Η Φανή Πανταζή γράφει για το νέο της βιβλίο ΟΙ ΚΥΚΝΟΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Share Button

Η ιστορία αρχίζει με μια από τις ηρωίδες να φεύγει αξημέρωτα από το σπίτι της, «το σπίτι που την πρόδωσε», όπως έλεγε, θέλοντας να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα και να συνέλθει από την απογοήτευση και τον αφόρητο πόνο που της προκάλεσαν τα άλλοτε αγαπημένα της πρόσωπα. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε από πού ξεκίνησαν όλα.

Με ρωτούν συχνά από πού εμπνέομαι τα βιβλία μου. «Μα από παντού», απαντώ. Πιστεύω πως το καθετί μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης, αρκεί να έχει κάποιος τις κεραίες του τεντωμένες και τα μάτια του ανοιχτά: Μια εικόνα, μια είδηση, μια κουβέντα, μια φράση, ακόμα και μια λέξη αρκούν για να ανάψουν τον σπινθήρα και να πάρει η φαντασία φωτιά.

Αυτό το βιβλίο λοιπόν, το «χρωστάω» σ’ έναν ποιητή μας, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Μια μέρα, διάβασα τυχαία το ποίημά του «Οι κύκνοι το φθινόπωρο» και μαγεύτηκα. Τι όμορφος τίτλος, σκέφτηκα αμέσως μετά, θα μπορούσε να είναι και τίτλος βιβλίου. Αυτό ήταν! Μπροστά μου πρόβαλαν αμέτρητοι κύκνοι κεντημένοι σε λευκό πανί με ασημένια κλωστή. Ασημένια, όχι χρυσή. Τους κεντούσε μια νέα γυναίκα τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο του 1940-1941, καθώς αναθυμόταν τον μεγάλο έρωτα που είχε ζήσει στις όχθες μιας λίμνης, σε μια πόλη…

Και καθώς την έβλεπα να κεντάει, ακολούθησα την ασημένια της κλωστή, που με οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, στα Γιάννενα, τη μαγευτική πόλη με τη λίμνη και τα ξακουστά ασημένια κοσμήματα. Η τέχνη της αργυροχοΐας, που είναι κομμάτι της τοπικής παράδοσης και χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι μύθοι και οι θρύλοι, η ιστορία και τα τόσα μνημεία που συναντάς σε κάθε σου βήμα έγιναν αμέσως το ιδανικό φόντο για να ξεδιπλώσω την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια εθελόντρια νοσοκόμα και σε έναν στρατιώτη που είχε τραυματιστεί στο Μέτωπο.

Βλέπω το όμορφο ζευγάρι, δυο νέα πλάσματα που πάλλονταν από ζωή, να σεργιανίζει στις όχθες της λίμνης και να χαζεύει τους κύκνους. Εκείνος την ταΐζει αμύγδαλα και της ψιθυρίζει λόγια αγάπης. «Είσαι ο δικός μου κύκνος», τον ακούω να της λέει. Κι ύστερα χώρισαν. Η αναρρωτική του άδεια τελείωσε κι εκείνος ξαναγύρισε στο Μέτωπο, αφού υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο να ξανασμίξουν στην Αθήνα μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Όμως, οι αδυσώπητες μέρες της Κατοχής έφεραν τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων…

Είκοσι χρόνια μετά, εγώ επιστρέφω στα Γιάννενα και πηγαίνω κατ’ ευθείαν στην ακρολιμνιά. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε γιατί…

ΟΙ ΚΥΚΝΟΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Όταν η Πολίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι πραγματική κόρη εκείνου που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε πατέρα της και ότι η μητέρα της έχει εραστή, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Το μόνο που της μένει είναι να εγκαταλείψει οριστικά το σπίτι που την πλήγωσε και τους ανθρώπους που την εξαπατούσαν τόσα χρόνια.

Καταλήγει στα Γιάννενα, την πόλη με τη μυθική λίμνη και την ξεχωριστή γοητεία, πιστεύοντας ότι θα κάνει μια καινούργια αρχή. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι, πολλά χρόνια πριν, στον τόπο αυτόν άνθησε ένας μεγάλος έρωτας, που μπορεί να χάθηκε μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, αλλά η αύρα του εξακολουθεί να υπάρχει και θα επηρεάσει καθοριστικά και τη δική της τύχη.

Στις όχθες της λίμνης όπου σεργιανίζει τώρα η Πολίνα χέρι χέρι με τον Στέργιο, σεργιάνιζε στον πόλεμο μια εθελόντρια νοσοκόμα μ’ έναν όμορφο στρατιώτη, που είχε τραυματιστεί στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας.

Δυο ιστορίες ενωμένες με ασημένια κλωστή, όπως οι ασημένιοι κύκνοι που κεντούσε κάποτε μια ερωτευμένη κοπέλα. Μια αγάπη σημαδεμένη από τη φρίκη του πολέμου, το μεγαλείο της αφοσίωσης, την τόλμη των γενναίων και την προσμονή της λύτρωσης.

Πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο του ’40, στα Γιάννενα, απ’ όπου άρχισαν όλα, οι νεότεροι ήρωες θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει από αναπάντεχες ανατροπές, στον απόηχο ενός μεγάλου έρωτα.

Share Button

The Author

Φανή Πανταζή

Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία εννέα μυθιστορήματά της, που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 180.000 αντίτυπα.