Η Βερόνικα Ροθ μιλά για τη διλογία ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ

Share Button

Περίγραψέ μας πώς η Σάιρα και ο Άκος μεγάλωσαν μαζί στο βιβλίο Οι μοίρες χωρίζουν;

Στο βιβλίο Χάραξε το Σημάδι, η Σάιρα και ο Άκος δεν είχαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τη σχέση τους, από τη στιγμή που εξομολογήθηκαν ο ένας στον άλλον τα συναισθήματά τους, που ήταν κάτι παραπάνω από φιλικά. Έτσι, στο βιβλίο Οι μοίρες χωρίζουν υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν, όπως: πώς γίνεται να έχουν μια σχέση ίσος προς ίσον, αφού ο ένας είναι καταδικασμένος να πεθάνει για τον άλλο; Στο Οι μοίρες χωρίζουν αυτό είναι κάτι με το οποίο παλεύουν τόσο η Σάιρα όσο και ο Άκος. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ελεύθερα έναν άνθρωπο αν πιστεύει ότι το να είναι μαζί του είναι αναπόφευκτο; Το να ασχοληθώ με αυτό το θέμα με γοήτευε. Οι δυο τους έδειξαν την αγάπη και τον σεβασμό που είχαν ο ένας για τον άλλον με έναν νέο τρόπο. Η σχέση τους διαπνέεται από ρομαντισμό, αλλά στηρίζεται στη φιλία, και νομίζω πως η φιλία τους δεν κλονίζεται ακόμα και όταν χάνονται λίγο στον ρομαντισμό.

Πώς ήταν να γράφεις για τον δεσμό τους; Ειδικά με το μοιραίο τέλος να είναι τόσο κοντά.

Για να είμαι ειλικρινής, ήταν ένα από τα πράγματα που απόλαυσα περισσότερο γράφοντας το Οι μοίρες χωρίζουν. Όσον αφορά τη Σάιρα έχουμε έναν χαρακτήρα κυριολεκτικά ανίκανο να αγγίξει οποιονδήποτε άλλον για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, έτσι βρίσκεται πρώτη φορά σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο, παραμένει η Σάιρα, που δεν είναι ακριβώς διστακτική. Και πάνω από όλα κρέμεται αυτό το καταδικασμένο συναίσθημα, επειδή ξέρουμε πού τους οδηγούν οι μοίρες τους. Και ξέρετε πόσο πολύ αρέσει στους συγγραφείς να κρέμεται ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από τα πάντα.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σημείο κατά τη συγγραφή αυτής της διλογίας;

Γενικά, κατά τη συγγραφή, το αγαπημένο μου κομμάτι είναι οι χαρακτήρες, γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να πλέξω την ιστορία. Αγάπησα, όμως, και όλες τις γλώσσες, όχι επειδή τις επινόησα, αλλά επειδή ασχολήθηκα με τα μικρά πράγματα που οι πολύγλωσσοι άνθρωποι βιώνουν, όπως τα γλωσσικά κενά –λέξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν από μια γλώσσα σε μια άλλη–, καθώς και τη δύναμη που κρύβει η γνώση μιας γλώσσας – ο ισχυρότερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα του Χάραξε το σημάδι είναι ο Όθιρ, οπότε όλοι πρέπει να μιλούν κάποια οθιριανικά για να τα βγάλουν πέρα. Κάθε μέρος του βιβλίου Οι μοίρες χωρίζουν εισάγεται με μια λέξη, η οποία είναι μοναδική σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και παράλληλα συνδέεται θεματικά με τα κεφάλαια που ακολουθούν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αποκαλούν τη Σάιρα «ορούζο» στα σοτέτ ως προσβολή. Η λέξη σημαίνει «διάδοχος» ή κυριολεκτικά «μια αντανάκλαση, όπως σε έναν καθρέφτη», δηλαδή την προσβάλλουν λέγοντάς της ότι μεταμορφώνεται στον αδελφό της. Μια τόσο μικρή λέξη, κι όμως σημαίνει τόσα γι’ αυτούς, και για εκείνη, και για εκείνον. Οι γλωσσολογικές εξερευνήσεις στο βιβλίο Οι μοίρες χωρίζουν μου έδωσαν πολλές ευκαιρίες να ξεδιπλωθώ ως αρχάρια γλωσσολόγος (και είμαι πολύ, πολύ αρχάρια), αλλά και να αναπτύξω πολιτισμούς και πλανήτες. Μια γλώσσα, τελικά, λέει πολλά για έναν πολιτισμό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ»

