Η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο· μια επιχείρηση με τεράστια κέρδη. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει επίσης υπάρξει ραγδαία αύξηση του αριθμού των χρηστών του διαδικτύου που κατεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν πρώτα οι ίδιοι και στη συνέχεια να αφιερώσουν χρόνο στην ηλεκτρονική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Πρέπει να καθίσουν μαζί τους και να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου να δουν τις ανησυχίες τους –γιατί οι έφηβοι έχουν ανησυχίες, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό– και να ενημερωθούν σχετικά με την online δραστηριότητά τους.
Συνήθως τα «αρπακτικά» έχουν παιδοφιλικές τάσεις. Οι παιδόφιλοι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανήλικα παιδιά ικανοποιούν τις ανάγκες και το πάθος τους μέσα από το διαδίκτυο, που τους δίνει πρόσβαση σε άφθονο παιδικό πορνογραφικό υλικό, το οποίο ικανοποιεί τις σεξουαλικές τους ανάγκες· μόλις όμως βρεθούν μαζί με ένα παιδί μόνοι σε κάποιο χώρο, ίσως επιχειρήσουν, τυφλωμένοι από το πάθος τους, να ασελγήσουν επάνω του εφόσον δουν ότι μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Πώς αντλούν όμως οι επιτήδειοι φωτογραφίες ανηλίκων;
Συνήθως χρησιμοποιούν τη μέθοδο του grooming, μια διαδικασία κατά την οποία τα «αρπακτικά», προσποιούμενα ότι είναι μικρά παιδιά ή έφηβοι, χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα chat rooms κτλ. για να προσελκύσουν παιδιά. Κατά την περίοδο της εφηβείας ειδικά, τα παιδιά επαναστατούν, θέλουν να είναι και να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, οπότε η αναζήτηση νέων γνωριμιών μέσω διαδικτύου καθιστά τους εφήβους την πιο ευαίσθητη ομάδα, τόσο στο ζήτημα της πορνογραφίας όσο και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα «αρπακτικά» προσπαθούν να αναπτύξουν φιλική σχέση με τα θύματά τους, αποσπούν με έντεχνο τρόπο χρήσιμες πληροφορίες (σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες κ.ο.κ.) και κάποια στιγμή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού. Στη συνέχεια, προκαλούν συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και επιδιώκουν ανταλλαγή ερωτικών φωτογραφιών· μόλις το καταφέρουν, έχουν στα χέρια τους υλικό που θα αποτρέψει το θύμα τους να προβεί σε κάποιου είδους καταγγελία, από ντροπή και από το αίσθημα της συνενοχής.
Σε διερεύνηση υπόθεσης στη χώρα μας με πέντε ανήλικα κορίτσια ηλικίας 8-10 ετών, διαπιστώθηκε ότι ο παιδόφιλος είχε διεισδύσει μέσω ενός chat room σε κάποιο αθώο διαδικτυακό παιχνίδι, στο οποίο τα μικρά κοριτσάκια έφτιαχναν ψηφιακές κούκλες, τους μαγείρευαν κτλ. Στο παιχνίδι αυτό, ο εν λόγω παιδόφιλος είχε παρουσιαστεί σαν «Ελενίτσα, 7 ετών» και συζητούσε ανενόχλητος με τα ανήλικα παιδιά. Κατάφερε μάλιστα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των κοριτσιών και να τα προτρέπει, από ένα σημείο και μετά, να βγάζουν τα ρούχα τους ενώ αυτός τραβούσε και «κατέβαζε» φωτογραφίες. Μία ημέρα, κάποια από τις μητέρες εντόπισε την οκτάχρονη κόρη της να είναι κλειδωμένη στο μπάνιο με αγκαλιά τον φορητό υπολογιστή και ανοιχτή την κάμερα, συνδεδεμένη με τον παιδόφιλο, και έσπευσε να καταγγείλει το περιστατικό στη ΔΙΔΗΕ. Φυσικά έγινε αμέσως έρευνα και διαπιστώθηκε ότι και τα