Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ. Μια ιστορία αληθινή αλλά και απόλυτα μελαγχολική, όπως κάθε γνήσιος έρωτας

Share Button

Μια ιστορία αδιέξοδου, ανεκπλήρωτου και ανέλπιδου έρωτα ήταν αυτή που γέννησε στο μυαλό και στην ψυχή μου την ιδέα του βιβλίου Η αγάπη που δεν άκουσες, και η ιδέα αυτή σύντομα γιγαντώθηκε, ξεχείλισε θαρρείς από κάθε πόρο του κορμιού μου, απαιτώντας να βγει στην επιφάνεια, να ειπωθεί και να ακουστεί.

Μια ιστορία αληθινή αλλά και απόλυτα μελαγχολική, όπως κάθε γνήσιος έρωτας, για την οποία το έναυσμα δεν υπήρξε κάποιος άνθρωπος, αλλά μια φάλαινα – «η πιο μοναχική φάλαινα του κόσμου», όπως ονομάζεται, αφού εδώ και χρόνια διασχίζει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από τον Βόρειο ως τον Νότιο Πόλο και πάλι πίσω, αναζητώντας μάταια το ένα και μοναδικό της ταίρι. Η ατέρμονη αυτή αναζήτηση, που οφείλεται σε μια γενετική ανωμαλία, την έχει καταδικάσει ερήμην της να είναι για πάντα μόνη, καθώς η συχνότητα στην οποία εκπέμπει το ερωτικό της κάλεσμα, μοναδική στον κόσμο, όπως κι εκείνη, δεν μπορεί να εισακουστεί από καμία άλλη φάλαινα.

Μια ιστορία που με έφερε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την καθολική παραδοχή ότι όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου ζούμε και αναπνέουμε με μία και μόνο επιθυμία χαραγμένη στον πυρήνα της ύπαρξής μας: να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Μια ιστορία που αποδεικνύει την παντοδυναμία του έρωτα, τη μαγική κινητήρια δύναμη που μόνο αυτός μπορεί να προκαλέσει και τη μεταστροφή του καθενός εξαιτίας του προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Γιατί, αν κάτι μπορεί να μας ανυψώσει στα ουράνια ή να μας καταβαραθρώσει, να μας φτάσει στα άκρα, να προκαλέσει πάθη ή να εξασφαλίσει τη γαλήνη, την ψυχική ισορροπία, την πληρότητα και κάποιες φορές να μας οδηγήσει στην υπέρβαση και στη θυσία ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού –ιδίως του ίδιου μας του εαυτού– αυτό είναι ο έρωτας.

Μια ιστορία που στο επίκεντρό της έχει και τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό που προκύπτει πολλές φορές από αυτή, στιγματίζοντας ανεπανόρθωτα πρόσωπα και καταστάσεις, γκρεμίζοντας όνειρα, ροκανίζοντας ψυχές και συνειδήσεις, διαβρώνοντας ύπουλα κι αργά αλλά μεθοδικά τα θεμέλια της ουσίας και της ύπαρξης.

Μια ιστορία στην οποία η αίσθηση του σωστού και του λάθους συγχέονται μεταξύ τους επικίνδυνα, οδηγώντας τους ήρωες σε μια αέναη περιδίνηση και στην αναπόφευκτη βύθιση στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης. Μιας λίμνης τεχνητής και ψεύτικης, που καταπίνει με το έτσι θέλω ένα ολόκληρο χωριό μαζί με τις ζωές και τις αναμνήσεις όσων είχαν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα της.

Φαντάσματα, σήψη, θάνατος, σκιές, στάσιμα νερά. Μοναξιά και απομόνωση.

Έρωτας, πάθος, συντροφικότητα, ελπίδα, φιλία. Κάθαρση και λύτρωση.

Ποιος θα είναι ο νικητής στην αρχέγονη αυτή μάχη; Ποιος θα καταφέρει να παραμείνει αληθινός; Και πόσο κοντά είναι τελικά η μυθοπλασία στην καθημερινότητα και στην πραγματική ζωή, όπως τη βιώνουμε όλοι μας σήμερα; Γιατί το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο! Σε όλους εκείνους που παλεύουν, δίχως να το βάζουν κάτω, με τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα, την ανάγκη ώστε να ζουν ανυστερόβουλα το μεγαλείο του έρωτα και να μην παραιτούνται από το μερίδιο στο όνειρο που τους διαποτίζει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για τον έρωτα; Τον αληθινό έρωτα, όχι τον περιστασιακό, τον επιφανειακό, αυτόν που αποσκοπεί στο βόλεμα. Τον έρωτα που κινεί γη και ουρανό, γεννά πολέμους και γίνεται λαίλαπα, αυτόν που ξεπερνά κάθε εμπόδιο, καταφέρνει το αδύνατο, δημιουργεί και γκρεμίζει τα πάντα. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει η Ειρήνη για τον Φίλιππο, τον σύντροφο των παιδικών της χρόνων, τον άνθρωπο που αγκαλιάζει την αναπηρία της, τον μόνο που την αποδέχεται όπως ακριβώς είναι. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει και ο Φίλιππος. Όχι όμως για την Ειρήνη.

Εγκλωβισμένοι σε ένα απόκοσμο σκηνικό, ένα βυθισμένο χωριό-φάντασμα που μετατρέπεται άθελά του σε υγρό τάφο, η Ειρήνη, ο Φίλιππος και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη ζωή τους ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού, γίνονται έρμαια των φόβων και των αδυναμιών τους, υποκύπτουν στα πιο κρυφά τους πάθη, αγαπούν, πληγώνουν, σκοτώνουν, θυσιάζουν. Κάποιες φορές, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί το ερωτικό κάλεσμα κάποιων πλασμάτων είναι σπάνιο, μοναδικό και δυστυχώς αέναα καταδικασμένο να μην ακούγεται ποτέ, να παραμένει χαμένο στον βυθό της μοναξιάς.

Και τελικά το αιώνιο ερώτημα ανέρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια: μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτό που του όρισαν οι μοίρες, να υπερνικήσει τη μοναξιά και τη διαφορετικότητά του; Αντέχει να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα; Κι αν ναι, με ποιο τίμημα;

buy_btn_green

Share Button

The Author

Κλαίρη Θεοδώρου

Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.