Η Τέχνη της Ευτυχισμένης Ζωής

Share Button

Ύστερα από είκοσι χρόνια επαγγελματικής θητείας ως οικογενειακός γιατρός, κατά τη διάρκεια των οποίων περιορίστηκε σταδιακά η διαδικασία αντίληψης της συναισθηματικής ισορρο­πίας του πληθυσμού και αυξήθηκε παράλληλα η συχνότητα συνταγογράφησης ψυχοδραστικών φαρμάκων, με αμφισβητούμενα οφέλη και αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Ραφαέλ Σανταντρέου.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η επαγγελματική του πορεία, το εκπαιδευτικό του έργο και η συνεισφορά και οι καινοτομίες του σε εννοιολογικό επίπεδο τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα σημεία αναφοράς των ιατρών που εργάζονται στον χώρο της ψυχικής υγείας.

9786180112290_3D

Η θεραπευτική του θέση αντικατοπτρίζει, εν μέρει, αυτή του Άλμπερτ Έλις, του πατέρα της Λογικής συγκινησιακής θεραπείας της συμπεριφοράς. Βέβαια, η δική του εκδοχή προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, γιατί επικεντρώνεται στη διερεύνηση των παράλογων συναισθημάτων, κοινοτοπιών και πεποιθήσεων που έχουμε αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής μας, που προκαλούν πόνο και απογοήτευση και μπορούν να οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε συναισθηματική δυσφορία και ψυχικές διαταραχές, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Στο παρόν βιβλίο, στο οποίο παρατίθενται αμέτρητα πραγματικά περιστατικά που έχει ζήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, προβάλλει την άποψη ότι η προσωπική μας αντίληψη της πραγματικότητας, κατά παράδοξο τρόπο, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε να αντιδράσουμε, που κι αυτός μπορεί να επηρεαστεί από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά που αποφασίζουμε να εξωτερικεύσουμε. Η μοναδικότητα του Σανταντρέου έγκειται στο ότι μας δίνει τα κλειδιά να ξεκινήσουμε από την αρχή χωρίς να εμβαθύνουμε κατ’ ανάγκη στο παρελθόν του ατόμου, να καταφέρουμε να μεταμορφωθούμε, να αποδεχτούμε τους άλλους, να βελτιωθούμε και, τελικά, να νιώσουμε μια κυρίαρχη αίσθηση ευτυχίας.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, η ζωή δεν είναι εύκολη, είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσάρεστα απρόοπτα που απαιτούν επίλυση. H ανάγνωση αυτού του βιβλίου μάς προτρέπει όχι μόνο στον στοχασμό, αλλά και στη δράση, αν και με κόπο και προσπάθεια, ενώ την ίδια στιγμή μάς προετοιμάζει για μια πληρέστερη και πιο ικανοποιητική μελλοντική ζωή.

Εύχομαι ο αναγνώστης να νιώσει τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωσα κι εγώ διαβάζοντας τούτο το βιβλίο, στην ουσία του οποίου πιστεύω πως βρίσκονται οι βάσεις μιας νέας εποχής για τη θεραπεία των συναισθηματικών διαταραχών και των διαταραχών προσαρμογής.

ΔΡ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΟΡΕΛ ΜΟΥΝΙΟΘ
Ειδικός στην οικογενειακή και κοινοτική ιατρική
Βραβείο Διακεκριμένου Επαγγελματία
της Ιατρικής Σχολής της Βαρκελώνης 2009

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!