Η γυναίκα στην εποχή μας διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, την οικογένεια, την πολιτική και στο επιχειρείν και αποδεικνύει ότι είναι εξίσου ικανή με τον άνδρα. Παρά τα εμπόδια, τις αμφισβητήσεις και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις καταφέρνει και γίνεται παράδειγμα ηγετικής παρουσίας, σημείο αναφοράς και όχι αποκλεισμού.
Σε αυτή τη νέα εποχή που οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων έχουν αρχίσει να υποχωρούν βλέπουμε τη γυναίκα «Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ», «επικεφαλής του ΝΒΑ σε θέματα διαιτησίας Μισέλ Τζόνσον», «μελλοντική αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ ‒ αξιοσημείωτο διότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί τα τελευταία εκατόν τριάντα χρόνια στην πολιτική ιστορία της χώρας», «στη λίστα Leadership του Fortune ‒ τη Μέρι Μπάρα, CEO στην General Motors, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή».
Η γυναίκα έρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο για τις ηγετικές της δεξιότητες, την ισχυρή της παρουσία και την αποτελεσματική της διοίκηση, αλλά για τη σημασία που έχει στην εξέλιξη των κοινωνιών. Τα στερεότυπα της ανδρικής κυριαρχίας σιγά σιγά γκρεμίζονται, καθώς η γυναίκα κερδίζει συνεχώς έδαφος κατακτώντας θέσεις υψηλής ευθύνης στην πολιτική, στις επιστήμες και στον χώρο των επιχειρήσεων.
Τα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών που αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους χώρους όπου επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν αυξάνονται καθημερινά, δίνοντας την αίσθηση ότι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης επιτυχίας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πρωτοβουλιών, ικανοτήτων και δημιουργικότητας.
Σύγχρονες έρευνες και τάσεις που αναδεικνύονται από διεθνή φόρουμ παρουσιάζουν τη δυναμική που φαίνεται να αποκτά η γυναίκα σε ρόλο ηγέτριας τονίζοντας συγκεκριμένα πως:
- Η ηγεσία των γυναικών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών (AXA, Women’s Forum 2017 / Φόρουμ Γυναικών).
- Μία στις πέντε εταιρείες στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες. Το γυναικείο μάνατζμεντ φέρνει θετικότερα αποτελέσματα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων (Έρευνα της ICAP Group για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ‒ Leading Women in Business 2015).
Παράλληλα, οι περιπτώσεις γυναικών που έχουν κυβερνήσει με πυγμή και αποτελεσματικά, πηγαίνοντας κόντρα στα στερεότυπα και, πολλές φορές, στη λαϊκή βούληση, είναι αξιοσημείωτες. Η σύγκριση της Άνγκελα Μέρκελ με τη σιδηρά κυρία, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της, το 1979, και την οδήγησε σε σύγκρουση, σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής, σε πόλεμο (με την Αργεντινή το 1982 ‒στα νησιά Φόκλαντ‒, για να αποπροσανατολίσει και να γίνει περισσότερο δημοφιλής), αλλά και σε οικονομική αναγέννηση, δεν είναι τυχαία.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων συγκρούσεων και αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, και η αξία της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης και ανθρώπου με πολιτιστικά, επιστημονικά και σύγχρονα αντανακλαστικά αποκτά περισσότερο νόημα στη συνείδηση μιας κοινωνίας, που αναζητά λύσεις, όραμα και ένα στήριγμα στις κρίσιμες στιγμές.
Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι πολυσχιδής και δεν περιορίζεται σε τοίχους υποταγής και ανελευθερίας. Πλέον η γυναίκα ορίζει την τύχη μιας χώρας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού και αποτελεί εντέλει διαμορφωτή ενός από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας, την οικογένεια.
Οι γυναίκες εμπνέουν και εμπνέονται καθημερινά. Είναι επιστημονικά καταρτισμένες, έχουν εξαιρετικές ικανότητες και είναι πολύτιμες σε θέσεις ηγεσίας.
Το μέλλον τούς ανήκει. Διότι είναι εκείνες που με οξυδέρκεια και ευαισθησία μπορούν να δουν, να αντιληφθούν, να σταθμίσουν και να μετατρέψουν τις απειλές, τους κινδύνους και τους φόβους σε μονοπάτια σταθερής ανάπτυξης, ποιοτικών παρεμβάσεων, γόνιμων προτάσεων και ελπίδας.