Η επιστροφή της Ουτοπίας

Share Button
Αναδημοσίευση από Rolling Stone
Συντάκτης: Matt Taibbi

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος στο βιβλίο Ουτοπία για ρεαλιστές είναι το ύφος της γραφής. Ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν εμφανίζεται εύθυμος, αισιόδοξος, ευρηματικός, θετικός, με χιούμορ και καλή αίσθηση της οικονομίας του λόγου – σε αντίθεση με τα περισσότερα πολιτικά βιβλία… Οι πολιτικές του θέσεις φαίνεται πως έχουν δομηθεί με στόχο να ταρακουνήσουν ολόκληρο το τόξο του σημερινού αμερικανικού στοχασμού. Το βιβλίο του Μπρέγκμαν είναι, από τη μια, ένα θετικό ανάγνωσμα και, από την άλλη, μια αναζωογονητική πνοή για όποιον βίωσε την ολέθρια εμπειρία της περσινής προεδρικής εκλογικής περιόδου. Η Ουτοπία για ρεαλιστές καταδεικνύει, με χιούμορ και κατανόηση, ότι όλοι υποφέρουμε όταν ξεχνάμε πώς να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Και ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο γιατί οι τραυματικές εμπειρίες ένας ολόκληρου αιώνα, κυνηγώντας ουτοπικές ιδέες ‒φασισμός, κομμουνισμός, ναζισμός, για να αναφέρουμε μερικές‒, μας ώθησαν να πιστεύουμε ότι «τα όνειρα με κάποιο τρόπο μετατρέπονται σε εφιάλτες» και ότι «η ουτοπία είναι δυστοπία».

Αυτό μας οδήγησε σε έναν κόσμο όπου «η πολιτική έχει αποδυναμωθεί και έχει καταλήξει να είναι απλώς διαχείριση προβλημάτων» και όπου «οι ριζοσπαστικές ιδέες για το όραμα ενός διαφορετικού κόσμου φαντάζουν στην κυριολεξία αδιανόητες». Το ενδιαφέρον στοιχείο για τη σύγχρονη Αμερική είναι η εναντίωση ακόμη και στην απλή ιδέα να προσπαθήσουμε ώστε να κατακτήσουμε μια πιο εύκολη και ευτυχισμένη ζωή. Πρόκειται για μια χώρα που κάποτε ήταν ανοιχτή σε κοινωνικούς πειραματισμούς… Τώρα, ούτε καν προσπαθούμε, και αναλωνόμαστε στο να κραυγάζουμε ο ένας στον άλλο στο Διαδίκτυο. Αυτό δε θα μας πάει μπροστά. Ίσως το «παγκόσμιο βασικό εισόδημα» και μια «εργάσιμη εβδομάδα δεκαπέντε ωρών» να μην το πετύχουν επίσης, ωστόσο το να δοκιμάσουμε φαίνεται πιο διασκεδαστικό.

Αναδημοσίευση από Rolling Stone
Συντάκτης: Matt Taibbi

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό δεν επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον, επιχειρεί να ξεκλειδώσει το μέλλον ανοίγοντας τα παράθυρα του μυαλού μας.

Από ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα έως την εργάσιμη εβδομάδα των δεκαπέντε ωρών, και από έναν κόσμο χωρίς σύνορα έως έναν κόσμο χωρίς φτώχεια – έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο ουτοπική σκέψη, που ωστόσο έχει ρεαλιστική εφαρμογή.

Ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν μάς ταξιδεύει στην Ιστορία, πέρα από τον κλασικό διαχωρισμό Αριστεράς και Δεξιάς, εισάγοντας ρηξικέλευθες ιδέες, των οποίων ξεκάθαρα έχει έρθει η ώρα. Το ΟΥΤΟΠΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ είναι από εκείνα τα σπάνια βιβλία που σε αιφνιδιάζουν και προκαλούν αυτά που νομίζεις ότι γνωρίζεις, καταδεικνύοντας ότι το πιο μη ρεαλιστικό οικονομικό μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόζουμε σήμερα.

Λίγα λόγια για τον ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΜΠΡΕΓΚΜΑΝ

Ο ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΜΠΡΕΓΚΜΑΝ είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους νεαρούς στοχαστές της Ευρώπης. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με θέμα την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά. Το ΟΥΤΟΠΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, που κυκλοφορεί σε 17 χώρες, έγινε μπεστ σέλερ στην Ολλανδία και αποτέλεσε αφετηρία για το κίνημα του βασικού μισθού, που σύντομα έγινε πρωτοσέλιδο στη χώρα. Ο συγγραφέας έχει προταθεί δύο φορές για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για το έργο του στην ολλανδική εφημερίδα De Correspondent. Άρθρα του έχουν εμφανιστεί επίσης στην Washington Post και στο BBC.

Δείτε την ομιλία του Ρούτγκερ Μπρέγκμαν στο συνέδριο TEDTALKS.

 

 

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!