Γιούλη Μιγγείρου: Γονείς δεν γεννιόμαστε αλλά γινόμαστε μέσα από την κοινή πορεία με τα παιδιά μας!

Share Button

Μαμά, Μπαμπά
Σας Χρειάζομαι!

Πόσες φορές έχουμε έρθει σε απόγνωση ή δύσκολη θέση με την συμπεριφορά του παιδιού μας ή με κάποια ερώτηση του;

Τα παιδιά από πολύ μικρά ακόμα (6 μηνών) προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο, έχουν την περιέργεια να μάθουν πράγματα. Σε κάθε ηλικία και κάτι διαφορετικό. Άλλα πράγματα αναζητούν και ρωτούν στην ηλικία των 2 χρόνων, άλλα στην ηλικία των 8 και άλλα στα 12. Και οι γονείς είναι σημαντικό να βρίσκονται δίπλα τους και να είναι προετοιμασμένοι να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια από των παιδιών τους. Να προσπαθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά κι ερώτηση των παιδιών ους. Πως γίνονται τα παιδιά, από πού γεννιούνται τα μωρά; Που πήγε ο παππούς τώρα που πέθανε; Θα τον ξαναδώ; Ή ακόμα, πως οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να μην αναστατώνεται ή να περιορίσει τον εκνευρισμό του όταν δεν εκπληρώνεται μία επιθυμία του; Όλα αυτά ένα παιδί αδυνατεί να τα διαχειριστεί από μόνο του και γι αυτό χρειάζεται τους γονείς να του ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της ζωής και να το πιάσουν από το χέρι, προσφέροντας του ασφάλεια, αγάπη, στοργή. Συνοδοιπόροι σε αυτή την ζωή θα συναντήσουν αρκετές δυσκολίες κι εμπόδια. Μπορεί να είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας ενός από τους δύο γονείς, το «επίμονο πείραγμα» ή επιθετικότητα ενός συμμαθητή, η δυσκολία στην ένταξη της καθημερινής σχολικής ζωής, η αδυναμία προσαρμογής σε κανόνες, η ευερεθιστότητα του παιδιού απέναντι σε γεγονότα που το ενοχλούν. Όμως, η σταθερή παρουσία των γονιών δίπλα στα παιδιά, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μάθει να στέκεται στα πόδια του , να εκτιμάει σωστά τις δυνατότητες του και να «σηκώνεται» μετά από κάθε αναποδιά και δυσκολία. Κι αυτό θα γίνει στάση ζωής που θα κυριαρχεί στην ενήλικη πορεία του, μειώνοντας τις πιθανότητες των «σκαμπανεβασμάτων» στην ψυχική του υγεία.

Και σε όλη αυτή την διαδρομή οι γονείς στέκονται δίπλα στα παιδιά τους να ακούσουν, να αφουγκραστούν, να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα. Γιατί μπαμπάδες και μαμάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, χωρίς να αποφεύγουν τα λάθη, γιατί απλά είναι άνθρωποι με τις ευαισθησίες τους και τα τρωτά τους σημεία ως προσωπικότητες και χαρακτήρες.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πόσο σημαντική θεωρείται η ήρεμη επαφή μεταξύ των γονέων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την καλή σεξουαλική ζωή, αγάπη, φροντίδα, στοργή, υπομονή, επιμονή, θέληση και υποχωρήσεις. Γιατί οι χαρούμενοι γονείς είναι ψύχραιμοι γονείς που δεν καταβάλλονται από υστερίες και κακή διάθεση. Έτσι, και τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν μέσα σε αυτή την οικογενειακή ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να εδραιώνεται ως συναίσθημα, συμπεριφορά που θα εκδηλώνεται σε διάφορες περιόδους κι εκφάνσεις της ζωής τους. Όσο πιο ασφαλές και ήρεμο είναι το οικογενειακό περιβάλλον τόσο πιο δυνατά θα νιώθουν για να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις.

Τελικά, είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά και να αποκτάς σχέσεις μαζί τους, μέσα από τις οποίες μπορούν να αναδείξουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους σε ότι διεκδικούν στην ζωή τους. Θέλει επιδεξιότητα, προσπάθεια, τρόπο και κόπο για να αποκτήσουμε μία σχέση με τα παιδιά μας που θα στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Γονείς δεν γεννιόμαστε αλλά γινόμαστε μέσα από την κοινή πορεία με τα παιδιά μας!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!