Είναι άραγε δυνατόν να στοιχειώσει τη ζωή σου κάποιος που πίστευες ότι σε αγαπούσε;

Share Button

Το Αγάπη-Δηλητήριο είναι το τέταρτο μυθιστόρημα της συγγραφικής μου καριέρας και χαίρομαι τόσο πολύ που επανεκδίδεται, που βρίσκεται και πάλι στην αγκαλιά σας, ανανεωμένο, ολόφρεσκο, γραμμένο ξανά στο σύνολό του, από εμένα.

Είναι ένα μυθιστόρημα που αγαπώ πολύ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που καταπιάστηκα με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση και την… ερωτεύτηκα. Νιώθω πως με αυτό τον τρόπο γίνομαι ήρωας στη θέση του ήρωα και συμπαρασύρω μαζί μου κι εσάς. Νιώθω πως βιώνω καλύτερα τις σκέψεις και τις πράξεις των ηρώων μου.

Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν εξελίσσεται δραστικά η ιστορία. Μου αρέσει να παλεύω, όμως, συγγραφικά, να λύνω γρίφους, να ανατρέπω καταστάσεις, να σας κόβω την ανάσα. Πιστεύω πως η δύναμη της προσωπικής μαρτυρίας εξασφαλίζει αμεσότητα, πειστικότητα, αληθοφάνεια. Κι έχει έναν εμπιστευτικό, εξομολογητικό χαρακτήρα. Όπως ακριβώς κι αυτό το βιβλίο.

Όλα ξεκίνησαν από μια στενή μου φίλη. Και μια αληθινή ιστορία αγάπης. Που είχε άδοξο τέλος. Μόνο που ο σύντροφός της δεν το αποδέχτηκε ποτέ. Μόνο που της έκανε τη ζωή μαρτύριο. Ευτυχώς, η φιλενάδα μου δε βίωσε όσα βιώνει η Στέλλα, η ηρωίδα αυτού του βιβλίου.

Τα όσα έζησε, όμως, με έκαναν να προσπαθήσω να καταλάβω. Είναι άραγε δυνατόν να στοιχειώσει τη ζωή σου ένας άνθρωπος; Κάποιος που πίστευες ότι σε αγαπούσε; Είναι.

Όταν δεν αποδέχεται τον χωρισμό. Όταν το μυαλό του αρχίζει να λειτουργεί επικίνδυνα, θέλοντας να ικανοποιήσει τον πληγωμένο του εγωισμό. Δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του αυτός ο άνθρωπος, όσο κι αν πιστεύει το αντίθετο. Δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του. Επιδιώκει να αποδείξει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τους άλλους. Όλα μέσα του κλοτσούν. Όλα!

Ο πόνος και ο θυμός του χωρισμού γίνονται κινητήριες δυνάμεις που τον οδηγούν σε λάθος μονοπάτια, που τον ωθούν στο να βλάψει τους άλλους. Σωματικά και ψυχικά.

Ξέρω πως υπάρχουν πολλές «Μαρμαρωμένες Βασιλοπούλες», όπως τις αναφέρω στο βιβλίο, και θα καταλάβετε το γιατί. Ξέρω πως υπάρχουν πολλές γυναίκες της διπλανής πόρτας που βίωσαν ή βιώνουν κάτι απ’ όλα όσα πέρασε η ηρωίδα μου.

Γι’ αυτό, πάλεψα να καταλάβω. Ξύπνησε μεμιάς η παιδαγωγός μέσα μου. Καταπιάστηκα με τόσους στόχους.

Με τα παιδιά που μεγαλώνουν βλέποντας τον πατέρα τους να ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία στη μητέρα τους. Με τους πατεράδες που θέλουν να μεγαλώσουν «αντράκια», παιδιά κατεστραμμένα ψυχολογικά πριν καν γίνουν άντρες. Άντρες που έχουν την ανάγκη να αντικρίζουν τον τρόμο μέσα στο βλέμμα της συντρόφου τους, για να νιώθουν περισσότερο αρσενικά.

Ανάμεσα στον πατέρα και στον γιο δημιουργούνται σχέσεις αντιπαλότητας. Και εξουσίας. Μόνο ο πατέρας είναι εκείνος που οφείλει να τις ξεκαθαρίσει. Δεν είναι μόνο η μητέρα που θεμελιώνει την ψυχοσυναισθηματική μας ζωή. Ο πατέρας βάζει τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Στιγματίζει. Όπως ακριβώς στιγματίστηκε και ο ήρωάς μου, ο Ιάσονας.

