Λαμπρή τελετή στο Λονδίνο για το βιβλίο της Νικόλ-Άννας Μανιάτη ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ με θέμα την αυτοκακοποίηση

Share Button

Με την παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη, και πολλών ομογενών, ανάμεσά τους και ο αδελφός της συγγραφέως, διεθνούς φήμης μαέστρος, ιδρυτής και διευθυντής της Oxford Philomusica, κ. Μάριος Παπαδόπουλος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο η παρουσίαση του βιβλίου της Νικόλ-Άννας Μανιάτη «Έκπτωτος Άγγελος» (Fallen Angel).

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η δρ Κική Σονίδου, η οποία, αφού αναφέρθηκε στη γνωριμία της στο Λονδίνο με την πολυγραφότατη συγγραφέα, τόνισε ότι το θέμα με το οποίο ασχολείται στο μυθιστόρημά της η Νικόλ-Άννα Μανιάτη όχι μόνο δεν είναι φανταστικό, εκτός βέβαια από τα ονόματα των ηρώων του, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας εδώ και αρκετά χρόνια.

Η δρ Σονίδου ανέλυσε με επιστημονικότητα και λεπτομέρεια τις επιπτώσεις που έχει στην οικογένεια αλλά και στον καθένα από εμάς η αυτοκακοποίηση των παιδιών και πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία μας προς αντιμετώπιση του καυτού αυτού θέματος.

DSC03192

«Το βιβλίο ασχολείται με τον αυτοτραυματισμό ενός παιδιού και με την πείρα μου ως γιατρού», ανέφερε η δρ Σονίδου, «το θεωρώ ένα θέμα πρωτότυπο, πέρα από τα συνηθισμένα, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα όπου τα βιβλία συνήθως πραγματεύονται άλλες μορφές βίας, κυρίως ενδοοικογενειακές. Το μυθιστόρημα ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ αναφέρεται σ’ αυτό ακριβώς το δύσκολο κι επώδυνο θέμα, που εγείρει κοινωνικούς προβληματισμούς. Έχει ευρηματική και ευφάνταστη πλοκή και γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που μας μεταφέρουν σε άλλη διάσταση όπου βιώνουμε έμμεσα τον φόβο, τον πόνο, την οδύνη.

Μπαίνουμε στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών», συνέχισε η δρ Σονίδου, βιώνουμε τα μίση, τις φιλοδοξίες, τα πάθη, την απόγνωση. Οι κεντρικοί ήρωες είναι τέσσερις και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Η συγγραφέας πλέκει ιστούς μεταξύ αυτών, οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο στη ζωή των υπολοίπων και τις συμπεριφορές τους. Οι λάθος επιλογές πληγώνουν και καταστρέφουν, ενώ οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Το κύριο θέμα που πραγματεύεται η αυτοκακοποίηση είναι τα βαθιά και μόνιμα τραύματα στην ψυχή αλλά και στο σώμα ενός παιδιού, λόγω έλλειψης μητρικής αγάπης.

Ακόμη και η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία πολλές φορές αδυνατεί να τα εξαλείψει, διαστρεβλώνοντας και αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Η συγγραφέας πάντα δημιουργεί  με γνώμονα την ψυχολογία, δε μένει στην επιφάνεια, μας οδηγεί βαθιά στον ψυχισμό των ηρώων της, φτιάχνοντας ένα μικρό ολοζώντανο σύμπαν όπου μας ταξιδεύει. Οι ήρωες ζωντανεύουν στο χαρτί και τα προσωπικά βιώματα, οι καταβολές και οι πεποιθήσεις τους τους ακολουθούν…»

DSC03170

Καταλήγοντας η δρ Σονίδου ανέφερε:

«Η συγγραφέας αγαπά την ψυχολογία, εξερευνά τα μονοπάτια της και αυτό είναι εμφανές στα βιβλία της. Εργάστηκε σκληρά για να προσεγγίσει τεκμηριωμένα το θέμα της αυτοκακοποίησης. Εύχομαι ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ να καλύψει με τα φτερά του τις πονεμένες ψυχές, να διώξει το κακό και να τα ανοίξει και να φτάσει ψηλά. Καλοτάξιδο με πολλά ακόμη αγγελικώς πλασμένα συγγράμματα, πάντα εμπνευσμένα και πετυχημένα».

Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής παρουσίασης από τη δόκτορα Σονίδου, αποσπάσματα από το βιβλίο διάβαζε η Αριάδνη Μπουλούζου μεταφέροντας με απόλυτο και κατανοητό τρόπο τα μηνύματα του «Έκπτωτου Αγγέλου».

Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας, η οποία, αφού αναφέρθηκε στο προηγούμενο συγγραφικό της έργο που αποτελείται συνολικά από δέκα μυθιστορήματα, τα έξι από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες, τον Ύπατο Αρμοστή, τη δόκτορα Σονίδου, την Αριάδνη Μπουλούζου, το Ελληνικό Κέντρο για τη φιλοξενία και απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Ακολούθησε δεξίωση και γνωριμία του κοινού με τη συγγραφέα.

DSC03195

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία, ενώ ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής στο King Edward Memorial Hospital. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών, ενώ αργότερα άνοιξε δικό της κέντρο ξένων γλωσσών, το οποίο διεύθυνε για 18 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε με επιτυχία τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία, τρία από τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Το τέταρτο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Longman. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέλος εξεταστικών επιτροπών για τη ξενόγλωσση παιδεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο «Έκπτωτος Άγγελος» (Fallen Angel) έχει προταθεί για βραβείο λογοτεχνίας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!