πέντε κορίτσια ήταν ταυτόχρονα online, παρέχοντας, άθελά τους, φωτογραφικό υλικό στον παιδεραστή. Ο παιδόφιλος εντοπίστηκε, και η υπόθεση πήρε άμεσα τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Σε μία άλλη υπόθεση, αντλημένη πάντα από την προσωπική μου εμπειρία, συνελήφθη ένας ενήλικος, και κατά τα άλλα ευυπόληπτος συμπολίτης μας, και δη με την αυτόφωρη διαδικασία, τη στιγμή ακριβώς που προσπαθούσε να επιβιβάσει στο αυτοκίνητό του έναν δεκαπεντάχρονο νεαρό με σκοπό να τον αποπλανήσει. Η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες παιδιών στο CyberAlert της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης συνομιλούσε διαδικτυακά με ανηλίκους, τους οποίους εν συνεχεία προσπαθούσε να αποπλανήσει για να συνευρεθεί μαζί τους. Αστυνομικοί τον εντόπισαν στα βόρεια προάστια ενώ επιβίβαζε στο κλειστό φορτηγάκι του τον δεκαπεντάχρονο. Οι άνδρες της Δίωξης τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, ελευθερώνοντας παράλληλα και τον ανήλικο που είχε παρασύρει. Από την έρευνα που έγινε στο φορτηγάκι, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε διαμορφώσει ειδικά το εσωτερικό του οχήματος, ώστε να διαθέτει κρεβάτι με στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια κτλ., ενώ είχε φροντίσει να υπάρχει ακόμα και ο κατάλληλος αισθησιακός φωτισμός στον χώρο. Βρέθηκαν επίσης σχετικά ερωτικά βοηθήματα, καθώς και σοκολάτες, μπισκότα, ροφήματα και άλλα παρόμοια, με τα οποία ο δράστης επιδίωκε να «χαλαρώσει» τα ανήλικα θύματά του. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι στο παρελθόν είχε αποπλανήσει και βιάσει μια δεκαεξάχρονη κοπέλα…
Τα «αρπακτικά» συνήθως είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, που πιθανόν να έχουν και δική τους οικογένεια: συχνά είναι φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι, μορφωμένοι, επιφανείς και οικονομικά ευκατάστατοι, π.χ. επιστήμονες, δάσκαλοι, επιχειρηματίες κ.ά. Δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους αλλά και την τυχόν σχέση που έχουν με τα θύματά τους (συγγενείς) για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε «αρπακτικά» που παρουσιάζονταν να κατέχουν επαγγελματικές θέσεις υψηλές και ελκυστικές σε ανήλικα κορίτσια.
Όλοι μας γνωρίζουμε την τάση των ανήλικων, και όχι μόνο, κοριτσιών να θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα σαν μοντέλα, τραγουδίστριες, ηθοποιοί, αεροσυνοδοί κτλ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τριαντατριάχρονου Τζορτζ, ο οποίος ζούσε στη χώρα μας και, ύστερα από καταγγελία της δωδεκάχρονης Ιωάννας, προέκυψε ότι υποδυόταν τον μάνατζερ σε πρακτορείο μοντέλων και προέτρεπε τα ανήλικα θύματά του να του στείλουν φωτογραφίες τους με το πρόσχημα της αποστολής τους σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, έναντι υψηλής αμοιβής που υποτίθεται ότι έφτανε μέχρι και τα 180.000 ευρώ. Στη συνέχεια, και εφόσον του άρεσε η ανήλικη, ζητούσε επίμονα αποκαλυπτικές φωτογραφίες αλλά και βίντεο, με αποτέλεσμα να έχει πείσει δεκάδες μικρά κορίτσια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έπειθε τα θύματά του να προβαίνουν σε ερωτικές πράξεις, να τις βιντεοσκοπούν και να τις στέλνουν στον «μάνατζερ του πρακτορείου μοντέλων» για να τις χρησιμοποιήσει, υποτίθεται, για προωθητικό υλικό.
