Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα

Share Button

Τη Δευτέρα 23-1-2017 ομιλητής της Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης ήταν ο κύριος Κωνσταντίνος Λούλης, πρώην Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους, Πρόξενος Ολλανδίας Κεντρικής Ελλάδας με θέμα «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο σύλλογος ιεροψαλτών Νομού Πιερίας με χοράρχη τον κύριο Ιωάννη Παπαχρόνη έψαλε ύμνους του Αγίου Διονυσίου, με αφορμή την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του αγίου.

Στην αρχή ο ομιλητής αναφέρθηκε τιμητικά στο έργο της Σχολής Γονέων και στη συνέχεια τόνισε ότι θα αναφερθεί σε κάποια στοιχεία του ομώνυμου με το θέμα βιβλίου του, του οποίου επίκειται η 7η έκδοση από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο να γνωρίζουν οι νέοι αντικειμενικά την ιστορία του τόπου τους, με όλες τις αρετές και τις αδυναμίες της φυλής. Αναφερόμενος στην είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, μίλησε για την έλλειψη προετοιμασίας του λαού, που έβλεπε την Ευρώπη σαν «φιλανθρωπικό ταμείο» άντλησης κεφαλαίων, χωρίς υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος από 2 δις το 1981 να εκτιναχθεί στα 351 δις το 2015.

Υπήρξαν πολλοί παράγοντες που συνήργησαν στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, όπως η οικονομική κακοδιαχείριση, η διάλυση της κρατικής μηχανής μετά το 1980, η υψηλή φορολόγηση, οι ελάχιστες επενδύσεις, ο πολιτικός παρεμβατισμός σε πυλώνες της δημοκρατίας. Αποτέλεσμα; Ανεργία, που από μηδενικά επίπεδα το 1975 έφτασε στο 30% και στους νέους στο 62% το 2016. Άλλες συνέπειες θεωρούνται η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η φυγή άξιων Ελλήνων και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο υπερβολικός δανεισμός των προηγούμενων κυβερνήσεων φτωχοποίησε τη χώρα, και η τωρινή κυβέρνηση, παρά τις ελπίδες για νοικοκύρεμα του τόπου, πολλαπλασίασε τα προβλήματα. Απρόβλεπτος λαός οι Έλληνες, με πολλά ιστορικά παράδοξα στη νεότερη ιστορία, τα οποία υπενθύμισε ο ομιλητής, ερανιζόμενος από αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου του. Αναφέρθηκε ακόμα σε στοιχεία και αριθμούς που επαληθεύουν τον οικονομικό λαβύρινθο μέσα από τον οποίο προσπαθούμε να εξελιχθούμε. Κατά τη γνώμη του, δε δόθηκε βαρύτητα στους τρεις θεμελιώδεις βασικούς τομείς: τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία. Το 1980 η ελληνική γεωργία κάλυπτε το 80% των αναγκών της χώρας. Έπειτα από 35 χρόνια, και παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, δε βελτιώθηκε η απόδοση των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ελληνική γεωργία το 2015 να καλύπτει το 20% των αναγκών.

Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που έχουν αποσιωπηθεί από την ιστορία στα σχολεία, τα οποία σχετίζονται με τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον διχασμό βενιζελικών και βασιλικών, που επισώρευσαν δεινά στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Συμπεραίνει κανείς ότι τα ελληνικά κόμματα από το 1844 και εξής ακολουθούν την ίδια πεπατημένη του εκτροχιασμού των κοινοβουλευτικών αξιών και, παρά την ισχυροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος από το 1950 έως το 1980, συνεχίζουν να βασίζονται σε παλαιοκομματικές σχέσεις εξάρτησης και συναλλαγής των ψηφοφόρων με τους πολιτικούς.

Τη δεκαετία του 1980 αυξήθηκε το εξωτερικό χρέος, ισοπεδώθηκαν αξίες και ικανότητες ανθρώπων. Οι αλόγιστες παροχές και σπατάλες συνεχίστηκαν από το 1993 έως το 2009, με κακοδιοίκηση του δημόσιου τομέα και πρωτογενή ελλείμματα, έως ότου σταμάτησαν να μας δανείζουν οι δανειστές. Δυστυχώς, και μετά το 2015 –αν και μειώθηκαν τα έξοδα του δημοσίου το διάστημα 2010-2013 κατά 25 δις– αυξήθηκαν και πάλι κατά 1,7 δις.

Καλό είναι να καταλάβει ο λαός πως η χώρα μας έφτασε ως εδώ με τη μετατόπιση ευθυνών, τις συνεχείς υποσχέσεις, τις προδομένες επιλογές του, τους πειραματισμούς των πολιτικών και να μην ξεχνά το εξής: υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που είναι χειρότεροι από τους ανίκανους – είναι εκείνοι που είναι ικανοί για όλα.

Η εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική ομιλία του κυρίου Λούλη ανακίνησε γόνιμο διάλογο και ενθουσίασε τους φίλους της Σχολής Γονέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Στέφανος Μπιτόπουλος, εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Αναστάσιος Παπαζήσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κύριος Ανέστης Μυστρίδης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ κύριος Λευτέρης Μωυσιάδης και πλήθος κόσμου. Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 30-1-2017, με ομιλητή τον κύριο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, Αντιναύαρχο (ε.α.) ΠΝ, Επίτιμο Αρχηγό Στόλου, Σύμβουλο Διοίκησης Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με θέμα: «Η αμυντική θωράκιση της χώρας».

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!