Γιατί, όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας, βλέπουμε ανθρώπους να συζητούν για το άγχος;

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
Share Button

«Γράψε μας κάτι, Λευτέρη, για το άγχος. Κάτι για τους φίλους μας. Κάτι για τους ανθρώπους μας που μας διαβάζουν».

«Τι να γράψω, ρε Μαριάννα; Τι να γράψω;» της απάντησα εγώ. «Τι να γράψω που έχει κουραστεί ο κόσμος. Έχει κουραστεί…

»Έχει κουραστεί με τα προβλήματα. Έχει κουραστεί με τις οικονομικές κρίσεις. Έχει κουραστεί με τους κορονοϊούς και με τους εγκλεισμούς και με τις αναστολές και τους θανάτους.

»Έχει κουραστεί, Μαριάννα, ο κόσμος να ψάχνει τη “γωνία στο δεκάρικο”. Έχει κουραστεί να παλεύει μέρα τη μέρα να βγάλει τα προς το ζην του. Έχει κουραστεί να χρωστάει στην καθηγήτρια των αγγλικών και στο καράτε του παιδιού και στο γυμναστήριο. Έχει κουραστεί να γράφει στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του βερεσέδια. Νοικοκυραίος ήτανε. Ελεύθερος. Και τώρα παλεύει να τη βγάλει με επιδόματα και τον πονάει που δεν μπορεί να πάρει το κάτι τις παραπάνω στο παιδί του.

»Έχει κουραστεί, Μαριάννα, ο κόσμος. Έχει κουραστεί ν’ ανοίγει εκείνη την καταραμένη την τηλεόραση και ν’ ακούει μόνο για βιασμούς και για παιδεραστίες και για αρρώστιες και για πόνο.

»Ξέρεις, Μαριάννα… Όποιον φοβίζεις, τον ελέγχεις τελικά. Τον κρατάς υπόδουλο. Έχε το αυτό στον νου σου.

»Έχει κουραστεί ο κόσμος ν’ ακούει πολιτικάντηδες. Έχει κουραστεί να βλέπει θεσμούς και αρχές μπροστά στα μάτια του να καταρρέουν. Έχει κουραστεί να πληγώνεται από ανθρώπους στους οποίους κάποτε πίστεψε. Έχει κουραστεί και δεν αντέχει άλλο.

»Και μου ζητάς κάτι να του γράψω. Κάτι να του πω…

»Αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί και από εμάς. Έχει κουραστεί ν’ ακούει ψυχολόγους και ψυχιάτρους και coaches και γιατρούς να του λένε τι και πώς. Έχει κουραστεί ν’ ακούει “ειδικούς” να του μιλάνε.

»Αλήθεια, Μαριάννα, ντρέπομαι. Ντρέπομαι πολύ κάθε φορά που είναι ν’ ανοίξω το στόμα μου και να πω στον κόσμο μια κουβέντα. Ντρέπομαι πολύ να τον κοιτάξω στα μάτια και να του μιλήσω σαν ειδικός.

»Να μιλήσω σ’ αυτόν που ξενυχτάει δίπλα στον άρρωστο, να μιλήσω στη μάνα που έχασε παιδί, να μιλήσω στον άνθρωπο που στραπατσάρεται κάθε μέρα στη δουλειά του…

»Το κάνω μόνο και μόνο γιατί πιστεύω πως οι άνθρωποι θα με καταλάβουν. Και πως, έστω και γνωστικά –όχι βιωματικά, γνωστικά και μόνο–, θα έχουν στο μυαλό τους ότι από το μετερίζι μου κάτι, κάπως μπορώ να βοηθήσω.

»Το βιβλιαράκι μας αυτό, άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο το βγάλαμε. Τα έχουμε πει… Μπας και μπορέσει κάνας άνθρωπος ακόμα και αναπνεύσει λίγο πιο ελεύθερα. Μπας και μπορέσει κάνας άνθρωπος και ανακουφιστεί λίγο από τους λογισμούς του κι από το άγχος…

»Αυτά, Μαριάννα. Δεν έχω κάτι άλλο για απόψε να σου πω.

»Καλό και ευλογημένο ξημέρωμα να έχουμε. Καλό ξημέρωμα κι η Παναγιά μαζί μας».

 

Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης

Ψυχολόγος – Συγγραφέας του βιβλίου ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

 

* Η Μαριάννα Μπρούστη είναι Brand Manager του Τμήματος Marketing των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Γνώρισα ανθρώπους που ντρέπονταν να πουν ότι αγχώνονται. Γνώρισα ανθρώπους που προσπαθούσαν να κρύψουν πάση θυσία τις κρίσεις πανικού τους.
Γνώρισα ανθρώπους υπέροχους, που κλείνονταν στο σπίτι και στον εαυτό τους επειδή φοβούνταν. Φοβούνταν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αλλά και τα περίεργα βλέμματα του κόσμου.
Γνώρισα ανθρώπους που πάλευαν με τις φοβίες και με τους ψυχαναγκασμούς τους.
Γνώρισα ανθρώπους που τους παίδευαν οι σκέψεις τους, ανθρώπους που τους πολεμούσαν λογισμοί, ανθρώπους που μάχονταν μέρα νύχτα το ίδιο το μυαλό τους.
Με αυτούς τους ανθρώπους δουλέψαμε μαζί. Παλέψαμε. Κλάψαμε. Γελάσαμε. Και στο τέλος αναπνεύσαμε ελεύθερα.
Μεγάλο πράγμα η ελευθερία…
Αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν η αφορμή για να γραφτεί τούτο εδώ το μικρό βιβλίο, με την ελπίδα να βοηθηθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται· με την ελπίδα να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ελεύθερα ξανά, άνθρωποι που παλεύουν με τις σκέψεις τους αλλά και με το άγχος…

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!