Πολλά «αρπακτικά» δε μένουν μόνο στη διακίνηση και τη χρήση των φωτογραφιών που πέφτουν στα χέρια τους, αλλά, όπως είπαμε, είναι και οι ίδιοι παιδόφιλοι. Ένα ποσοστό τους, μάλιστα, συχνά επιχειρεί να βρεθεί κοντά στο παιδί που εκβιάζει για να ικανοποιήσει το πάθος του ασελγώντας επάνω του. Τι κάνουμε λοιπόν αν υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μας;
Παραθέτω εδώ μερικές βασικές συμβουλές, για παιδιά και για τους γονείς τους:
Βασικές συμβουλές για παιδιά
- Συμβουλευτείτε τους γονείς σας αμέσως μόλις προκύψει κάτι σχετικό με τα παραπάνω, αμέσως μόλις κάτι σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή άβολα εξαιτίας κάποιου ατόμου που σας προσέγγισε (ή που το προσεγγίσατε εσείς σε μια πλατφόρμα, σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι κτλ.).
- Μη βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία στους λογαριασμούς που τυχόν διατηρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο κτλ.).
- Να ορίσετε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου του facebook οι πληροφορίες σας να είναι ορατές μόνο στους Φίλους σας. Μην αναρτάτε φωτογραφίες σας που θα μπορούσαν να υποκλαπούν για παράνομη χρήση.
- Καλύτερα να χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο (nickname) παρά το πραγματικό σας όνομα.
- Να έχετε σύνθετο κωδικό σε όλους τους λογαριασμούς σας, και όχι κάποιον που εύκολα θα μπορούσε να μαντέψει κανείς (ημερομηνία γέννησης, αγαπημένη ομάδα κτλ.).
- Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
- Μην μπαίνετε σε σελίδες ή σάιτ όπου απαιτείται η χρήση κάμερας.
- Μη φωτογραφηθείτε ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο ύστερα από παρότρυνση τρίτου.
- Να ζητάτε πάντα την άδεια των φίλων σας προτού δημοσιεύσετε φωτογραφίες τους.
- Να ζητάτε πάντα την άδεια των γονιών σας προτού δημοσιεύσετε μια οικογενειακή φωτογραφία.
- Αν σας κάνει «tag» κάποιος φίλος σας σε μια φωτογραφία και δεν το θέλετε, αφαιρέστε την «ετικέτα» σας.
- Να σκεφτείτε πολύ πρoτού δημοσιεύσετε κάποιο βίντεό σας.
- Μην κάνετε check-in, μη μαρτυράτε πού βρίσκεστε (σε ένα καφέ, σε ένα πάρκο κτλ.).
- Αν σας προσεγγίσουν μιλώντας πονηρά ή με σεξουαλικά υπονοούμενα, σταματήστε αμέσως την κουβέντα.
- Μην κρύβετε ποτέ κάτι που νιώθετε πως δεν είναι σωστό!
- Μην κάνετε ποτέ chat με αγνώστους.
- Αν αισθάνεστε ανασφάλεια ή φόβο, ειδοποιήστε άμεσα τους γονείς σας ή καταγγείλτε το συμβάν ανώνυμα στο 11188. Οι ειδικοί εκεί θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά.
- Να μην είστε ποτέ σίγουροι για το φύλο ή την ηλικία οποιουδήποτε συνομιλητή σας δε γνωρίζετε από κοντά. Μπορεί να είναι κυριολεκτικά οποιοσδήποτε.
Βασικές συμβουλές για τους γονείς
- Να μάθετε καλά τις βασικές συμβουλές προς τα παιδιά.
- Να έχετε την εποπτεία των ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι σας.
