Κάνοντας τη ζωή σας πιο απλή, την κάνετε ταυτόχρονα πιο πλούσια

Share Button

Περίεργη καθώς ήμουν από τα παιδικά μου χρόνια για όσα συνέβαιναν εκτός Γαλλίας, κατεύθυνα τις ανώτερες σπουδές μου υπό αυτή την οπτική: στα δεκαεννιά μου, ήμουν βοηθός γαλλικής γλώσσας σ’ ένα κολέγιο στην Αγγλία, στα είκοσι τέσσερα σ’ ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο στο Μιζούρι. Μου δόθηκε έτσι η δυνατότητα να ανακαλύψω τον Καναδά, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και, φυσικά, τις περισσότερες από τις αμερικανικές πολιτείες. Ωστόσο, η στιγμή που ένιωσα την επιτακτική επιθυμία να γνωρίσω την ίδια την πηγή όλης αυτής της ομορφιάς ήταν όταν επισκέφτηκα έναν κήπο ζεν κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Έφυγα λοιπόν για την Ιαπωνία, αυτή τη χώρα που ανέκαθεν ασκούσε έλξη πάνω μου, χωρίς να μπορώ να εκφράσω με λέξεις αυτό που αισθανόμουν. Και έμεινα εκεί.

Το να ζω σε χώρες με πολιτισμούς τόσο διαφορετικούς με ώθησε να θέτω διαρκώς τον εαυτό μου υπό αμφισβήτηση και να αναζητώ «τον» τρόπο της ιδανικής ζωής. Έτσι, μέσα από διαδοχικές αφαιρέσεις, κατάλαβα σιγά σιγά ότι η αναζήτηση της απλότητας ήταν ο πιο σωστός τρόπος να ζω την ίδια στιγμή άνετα και σύμφωνα με τη συνείδησή μου.

Γιατί στην Ιαπωνία; με ρωτάνε, όταν λέω ότι ζω εκεί τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια. Μια ερώτηση στην οποία όλοι όσοι, όπως εγώ, έχουν επιλέξει αυτή τη χώρα ως τόπο διαμονής απαντούν: πάθος, ανάγκη. Μια χώρα όπου αισθάνομαι άνετα και συνεπαρμένη κάθε πρωί με την ιδέα νέων ανακαλύψεων.

Το ζεν και ό,τι έχει σχέση με αυτό με γοήτευαν ανέκαθεν: ζωγραφική με σινική μελάνη, ναοί, κήποι, θερμές πηγές, κουζίνα, ικεμπάνα… Πολύ γρήγορα, είχα την τύχη να συναντήσω έναν καθηγητή σούμιε (ζωγραφική με σινική μελάνη), ο οποίος, επί δέκα χρόνια, όχι μόνο με μύησε σ’ αυτή την τέχνη, αλλά και στον τρόπο σκέψης των Γιαπωνέζων: να δέχεσαι τη ζωή όπως έρχεται, χωρίς να προσπαθείς να εξηγείς, να αναλύεις, να «ψειρίζεις» τα πάντα. Εν ολίγοις, «να ζεις ζεν».

Το διάστημα που δίδασκα γαλλικά σ’ ένα βουδιστικό πανεπιστήμιο, είχα συμμετάσχει σε μια μύηση σ’ ένα ναό ζεν, τον Άιτσι Σένμον Νισούντο στη Ναγκόγια, που σκοπό είχε την εκ- παίδευση των βουδιστριών μοναχών. Όταν βγήκα απ’ αυτό τον ναό, συνειδητοποίησα ακόμη καλύτερα μέχρι ποιου σημείου οι Ιάπωνες, παρ’ όλη την πολύ μοντέρνα και «high tech» επίφασή τους, εξακολουθούν να διαπνέονται απ’ αυτή την προγονική φιλοσοφία, μέχρι και στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους.

Ζώντας αυτή τη χώρα, ανακάλυψα ότι η απλότητα είναι μια θετική και εμπλουτιστική αξία.

