Η Δήμητρα Ιωάννου γράφει για το νέο της μυθιστόρημα H ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Share Button

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα και η Αθήνα των 100.000 κατοίκων εμβαπτίζεται στη μαγευτική ατμόσφαιρα της Belle Époque, της «Ωραίας Εποχής» που ανθεί στην Ευρώπη. Η πόλη εκσυγχρονίζεται και μεταμορφώνεται, ενώ το επίπεδο και η ποιότητα ζωής εξελίσσονται σημαντικά.

Είναι μαγεία να ζει κανείς στην Αθήνα, όπου τινά κέντρα αυτής μεταβάλλονται ολίγον εις Μιλάνον και ουχί σπανίως νομίζει τις ότι ευρίσκεται εις γωνίαν τινά παρισινού βουλεβάρτου!, όπως γράφει ο Τύπος της εποχής. Εξαίσια πρόοδο και νεοαποκτηθείσες ανέσεις απολαμβάνουν λοιπόν οι πρωτευουσιάνοι Αθηναίοι.

9786180114300_3D

Περιποιημένες και θελκτικότατες οι φιγούρες των κυριών καθώς κάνουν τον απογευματινό περίπατό τους στο δροσερό Ζάππειο. Ακολουθούν την παριζιάνικη μόδα που προστάζει ζωηρά χρώματα και γραμμές με εφαρμοστό μπούστο και μακριές φαρδιές φούστες. Τα κομψά ομπρελίνα είναι απαραίτητα, το ίδιο και τα καπέλα που διαθέτουν οπωσδήποτε βέλο, τα ασορτί τσαντάκια και τα γάντια. Οι κύριοι με τις ρεντικόντες και τα ημίψηλα κλακ τους ή με τα ψαθάκια στο κεφάλι, τα διπλά φοκόλ και τα γαρίφαλα στην κομβιοδόχη τις παρακολουθούν με θαυμασμό και τις φλερτάρουν διακριτικά.

Η καθημερινότητα κυλά ξένοιαστα, κι έτσι οι Αθηναίοι έχουν κάθε ευκαιρία να επιδοθούν σε μια ζωηρή κοινωνική ζωή και στις διασκεδάσεις που αυτή τους προσφέρει.

Όσοι φιλοδοξούν να πάρουν ενεργό μέρος στην πολιτική σκηνή συχνάζουν απαραιτήτως στο περίφημο καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα. Ο «Ζαχαράτος» ως σημείο συνάντησης αφήνει έντονο το προσωπικό του αποτύπωμα στον αθηναϊκό κοινωνικό και πολιτικό στίβο, ενώ στα καφενεία της Δεξαμενής πιο συχνοί θαμώνες είναι οι εκπρόσωποι των γραμμάτων και του πνεύματος. Κοσμικά ζαχαροπλαστεία κάνουν την εμφάνισή τους, όπως του «Γιαννάκη» ή το «Ντορέ», όπου δίνουν το «παρών» όλοι οι κοσμικοί των Αθηνών, απολαμβάνοντας τη συντροφιά, τα γλυκίσματα, την ορχήστρα και το κλασικό τραγούδι.

Όταν αποφασίσουν να γευματίσουν έξω, οι ευαίσθητοι αθηναϊκοί ουρανίσκοι τέρπονται από καλλίγευστα πιάτα με περίπλοκα γαλλικά ονόματα. Μεγάλα ξενοδοχεία κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η «Μεγάλη Βρεταννία», το «Ξενοδοχείο της Αγγλίας» και το «Ξενοδοχείο των Ξένων», και στα αριστοκρατικά εστιατόριά τους συγκεντρώνεται όλη η αφρόκρεμα της εποχής.

Σε περίπτωση που αποφασίσουν να παραμείνουν στο σπίτι έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν το τραπέζι τους με του πουλιού το γάλα και την αφθονία που τους προσφέρουν εκλεκτά εδωδιμοπωλεία, όπως το περίφημο μπακάλικο του θρυλικού Θανόπουλου. Βούτυρα Μιλάνου, χαβιάρι Ουκρανίας και φρουί γλασέ εκ Παρισίων λιώνουν στο στόμα και ευφραίνουν μικρούς και μεγάλους.

Από την άλλη, όταν πέφτει η νύχτα, οι άταχτοι μπον βιβέρ των Αθηνών συχνάζουν στα απομονωμένα σεπαρέ κάποιας μπιραρίας, στα αμαρτωλά καφέ σαντάν του Ιλισού και στα πιο παρακμιακά της Ομόνοιας. Εκεί απολαμβάνουν το ποτό τους παρακολουθώντας τις ξενόφερτες –ως επί το πλείστον– «καφεσαντανίστρες» να χορεύουν, να τραγουδούν και μετά το νούμερό τους να συλλέγουν τα πουρμπουάρ τους, περιφέροντας έναν δίσκο ανάμεσα στα τραπέζια.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες εξελίσσονται και η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από το Θησείο στον Πειραιά αλλάζει ουσιαστικά τη ζωή των Αθηναίων. Ένας καινούργιος προορισμός ευνοείται και αναπτύσσεται ως αντίβαρο της κλασικής αρχοντικής Κηφισιάς: το Νέο Φάληρο! Εστιατόρια, ξενοδοχεία κι αναψυκτήρια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους, ενώ κατασκευάζεται εξέδρα περιπάτου και το σκηνικό εμπλουτίζεται με περίπτερο μουσικής και θέατρο. Όπως είναι λογικό, οι Αθηναίοι μαγνητίζονται από τούτο τον νέο πόλο έλξης που προσφέρει πολλές εναλλαγές και πλείστες απολαύσεις μαζί με το πράσινο της φύσης και τη δροσερή αύρα της θάλασσας.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι πλούσιες κατά την Μπελ Επόκ. Ιδρύονται πολλά θέατρα και συστήνονται θίασοι που προσφέρουν απαιτητικά έργα στο εκλεπτυσμένο κοινό τους. Ξεχωρίζουν και διαπρέπουν μεγάλα ονόματα που τιμούν την υποκριτική τέχνη και ενθουσιάζουν τους απαιτητικούς Αθηναίους θεατρόφιλους.

Αυτή η όμορφη εποχή είναι και το πλαίσιο στο οποίο έχει τοποθετηθεί η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ – Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. Ταξιδεύοντας στην Αθήνα της Μπελ Επόκ κι ακολουθώντας βήμα βήμα την πολυκύμαντη ζωή αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, περπατούμε στην Πλάκα και στου Ψυρρή, ξεκουραζόμαστε στα παγκάκια του Ζαππείου και πίνουμε τον καφέ μας στους περίφημους «ερημίτας», τα καφενεία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Κι αφού χαθούμε στα στενά του Γκαζοχωρίου, παίρνουμε μια γεύση από την απατηλή ατμόσφαιρα των καφέ σαντάν της εποχής και βιώνουμε τον υπέροχο μαγευτικό κόσμο των θεατρίνων και του θεάτρου.

Αν και Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, σίγουρα η Αθήνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της και οπωσδήποτε η Αθήνα της Μπελ Επόκ είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι!

Απολαύστε το!

Share Button

The Author

Δήμητρα Ιωάννου

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.