- Παιδιά κάτω των δεκατριών ετών δεν πρέπει να έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Να ξέρετε τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς των παιδιών σας, για την περίπτωση που θα σας χρειαστούν.
- Μην αναρτάτε φωτογραφίες των παιδιών σας που θα μπορούσαν να υποκλαπούν για παράνομη χρήση.
- Μην αναρτάτε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνεται το πρόσωπο των παιδιών σας.
- Μη βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία στους λογαριασμούς που τυχόν διατηρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ.).
- Οι φίλοι του παιδιού σας στο διαδίκτυο πρέπει να είναι φίλοι του και έξω από αυτό.
- Φροντίζετε να μη φωτογραφίζεται το παιδί σας με την κάμερα του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου και ιδίως να μη στέλνει τέτοιες φωτογραφίες σε τρίτους.
- Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, μιλήστε με το παιδί σας και διαπιστώστε τι ακριβώς συμβαίνει.
- Συλλέξτε πληροφορίες και, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, απευθυνθείτε σε ειδικούς, άμεσα.
Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την ενότητα με ακόμα μία προσωπική μου εμπειρία. Αφορά μια συγκλονιστική υπόθεση που έτυχε να αντιμετωπίσω, μια υπόθεση που ήρθε όταν εγώ ήμουν μεν στην κορύφωση της καριέρας μου, αλλά που σημάδεψε έκτοτε όλη την πορεία μου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – και όχι μόνο τη δική μου αλλά και όλων των συναδέλφων μου. Μας σημάδεψε και μας όρισε.
Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Φανή, περιπλανιόταν τις πρώτες πρωινές ώρες στους δρόμους του προαστίου όπου κατοικούσε. Η κοπέλα ήταν μόνη της, αλλά μέσα στο μυαλό της κλωθογύριζαν πολλές άσχημες σκέψεις, ενώ η μελαγχολία ήταν ζωγραφισμένη στο όμορφο πρόσωπό της. Ένα ζευγάρι αλλοδαπών, ας τους πούμε Τζακ και Γιοχάνα, την πλησίασαν, τη συντρόφευσαν, μίλησαν μαζί της, εκμαίευσαν τα μυστικά της και, με πονηρό τρόπο, κατάφεραν να την πείσουν να πάνε μαζί ένα ταξίδι που η ίδια το λαχταρούσε πολύ, μα που οι γονείς της δεν την άφηναν να το κάνει. Η Φανή ήθελε να ξεχάσει τον Μιχάλη, που λίγες ώρες πριν την είχε χωρίσει: σε αυτό οφειλόταν η μελαγχολία και η κακή της διάθεση. Σε αυτό ίσως οφειλόταν και η αδύναμη θέση στην οποία είχε βρεθεί. Ήταν ευάλωτη – και εύθραυστη. Οι δύο αλλοδαποί διάβασαν τα «θέλω» της ανήλικης Φανής και, με το καταρρακωμένο ηθικό που είχε εκείνη, κατάφεραν εύκολα να την αποπλανήσουν και να την πάρουν μαζί τους σε εκείνο το ταξίδι που ονειρευόταν…
Τα δύο «αρπακτικά» κατάφεραν πολύ πιο εύκολα από όσο πίστευαν και τα ίδια τον σκοπό τους, και η Φανή έγινε όμηρός τους: αιχμάλωτη. Ο γολγοθάς της νέας κοπέλας μόλις είχε αρχίσει – παράλληλα με τον βαρύ σταυρό που σήκωναν οι γονείς της προσπαθώντας μάταια να την εντοπίσουν.
Τέσσερις μήνες κύλησαν έτσι. Τέσσερις μήνες χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία πληροφορία. Χωρίς κανένα ίχνος ζωής. Οι πάντες την είχαν ξεγράψει. Όχι και οι γονείς της όμως. Και σίγουρα όχι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Έπειτα από πολύ αγώνα και πολλή αγωνία, εντοπίστηκε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα ένα ηλεκτρονικό ίχνος. Ένα μικρό ηλεκτρονικό ίχνος. Μπορούσε να μη σημαίνει τίποτε. Μπορούσε όμως να σημαίνει τα πάντα.
