Η Κώστια Κοντολέων γράφει για το «Μέσα από τις ζωές των άλλων»

Share Button
9786180114676_3D

Γράφοντας αυτό το έκτο μου μυθιστόρημα θέλησα να προσφέρω μια αντικειμενική, αλλά συγκινησιακά φορτισμένη κατανόηση των όσων απλοί άνθρωποι πράττουν και αισθάνονται.Το «Μέσα από τις ζωές των άλλων» είναι ένα μυθιστόρημα που καθώς διατρέχει τα χρόνια –από τις αρχές του 20ου αιώνα έως στις πρώτες μέρες του 21ου-επιζητά να κρατήσει τα ιστορικά γεγονότα στο πίσω μέρος της σκηνής της ζωής και να αφήσει του ήρωες του να εκφράσουν αυτό που βιώνουν χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με την αμεσότητα της εμπειρίας και της συμπαράστασης. Μέσα από τις ζωές τεσσάρων γυναικών–εκπροσώπων τριών γενεών- ελπίζω ο αναγνώστης μου να γνωρίσει τα πλοκάμια που μπορεί να προέλθουν από τη μητρική φροντίδα όταν γίνεται καταπιεστική, από την αδελφική αγάπη όταν γίνεται ανταγωνιστική, από τον έρωτα όταν συνθλίβεται κάτω από πολιτικά πάθη, από το παιδικό βίωμα που βιάστηκε, από την τάση ανεξαρτησίας όταν γίνεται ψύχωση. Τέσσερεις γυναίκες οι κεντρικές ηρωίδες μου και θα είναι η τελευταία από αυτές που θα καταφέρει να διεκδικήσει το δικαίωμα κάθε πλάσματος να ζει τη δική του τη ζωή ελεύθερο κι όχι μέσα από τις ζωές των άλλων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Πριν η ψύχρα του σούρουπου την αναγκάσει να μπει και πάλι μέσα στο διαμέρισμα, μένει για λίγο να χαζέψει ένα τσούρμο παιδιά που παίζουν στο πεζοδρόμιο από κάτω και με φωνές και γέλια αναστατώνουν τη γειτονιά. Στον ίδιο δρόμο που κάποτε αντηχούσαν οι δικές της φωνές και τα δικά της γέλια. Ασυναίσθητα προσπαθεί να ξεχωρίσει ανάμεσά τους εκείνο το ξανθόμαλλο κοριτσάκι που κάποτε υπήρξε, με τα γδαρμένα γόνατα και τα μονίμως ξεχτένιστα μαλλιά, νομίζει πως το είδε να κρύβεται πίσω από μια γκρίζα καγκελόπορτα, να της γνέφει παιχνιδιάρικα και να χάνεται για πάντα, όπως για πάντα έχει χαθεί κι εκείνο το κεφάλαιο της ζωής της, τόσο μακρινό σήμερα μα τόσο κοντινό χθες.

Από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας. Από τη Σαντορίνη σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας και μετά σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο. Τα σημάδια μιας αρρώστιας. Ένας γάμος που δεν πρόλαβε να χρονίσει. Ένας έρωτας που προδόθηκε. Μια παιδική ψυχή που δεν τολμά να μεγαλώσει.

Η Ροδάνθη, η Φωτεινή, η Δέσπω, η Πέτρα… Τέσσερις γυναίκες που χάνουν και κερδίζουν καθώς η ζωή της καθεμιάς εισέρχεται στις ζωές των άλλων. Ένα μυθιστόρημα για τα ασυνήθιστα πάθη καθημερινών ανθρώπων.

Share Button

The Author

Κώστια Κοντολέων

Η ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Το ΦΕΥΓΩ είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της. Έχει μεταφράσει περισσότερα από πενήντα βιβλία, μεταξύ των οποίων έργα των: Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Πούλμαν, Τόμας Σάβατζ, Ρόαλντ Νταλ, Μάρκους Ζούσακ, Ρόμπερτ Κόρμιερ, Πένελοπ Φιτζέραλντ, Ρ. Κ. Νάραγιαν, Μάγια Αγγέλου, Μέλβιν Μπέρτζες κ.ά. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία· ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 1992 και η διπλή αναγραφή της στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).