Γι’ αυτό, εξάλλου, φιλόσοφοι της Αρχαιότητας, χριστιανοί μυστικιστές, βουδιστές, σοφοί της Ινδίας… έθεταν ως σκοπό τους, κατά τους αιώνες, να μας υπενθυμίζουν τις αρχές αυτής της αξίας, η οποία μας επιτρέπει να ζούμε απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις, περιορισμούς και βάρη που μας αποσπούν και μας αγχώνουν. Και προσφέρει τη λύση σε πολλά από τα προβλήματά μας

Παρ’ όλα αυτά, το να ζω απλά δε μου ήρθε… απλά! Ήταν μάλλον η κατάληξη μιας αργής μεταμόρφωσης, η επιθυμία που γινόταν όλο και πιο επιτακτική να ζω με λιγότερα, αλλά με περισσότερη ευελιξία, ελευθερία και ελαφράδα. Και με περισσότερη εκλέπτυνση. Σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι όσο περισσότερο ελάφραινα, τόσο λιγότερο αυτά που μου απέμεναν μου ήταν απαραίτητα: τελικά, χρειαζόμαστε πολύ λίγα για να ζούμε. Απέκτησα, λοιπόν, την ακλόνητη και βαθιά πεποίθηση ότι όσο λιγότερα έχουμε, τόσο πιο ελεύθεροι και πλήρεις είμαστε. Ωστόσο, έχω συναίσθηση ότι πρέπει να μπορούμε να είμαστε σε επιφυλακή: οι παγίδες του καταναλωτισμού, της σωματικής και ψυχικής αδράνειας και της αρνητικότητας παραμονεύουν στην παραμικρή χαλάρωση.

Γεννημένο από τις σημειώσεις που κρατούσα όλα αυτά τα χρόνια που ζω στην Ιαπωνία, αυτό το βιβλίο είναι ο καρπός των εμπειριών μου, των αναγνωσμάτων μου, των συναντήσεών μου, των σκέψεών μου… που εκφράζουν τα ιδανικά μου, τις αρχές μου, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που επιδιώκω και που προσπαθώ να εφαρμόζω. Αυτές τις σημειώσεις τις φύλαγα πάντα σαν κόρη οφθαλμού και τις κουβαλούσα μαζί μου για δική μου καθοδήγηση, για να μου θυμίζουν αυτό που έχω την τάση να ξεχνώ ή να μην εφαρμόζω, αλλά και για να με καθησυχάζουν όταν γύρω μου όλα πάνε στραβά. Εξακολουθούν να είναι για μένα μια πολύτιμη πηγή συμβουλών και ασκήσεων που προσπαθώ να ακολουθώ και να εφαρμόζω «σε μικρές δόσεις», ανάλογα με τη φύση των δυσκολιών που συναντώ, των αναγκών και των δυνατοτήτων μου.

Στην εποχή μας αρχίζουμε ολοένα και περισσότερο να συνειδητοποιούμε τους κινδύνους που οφείλονται στις υπερβολές και στην υπεραφθονία, και όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που επιθυμούν να ανακαλύψουν εκ νέου τις χαρές και τα οφέλη μιας πιο απλής ζωής, πιο φυσικής, που, αγνοώντας τις όλο και πιο αδηφάγες σειρήνες της καταναλωτικής κοινωνίας, αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους παραμένοντας, ωστόσο, σε αρμονία με την εποχή τους. Σ’ αυτές απευθύνεται αυτό το βιβλίο. Ελπίζω να τους επιτρέψει να κατανοήσουν, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αυτή την τέχνη της ζωής όσο πληρέστερα γίνεται, την τέχνη της απλότητας.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΛΟΡΟ
Κάνοντας τη ζωή σας πιο απλή, την κάνετε ταυτόχρονα πιο πλούσια.
Η καταναλωτική κοινωνία μας επιτάσσει το αντίθετο; Μην το πιστεύετε!Εγκατεστημένη στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια, η Ντομινίκ Λορό έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τον τρόπο ζωής σ’ αυτή τη χώρα. Έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην αρχή «λιγότερα για περισσότερα», η οποία εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, υλικό και πνευματικό.Καθαρίστε το μέσα σας, αδειάστε τις ντουλάπες σας, εγκαταλείψτε τις καταναγκαστικές
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ
12,20€ | 10,98€

ΤΟ ΘΕΛΩ!

Share Button

The Author

Ντομινίκ Λορό

Η ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΛΟΡΟ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ, που έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, καθώς και άλλων παρόμοιων βιβλίων αυτοβοήθειας, ζει στην Ιαπωνία εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Γοητευμένη από τον ιαπωνικό τρόπο διαβίωσης, κατάφερε να προσαρμόσει την ιαπωνική φιλοσοφία στον Δυτικό τρόπο ζωής. Και αυτό ακριβώς προτείνει στα βιβλία της.