Σ’ έναν πλανήτη όπου δεσπόζουν η βία και η εκδίκηση, σ’ έναν γαλαξία όπου κάποιοι ευνοούνται από τη μοίρα, όλοι αναπτύσσουν ένα χάρισμα ρεύματος, μια μοναδική δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον. Ενώ οι περισσότεροι επωφελούνται από αυτό το χάρισμα, o Άκος και η Σάιρα παραμένουν ευάλωτοι στον έλεγχο των άλλων. Μπορούν, άραγε, να απαιτήσουν πίσω τη μοίρα και τη ζωή τους και να αποκαταστήσουν την ισορροπία των δυνάμεων σ’ αυτόν τον κόσμο;

Η Σάιρα είναι αδερφή ενός βίαιου τυράννου που κυβερνάει τον λαό των Σοτέτ. Το χάρισμα ρεύματος της Σάιρα της δίνει πόνο και δύναμη – κάτι που εκμεταλλεύεται ο αδερφός της χρησιμοποιώντας τη για να βασανίζει τους εχθρούς του. Αλλά η Σάιρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λεπίδα στο χέρι του αδερφού της: είναι αποφασιστική, γρήγορη και πολύ πιο έξυπνη απ’ όσο νομίζει εκείνος.

Ο Άκος προέρχεται από το ειρηνικό έθνος των Θούβε και η πίστη του στην οικογένειά του είναι απεριόριστη. Παρόλο που προστατεύεται από το ασυνήθιστο χάρισμά του, όταν συλλαμβάνεται μαζί με τον αδερφό του από τον εχθρικό στρατό των Σοτέτ, είναι αποφασισμένος να τον σώσει με κάθε τίμημα. Όταν ο Άκος εισβάλλει στον κόσμο της Σάιρα, η εχθρότητα ανάμεσα στους δύο λαούς και στις οικογένειες φαίνεται απροσπέλαστη. Πρέπει να αποφασίσουν αν θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουν ή θα καταστραφούν.

Οι ζωές της Σάιρα και του Άκος χαράσσονται από τη μοίρα τους, από τη στιγμή της γέννησής τους. Και από τη μοίρα δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Ο Άκος είναι ερωτευμένος με τη Σάιρα, παρόλο που ξέρει ότι το πεπρωμένο του είναι να πεθάνει υπηρετώντας την οικογένειά της. Και όταν ο πατέρας της Σάιρα, ο Λάζμετ, ένας σκληρός τύραννος, διεκδικεί ξανά τον θρόνο του βασιλείου των Σοτέτ, ο Άκος πιστεύει ότι το τέλος του είναι πιο κοντά από ποτέ.

Καθώς ο Λάζμετ κηρύσσει έναν βίαιο πόλεμο, η Σάιρα και ο Άκος προσπαθούν απεγνωσμένα να τον σταματήσουν. Για τη Σάιρα, αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αφαιρέσει τη ζωή του ανθρώπου που είναι –ή μπορεί και να μην είναι– ο πατέρας της. Για τον Άκος, σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να θυσιάσει τη δική του ζωή. Σε μια απρόσμενη ανατροπή, οι δύο νέοι θα ανακαλύψουν πώς κάποιες φορές η μοίρα επεμβαίνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

Η συνέχεια του μυθιστορήματος ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ είναι μια ιστορία γεμάτη ελπίδα, χιούμορ, πίστη και μια αγάπη που τολμά να νικήσει.

Η ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΡΟΘ είναι η συγγραφέας της ευπώλητης σειράς Απόκλιση, που αποτελείται από τέσσερα βιβλία (ΑΠΟΚΛΙΣΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΑΦΟΣΙΩΣΗ και ΤΕΣΣΕΡΑ). Ζει με τον άντρα της στο Σικάγο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν και τα τέσσερα βιβλία της σειράς Απόκλιση, καθώς και το βιβλίο ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!