνει τις κατάλληλες επιλογές. Σκεφτείτε ότι, από μικρή ηλικία, το παιδί είναι ένας «εκπαιδευόμενος ενήλικας» και χρειάζεται προετοιμασία. Μέσα από τους ρόλους σας ‒του ηγέτη, του δασκάλου, του καθοδηγητή και του διευκολυντή‒ και με τις δεξιότητες και τις μεθόδους που αναλύουμε στο βιβλίο, θα μπορέσετε από τώρα να το στηρίξετε να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ηγεσίας που θα το προστατεύουν στη ζωή του και θα το βοηθήσουν να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η επιτυχημένη επαγγελματική ζωή , όπως και η προσωπική, προσδιορίζεται κυρίως από την παιδική και εφηβική ηλικία. Σε αυτές τις ηλικίες, αναπτύσσονται θεμελιώδη στοιχεία του χαρακτήρα και βασικές ηγετικές ικανότητες. Συνεπώς, ο ρόλος των γονέων, των εκπαιδευτικών και των προπονητών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Το παρόν βιβλίο είναι απαραίτητο σε όσους αισθάνονται αυτή την ευθύνη και επιθυμούν να αναπτύξουν τα παιδιά-ηγέτες ώστε να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη καριέρα σε οποιοδήποτε τομέα και να ζήσουν μια καλή ζωή.

Το βιβλίο αποτελεί ένα πλήρη και πρακτικό οδηγό που περιλαμβάνει χρήσιμες έννοιες, μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία μέσω των οποίων οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι προπονητές μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τα παρακάτω ηγετικά χαρακτηριστικά και ηγετικές ικανότητες:

• Αυτογνωσία
• Αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία
• Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
• Πρόδραση και προνοητικότητα
• Επιμονή
• Ταπεινότητα
• Όραμα και έμπνευση
• Δημιουργική λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων
• Προσωπικό προγραμματισμό και υλοποίηση στόχων
• Ομαδικότητα
• Αποτελεσματική επικοινωνία και πειθώ
• Διεκδικητική στάση

Οι συγγραφείς του βιβλίου εκτός του επιστημονικού τους υπόβαθρου, είναι διακεκριμένοι καθηγητές και σύμβουλοι και διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και συμβουλευτική μαθητών, φοιτητών, γονέων, στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η ΣΟΦΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ είναι Σύμβουλος Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας στο Hellenic American College. Σπούδασε Ιστορία και Οργανωσιακή Ψυχολογία και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στις Κοινωνικές Επιστήμες με εξειδίκευση στη μεταφορά της εκπαίδευσης στην εργασία. Από το 2017, παρακολουθεί εκπαίδευση στην Κλινική Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Η έρευνά της εστιάζει στην ηγεσία, στα δυνατά σημεία και στις αρετές, αλλά και στις δεξιότητες απασχολησιμότητας και σταδιοδρομίας. Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εργαζόταν ως καθηγήτρια αγγλικών και γαλλικών σε κέντρα ξένων γλωσσών, και από το 2001 εργάζεται σε κολέγια ως Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων, Εισηγήτρια σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας.
Είναι πιστοποιημένη­ REALISE2 Practitioner για το τεστ δυνατών σημείων, κάτοχος του Diploma in Personal and Executive Coaching, καθώς και πιστοποιημένη Global Career Development Facilitator (GCDF).
Δίνει ομιλίες και κάνει συμβουλευτική σε εφήβους και γονείς για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τις επιλογές σπουδών και τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, είναι εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα τις ηθικές αρετές, τα δυνατά σημεία και την ηγεσία, δημιουργός του μοντέλου ηγετικής ανάπτυξης Παιδί-Ηγέτης και συγγραφέας των βιβλίων Συναισθηματική Ευημερία – Συναισθηματική Χρεωκοπία: Η μία, η άλλη όψη (Εκδόσεις Πληθώρα, 2015), με την Christine McGuire, και Eudaimonia as a way of life, A conversation with Aristotle inspired by the Nicomachean Ethics (αυτοέκδοση, 2016).

Share Button

The Author

Δημήτρης Μπουραντάς

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ είναι Πρύτανης του New York College ενώ για πολλά χρόνια ήταν Καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει δέκα ευπώλητα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: Μάνατζμεντ (Εκδόσεις Μπένου, 2016), Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Εκδόσεις Μπένου, 2016), Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας (Εκδόσεις Κριτική, 2006), Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και το προσωπικό μάνατζμεντ (Εκδόσεις Πατάκη, 2015). To μυθιστόρημα Όλα σου τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη (Εκδόσεις Πατάκη, 2008) τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Το βιβλίο του Leadership meta-competencies (Ashgate and Gower Publications, 2014) προτάθηκε για βιβλίο της χρονιάς (2015) από το Chartered Management Institute (UK). Διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, έχοντας εργαστεί ως στέλεχος, σύμβουλος και εκπαιδευτής για μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και ομάδων, στη διοίκηση των αλλαγών, στη διοίκηση της εταιρικής κουλτούρας και στη στρατηγική ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει βραβευθεί, επανειλημμένα, με τον Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.