Ημερολόγιο τρέλας: Τη μέρα που έκανα μάθημα τηλεκπαίδευσης…

Share Button

Η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη γράφει στο ημερολόγιο τρέλας: Αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει ή, αλλιώς, τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!

Καραντίνα, καραντίνα, η ζωή μας πέρασε, βιαστικά από μπροστά μας, ήρθε και μας ξεπέρασε! Τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε, τα ’χουμε δει όλα πια σε αυτή την καραντίνα.

Α, και δεν μπορώ να πω, περνάμε υπέροχα κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Κυρίως όμως μένει μέσα μας, εξ ου κι έχουμε όλες και όλοι, σύμφωνα με τις έρευνες που έχω κάνει σε φίλους και γνωστούς, αυτό το βάρος στο στήθος κι αυτό το σφίξιμο στην καρδιά, μένουμε ασφαλείς και προσέχουμε, αλλά στο τέλος στα σοβαρά να μετρηθούμε να δούμε ποιοι έχουν αντέξει και ποιοι έχουν σκαρφαλώσει στα κάγκελα και τραγουδούν παράφωνα «Η Ρηνούλα ανεβασμένη στη μηλιά της καθισμένη»!

Γιατί όλα τα έχουμε κάνει, κυρίες μου και κύριοι, σε αυτή την καραντίνα, αλλά αυτό το… έργο, παιδιά, στην τηλεκπαίδευση και μάνα από δίπλα με το καλώδιο περασμένο στον εγκέφαλο, αυτό το έργο εγώ το βλέπω κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη καθημερινά. Τουτέστιν, ξυπνάς ωσάν τρελή, εντάξει, λίγο πιο αργά απ’ ό,τι συνήθιζες όταν έπρεπε όλοι να πάνε σχολείο, και μετά αρχίζεις το χαρούμενο πρόγραμμα. «Ξύπνα, σήκω, όχι, δεν θα μπεις από το κινητό ξαπλωμένος στο κρεβάτι, όχι, δεν θα κάνεις πως χάλασε το μικρόφωνο για να μη σε εξετάσει ο καθηγητής, όχι, θα τη βάλεις την κάμερα, δεν την πλήρωσα εγώ έναν σκασμό λεφτά μες στο λοκντάουν για να τη δείχνεις εσύ στον σκύλο και να νομίζει πως είναι κόκκαλο και να προσπαθεί να την πιάσει και να τη φάει». Και το αγαπημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με το «φάε». Παρακολουθεί το βλαστάρι τα μαθήματα κι η μάνα από δίπλα:

«Να σου φτιάξω ένα τοστάκι; Να σου στείψω έναν χυμούλη; Να σου δώσω κι ένα κομμάτι τσουρέκι;»

«Αργότερα, δεν θέλω τώρα».

Το βλαστάρι σε κρατάει σαν τον τσολιά στ’ ανάκτορα, με το ένα πόδι στην κουζίνα και το άλλο στο δωμάτιο να περιμένεις πότε θα σου σφυρίξει για να τρέξεις να εξυπηρετήσεις!

Τραγικό; Τραγικό, αλλά αληθινό. Αλλά η… κορύφωση έρχεται όταν πια έχει βαρεθεί να παρακολουθεί τηλεκπαίδευση και σου ζητάει στο μάθημα των εικαστικών να μπεις εσύ στην τάξη –χωρίς κάμερα, φυσικά– και να ζωγραφίσεις εσύ αντί γι’ αυτό έναν κύβο, με σκιάσεις και γωνίες και προοπτικές, ώστε να το στείλει μετά στον καθηγητή που θα μείνει άφωνος από τις επιδόσεις του βλασταριού!

Κι επειδή είσαι η Ελληνίδα μάνα, που όλα τα κάνει και όλα τα μπορεί, ζωγραφίζεις με απαράμιλλο ζήλο τον κύβο και κάνεις και το τραπέζι πάνω στο οποίο στέκεται ο κύβος, και να η σκιά και να και η προοπτική, και μετανιώνεις πικρά που δεν πήγες μια Καλών Τεχνών να σ’ έχουν στα όπα όπα! Και μετά κρατάς και τις σημειώσεις των μαθηματικών, με την ίδια πάντα τεχνική, και μετά και τις σημειώσεις της ιστορίας, και μόνο όταν φτάνεις στη φυσική, που τη βαριέσαι τραγικά, επαναστατείς και πετάς το ακουστικό και το μικρόφωνο και καταριέσαι θεούς και δαίμονες που είσαι καλή κι υπομονετική και δεν τους παρατάς όλους να πας στο GNTM για μάνες, να γίνεις μοντέλο, να κάνεις καριέρα και να σε βλέπουν μόνο στην τηλεόραση, να ησυχάσεις εσύ, να ησυχάσουν κι αυτοί!

Γι’ αυτό, μάνες, ευχή σάς δίνω και συμβουλή: μακριά από το βλαστάρι που κάνει τηλεκπαίδευση! Μακριά, μακριά, μακριά!

Μωρέ, αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει ή, καλύτερα, τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες, κι από δω πάν’ κι οι άλλοι. Από δω πάν’ κι οι άλλες!

Δες επίσης τα βιβλία

«Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες» και «Αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει»!

Δύο διαχρονικά αστεία και επίκαιρα βιβλία της εποχής μας. Το ένα καταρρίπτει με χιούμορ τον μύθο της ιδανικής μητέρας, της υπέροχης συζύγου και της τέλειας εργαζόμενης και το άλλο περιγράφει μια οικογένεια που θα μπορούσε να είναι… η δική σας!

153η ΧΙΛΙΑΔΑ

5η ΧΙΛΙΑΔΑ

Share Button

The Author

Κατερίνα Μανανεδάκη

H ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στο Mega Channel, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας. Έχει γράψει δεκατέσσερα βιβλία που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις, ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό και όλα τους είναι μπεστ σέλερ.