Η μοίρα της Πηνελόπης: Ένας ανεπανάληπτος έρωτας που μάχεται με θεούς και δαίμονες

Share Button

Η μοίρα της Πηνελόπης μπορεί να γράφτηκε πρόσφατα, όμως είχε ήδη αγκιστρωθεί στο υποσυνείδητό μου από τότε που ως μαθήτρια Γυμνασίου διδάχτηκα την Οδύσσεια. Δύο ήταν θυμάμαι κατά κύριο λόγο τα θέματα που με είχαν προβληματίσει και εντυπωσιάσει σε σχέση με την επιστροφή του Οδυσσέα στον τόπο του έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο είχε να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον επαναπατρισμό του και το δεύτερο με την αγάπη, αυτή την ανυπέρβλητη αγάπη ανάμεσα στον Οδυσσέα και την Πηνελόπη που παρέμενε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων, καθώς εκείνος πάσχιζε να φτάσει κοντά της κι εκείνη αντιστεκόταν στις πιέσεις των μνηστήρων.

Πόσο είχα εντυπωσιαστεί στα δώδεκά μου και πόσο έλπιζα να γνωρίσω κάποτε έναν μεγαλειώδη έρωτα που θα φέρνει στον νου στίχους του Λειβαδίτη σαν αυτούς που αρκετά μεταγενέστερα με μάγεψαν: Κι όταν πεθάνουμε να μας θάψετε κοντά κοντά για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε.

Κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια ώστε πολλά χρόνια αργότερα να δημιουργηθεί αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο έχει ως αφετηρία και τέρμα το όμορφο νησί της Ιθάκης. Ο Οδυσσέας, η Γαλάτεια, που έπρεπε να την είχαν βαπτίσει Πηνελόπη, και ανάμεσά τους… η κατάρα μιας Μοίρας εχθρικής που δεν τους θέλει μαζί και ευτυχισμένους.

Πολλά τα ιστορικά γεγονότα καθώς και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και πλαισιώνουν την πλοκή του βιβλίου: οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η μετανάστευση αρκετών Ελλήνων στην Αμερική, η πρώτη υποδοχή τους στη Νήσο Έλις και η αντιμετώπισή τους από τους αυτόχθονες, η δύσκολη περίοδος του Εθνικού Διχασμού, η αιχμαλωσία του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Γκέρλιτς, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης είναι μερικά μονάχα από αυτά. Και τριγύρω τους οι ήρωες του βιβλίου μου, που πασχίζουν να βγουν αλώβητοι.

Δεν είναι εύκολο! Ο θάνατος που διαρκώς παραμονεύει, η ξενιτιά κι ο κατ’ ανάγκην γάμος, ένα γράμμα-εξομολόγηση που δε διαβάστηκε στην ώρα του θα μπουν εμπόδιο στον δρόμο των δυο ερωτευμένων γκρεμίζοντας κάθε ελπίδα τους να σμίξουν ξανά. Φανερή αλλά και αφανής, κάποιες φορές, αρωγός σε κάθε τους βήμα θα σταθεί η γιαγιά της Γαλάτειας, η Ευρύκλεια, μια αμφιλεγόμενη και αινιγματική προσωπικότητα ,που οι συντοπίτες της αποκαλούσαν «μάγισσα» κι ας πρόσφερε με αυταπάρνηση τη βοήθειά της σε όποιον τη χρειαζόταν.

Αν θέλετε να παρασυρθείτε στη δίνη ενός μεγάλου έρωτα, δεσμώτη και λυτρωτή, που τολμά να αναμετρηθεί με οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία του ή να μειώσει τη λάμψη του, τότε δεν έχετε παρά να αφεθείτε στην ιστορία του Οδυσσέα και της «Πηνελόπης» ελπίζοντας να ’ναι μακρύ αυτό το ταξίδι…

Λίγα λόγια για το βιβλίο Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ

Οι συγχωριανοί της την αποκαλούσαν «η εγγονή της μάγισσας», ο παπάς τη βάπτισε Γαλάτεια και οι Μοίρες είχαν άλλο όνομα ορισμένο για αυτήν. Μονάχα ως Πηνελόπη ήταν γραφτό να ζήσει στο πλευρό του αγαπημένου της Οδυσσέα και κοντά του να βρει την ευτυχία, διαφορετικά ο έρωτάς τους θα ήταν για πάντα καταραμένος.

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η Γαλάτεια αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της την Ιθάκη και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική ως σύζυγος του καλόκαρδου μα αινιγματικού Άγγελου. Η οικονομική του κατάσταση και η γενναιοδωρία του της επέτρεψαν να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους –συχνά με αυταπάρνηση– όπως ακριβώς την είχε διδάξει η γιαγιά της. Ο Οδυσσέας, από την άλλη, γνώρισε τη φρίκη του πολέμου παλεύοντας καθημερινά με τη συνείδησή του. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα σημάδεψαν στις αρχές του εικοστού αιώνα την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, γκρεμίζοντας τόσο στη Γαλάτεια όσο και στον Οδυσσέα κάθε ελπίδα για επιστροφή στο νησί. Τίποτα όμως δεν μπορεί να εναντιωθεί στο μεγαλείο της αληθινής αγάπης, ούτε καν οι Μοίρες.

Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή. Ένας ανεπανάληπτος έρωτας που μάχεται με θεούς και δαίμονες για να νικήσει.

Share Button

The Author

Τέκου Ιφιγένεια

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά.