Η επιτυχημένη επαγγελματική ζωή, όπως και η προσωπική, προσδιορίζεται κυρίως από την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν διαμορφώνονται θεμελιώδη στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού. Σε αυτές τις ηλικίες καλλιεργεί τις ικανότητές του, ενώ υιοθετεί αξίες, αναπτύσσει τη σκέψη του και εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για την ηγετική ανάπτυξη. Η ηγεσία είναι στάση ζωής και τρόπος σκέψης και υπάρχει στη ζωή του παιδιού ως ζωτική ανάγκη από νωρίς. Σε μικρές ηλικίες, η ηγετική ανάπτυξη είναι πιο αποτελεσματική γιατί το παιδί είναι ευέλικτο, μαθαίνει πιο εύκολα, συνειδητοποιεί τον εαυτό του και δημιουργεί την προσωπική του ταυτότητα. Η ηγετική ανάπτυξη, όμως, είναι μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και επιμονή, αλλά και εξάσκηση, γιατί δε γίνεται κατά τύχη. Το παιδί, λοιπόν, πρέπει να έχει ευκαιρίες να αναπτύσσει και να εξασκεί ηγετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες καθημερινά στο περιβάλλον του.
Όταν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως αυτογνωσία, γνωρίζει τον εαυτό του και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται πώς το βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι, χτίζει ουσιαστικές σχέσεις και πετυχαίνει τους στόχους του∙ η αυτοεκτίμηση συμβάλλει σε μια θετική προσωπική εικόνα∙ με την πρόδραση προβλέπει και αποτρέπει προβλήματα ή εμπόδια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις και τις επιλογές του και προστατεύει τον εαυτό του∙ η επιμονή το στηρίζει να πετυχαίνει τους στόχους του και να εκπληρώνει τις δυνατότητές του, ενώ μέσα από το όραμα μπορεί να ανακαλύψει έναν σκοπό στη ζωή του και να εμπνεύσει τους άλλους ανθρώπους να τον στηρίξουν.
Επίσης, όταν αναπτύσσει ηγετικές ικανότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, κάνει σωστές επιλογές, παίρνει κατάλληλες αποφάσεις και διαχειρίζεται συγκρούσεις στις σχέσεις του∙ η υλοποίηση στόχων το βοηθάει να πετυχαίνει τα αποτελέσματα που θέλει και να αισθάνεται ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση∙ με την ομαδικότητα μαθαίνει να συνεργάζεται με τα μέλη μιας ομάδας προς έναν κοινό σκοπό και να δημιουργεί θετικά αποτελέσματα για τον εαυτό του και τους άλλους∙ μέσα από την αποτελεσματική επικοινωνία, μεταφέρει ένα μήνυμα με κατανοητό τρόπο και αποφεύγει τις παρανοήσεις∙ τέλος, όταν έχει διεκδικητική συμπεριφορά, εκφράζει τη γνώμη του και πετυχαίνει τους στόχους του, προστατεύει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο που χρειάζεται βοήθεια.
Γράψαμε το βιβλίο Ηγεσία για Παιδιά για εσάς –τον γονέα, τον εκπαιδευτικό, τον προπονητή–, που έχετε αναλάβει το δύσκολο και ανεκτίμητο έργο της ανατροφής, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του παιδιού. Εσάς, τους σημαντικούς ανθρώπους, που ασκείτε επιρροή και μπορείτε να το υποστηρίξετε να αναπτύξει ηγετικά χαρακτηριστικά και ηγετικές ικανότητες, να το διδάξετε να καλλιεργήσει την ηγεσία ως στάση ζωής και τρόπο σκέψης. Δε θα πρέπει να περιμένετε να ενηλικιωθεί για να γνωρίσει τον εαυτό του και να κάνει τις κατάλληλες επιλογές. Σκεφτείτε ότι, από μικρή ηλικία, το παιδί είναι ένας «εκπαιδευόμενος ενήλικας» και χρειάζεται προετοιμασία. Μέσα από τους ρόλους σας ‒του ηγέτη, του δασκάλου, του καθοδηγητή και του διευκολυντή‒ και με τις δεξιότητες και τις μεθόδους που αναλύουμε στο βιβλίο, θα μπορέσετε από τώρα να το στηρίξετε να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ηγεσίας που θα το προστατεύουν στη ζωή του και θα το βοηθήσουν να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.