Η Ελένη Τσαμαδού μας αποκαλύπτει ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψει το νέο της μυθιστόρημα «Η εμμονή της μνήμης»

Share Button

Εκτός από τα ιστορικά πρόσωπα, όλα τα άλλα είναι προϊόν μυθοπλασίας.

Το έναυσμα για να γράψω αυτό το μυθιστόρημα πάει πολύ πίσω, στα μαθητικά μου χρόνια, όταν διάβασα για πρώτη φορά το διήγημα του Κωνσταντίνου Ράδου «Κάτω στην Κύπρο, στην Αμμόχωστο», που είχε δημοσιευτεί στην Ελληνική Δημουργία, το λογοτεχνικό περιοδικό στο οποίο ήταν συνεργάτης ο πατέρας μου, Γεώργιος Καλογερόπουλος, με το ψευδώνυμο Θέμης Τριφύλιος.

Τη γνώση και τα ερεθίσματα που μου είχε δώσει η ανάγνωση αυτή συμπλήρωσαν οι εμπειρίες μου στην μαρτυρική Κύπρο, όπου έζησα με την οικογένειά μου μεταξύ των ετών 1978 και 1980. Τότε ήταν πολύ νωπές οι πληγές από τον «Πόλεμο του ’74».

Οι μαυροφορεμένες γυναίκες που περίμεναν τους δικούς τους να γυρίσουν. Οι σκηνές με τους πρόσφυγες. Οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Τα ρημαγμένα σπίτια και καταστήματα στην πράσινη γραμμή. Οι Τούρκοι στρατιώτες στα φυλάκια. Η τεράστια κατακόκκινη τούρκικη σημαία βαμμένη στην πλευρά του Πενταδάκτυλου – το πρώτο πράγμα που έβλεπες βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το φάντασμα της Αμμοχώστου, της πόλης που μόνο από μακριά, από τη Δερύνεια μπορούσες να δεις.

Και το στρατιωτικό νεκροταφείο στη Μακεδονίτισσα.

Τι και αν σήμερα πολλά έχουν αλλάξει; Κάποιοι αγνοούμενοι έχουν επιστρέψει, σαν οστά όμως που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους. Η πράσινη γραμμή άνοιξε – όσοι θέλουν μπορούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, να δουν τα σπίτια τους και να κλάψουν. Απαραίτητη προϋπόθεση να δείξουν διαβατήριο στον Τούρκο στο φυλάκιο. Πόσο μπορεί κανείς να δεχτεί να δείχνει διαβατήριο για να περάσει στον τόπο του, να επισκεφθεί το σπίτι του; Και, φυσικά, η Αμμόχωστος σήμερα άνοιξε, όχι όμως για τους ΄Ελληνες, για αυτούς που άφησαν τα σπίτια τους ανοιχτά σε κάθε λεηλασία όταν έφευγαν για να αποφύγουν τους εισβολείς. Πώς να ξεχάσει κανείς;

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Παιχνίδια της μοίρας. Γεγονότα απρόβλεπτα.

2010. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας φέρνει κοντά έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Φοίβο και τη Δάφνη. Τι μέλλον μπορεί να έχει η σχέση δύο ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές; Πώς συνδέονται μια πεταλούδα, ένας βυζαντινολόγος και μια νεκρή ερευνήτρια; Πόσο δυνατή μπορεί να είναι η εμμονή της μνήμης όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα;

Μια σύγχρονη ιστορία με παράλληλη αναφορά στην πτώση του Βυζαντίου, στην πολιορκία της Αμμοχώστου, αλλά και σε άλλα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας του νησιού της Αφροδίτης.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν από την πένα της Ελένης Τσαμαδού.

Share Button

The Author

Ελένη Τσαμαδού

Η ΕΛΕΝΗ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KÖNIGREICH FÜR EIN GRAB, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ, ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΖΩΗΣ και ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.