Το παιδί μιμείται τους γονείς του. Ναι, ολόκληρη η ψυχοσύνθεσή μας, οι μελλοντικές διαπροσωπικές μας σχέσεις βασίζονται πάνω στη συμπεριφορά των γονιών μας. Είμαστε, όμως, πιστά αντίγραφά τους; Είναι προκαθορισμένη η συμπεριφορά μας; Μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας προσωπική πορεία; Επαναλαμβάνουμε τα λάθη τους; Κυνηγάμε φαντάσματα;

Το Αγάπη-Δηλητήριο προσπαθεί να δώσει λύσεις, να γίνει ένα με την ελπίδα. Γίνεται ένα με τους ήρωες και τα προβλήματά τους. Ακολουθεί τις ανατροπές της ζωής τους. Παλεύει με τη βουλιμία και τη ζήλια, ερωτεύεται, πονάει, πασχίζει να είναι ευτυχισμένο, να περπατήσει στον έναν και μοναδικό δρόμο της ζωής, τον δρόμο της αγάπης.

telendos
Το νησάκι της Τελένδου, απέναντι από την Κάλυμνο, από τις Μυρτιές

Ταξιδεύει στο λατρεμένο μου Αιγαίο, αγκαλιάζει ένα παραδεισένιο νησάκι, την Τέλενδο, ένα νησάκι που άμα το γνωρίσετε, πιστέψτε με, θα ξετρελαθείτε. Φαντάζει σαν να ξετρύπωσε μέσα από όνειρο.

Είναι μια μικροσκοπική κουκκίδα γης που σχεδόν ακουμπάει στη μητρική γη της Καλύμνου. Είναι ένας περίπατος στον ίδιο τον Παράδεισο. Παραλίες λαμπερές σαν κρύσταλλο, βοτσαλωτές ακρογιαλιές, απουσία αυτοκινήτων, ψαράδικος οικισμός με ελάχιστους κατοίκους, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, ασβεστωμένα εκκλησάκια. Αλλά και μουούρι (αρνί γεμιστό ψημένο στο πήλινο), φύλλα (ντολμάδες), ολόφρεσκο ψάρι, χταποδοκεφτέδες και μιρμιζέλι (χωριάτικη σαλάτα με καλύμνικο κρίθινο παξιμάδι και κοπανιστή).

telendos 3
Η Μαρμαρωμένη Βασιλοπούλα, ψηλά στο βουνό της Τελένδου

Σας υποδέχεται η Μαρμαρωμένη του Βασιλοπούλα, στο βουνό ψηλά, η βασιλοπούλα που έπεσε στον γκρεμό για το λατρεμένο της βασιλόπουλο και η μορφή της αποτυπώθηκε στο βουνό.

Αυτό το νησάκι διάλεξα για την κορύφωση της ιστορίας, αυτό το νησάκι διάλεξα για τη λύτρωση της ηρωίδας μου.

Εύχομαι να σας κόψει την ανάσα με τις ανατροπές του το Αγάπη-Δηλητήριο, να σας στέψει πρωταγωνιστές στις ιστορίες του, να σας κάνει να συγκινηθείτε, να βουρκώσετε, να χαρείτε. Να σας ταξιδέψει.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, που με αγκάλιασαν για άλλη μία φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε καθέναν από εσάς. Για την άπλετη αγάπη σας, τη δύναμη και το κουράγιο που μου χαρίζετε έτσι απλόχερα κάθε μέρα.

Κι εύχομαι να παρασυρθείτε από την ιστορία, να γίνετε ένα με τους ήρωές μου, να τους νιώσετε. Να ταξιδέψετε στα πάθη και στα λάθη τους. Να ανασάνετε το Αιγαίο, να δροσιστείτε από τα νερά του, να χαμογελάσετε παρέα με τη Μαρμαρωμένη Βασιλοπούλα αλλά και με τη δύναμη που κρύβουμε μέσα όλοι μας. Τη δύναμη της αγάπης.

Share Button

The Author

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα, μέσα στα βιβλία. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των ομώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο επιφανής φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για δεκαέξι χρόνια, αλλά και ως υπεύθυνη έκδοσης σε πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει γράψει 10 μυθιστορήματα για ενηλίκους, πάνω από 150 παιδικά βιβλία, δικά της και διασκευές, και έχει μεταφράσει 1500 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και το μεταφραστικό της έργο, έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και με το Bραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 2002 το όνομά της ανεγράφη στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (INTERNATIONAL BOARD ON BOOKS FOR YOUNG PEOPLE). To 2015 της απενεμήθη το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία Ο ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, για το μυθιστόρημά της, «Δίδυμα Φεγγάρια». Έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Όλα τα βιβλία της, ενηλίκων και παιδικά, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.