Διενεργήσαμε άμεσα ψηφιακή ανάλυση και είδαμε ότι ανήκε σε ένα συγκεκριμένο ίντερνετ καφέ των Αθηνών. Η εταιρεία facebook συνεργάστηκε άψογα μαζί μας – και μέσα και από αυτές τις γραμμές θέλω άλλη μία φορά να την ευχαριστήσω για την αμέριστη βοήθειά της και τον πολύτιμο ρόλο της όσον αφορά τον εντοπισμό προσώπων που κινδυνεύει η ζωή τους. Άμεσα, αξιωματικοί της Δίωξης πήγαν στο σημείο και μίλησαν με τον ιδιοκτήτη του καφέ. Βλέποντας μια φωτογραφία της κοπέλας που του έδειξαν οι άνδρες της υπηρεσίας, ο καταστηματάρχης θυμήθηκε ότι την είχε δει, πράγματι, λίγες ώρες νωρίτερα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Δίωξη, και αστυνομικοί σκάναραν πόρτα πόρτα όλη τη γειτονιά για τέσσερις αγωνιώδεις ημέρες. Χωρίς αποτέλεσμα. Έως ότου φτάσαμε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, που μας είπε δείχνοντας με το χέρι: «Το κορίτσι που ψάχνετε πρέπει να είναι σε εκείνο το σπίτι».
Αμέσως επικοινώνησα προσωπικά με τον εισαγγελέα για να τον ενημερώσω και για να μπορέσουμε να κάνουμε παρουσία του έρευνα στο διαμέρισμα που μας είχε υποδειχθεί. Όλοι ήμασταν σε θέση μάχης για τη μεγάλη στιγμή. Για την ελευθέρωση της Φανής. Η αγωνία μας, η έξαψή μας, δεν μπορούν να περιγραφούν.
Μπαίνοντας στο σπίτι, είδαμε οκτώ με δέκα αλλοδαπούς άντρες, που μόλις μας είδαν πετάχτηκαν όρθιοι και άρχισαν να εκτοξεύουν καταπάνω μας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους – οτιδήποτε υπήρχε στο «νοικοκυριό» τους. Ακολούθησε συμπλοκή σώμα με σώμα, που κάποια στιγμή έλαβε τέλος. Και μετά, ψάχνοντας το σπίτι, βρήκαμε την κοπέλα – ήταν κλειδωμένη σε μια ντουλάπα…
Η συνέχεια ήταν συναρπαστική και, κατά κάποιον τρόπο, μεγαλειώδης. Και μοναδική.
Τη στιγμή που έκλεισα στην αγκαλιά μου τη μικρή Φανή για να την προστατεύσω και για να την κάνω να αισθανθεί επιτέλους ασφάλεια και σιγουριά, ένιωσα το πιο δυνατό συναίσθημα αγάπης που είχα νιώσει ποτέ μου: γιατί ήμουν εγώ αυτός που έφερνε πίσω στους γονείς του εκείνο το παιδί – ένα παιδί που οι πάντες είχαν για οριστικά χαμένο. Ήταν σχεδόν σαν να επανερχόταν στη ζωή. Σαν να ξαναγεννιόταν. Δίναμε ζωή στη ζωή τους εκείνη τη στιγμή.
Το ίδιο εκείνο συναίσθημα το είχα νιώσει όταν γεννήθηκε η δική μου κόρη…
Η Φανή παραδόθηκε από εμένα στους γονείς της μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κάτω από λυγμούς και ιαχές ανακούφισης και θριάμβου – και πόνου. Ενός πόνου όμως που εκείνη τη στιγμή ποδοπατιόταν.
Οι ένοχοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, που με τη σειρά της έκανε άμεσα αυτό που όφειλε να κάνει.