ΕΥ ΖΗΝ: Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων σύμφωνα με την Στωϊκή φιλοσοφία

Share Button

Φανταστείτε να είχατε την δυνατότητα να χειρίζεστε τα συναισθήματά σας σαν κουμπιά μιας συσκευής. Πώς θα ήταν η ζωή σας; Θα μπορούσατε επιτέλους να μην θυμώνετε κάθε φορά που κάποιος υπαινίσσεται κάτι αρνητικό για εσάς ή θα εκφράζατε άνετα αυτό που σκέφτεστε για τους άλλους χωρίς να φοβάστε για την αντίδρασή τους.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Στωικών φιλοσόφων. Κάποτε, ο Επίκτητος (ο οποίος ήταν δούλος) είχε μία διαφωνία με το αφεντικό του, ο οποίος πάνω στον θυμό του άρχισε να του χτυπά το πόδι. Τότε ο φιλόσοφος του είπε: «Πρόσεχε, θα μου το σπάσεις». Αμέσως εκείνος το στρίβει δυνατά και σπάει το κόκκαλο. Ο Επίκτητος αποκρίθηκε ήρεμα: «Είδες που σ’ το είπα;».

Σήμερα, στην εποχή του χάους, όπου ο έλεγχος των συναισθημάτων φαντάζει αδύνατος, η Στωική φιλοσοφία είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. Εάν ευτυχία σημαίνει να ζούμε με χαρά, αγάπη, αποδοχή, κατανόηση και πληρότητα, αξίζει να μάθουμε να αντλούμε αυτές τις καταστάσεις από το καθημερινό μας περιβάλλον. Πώς όμως θα συμβεί αυτό, όταν μας συμβαίνουν συνεχώς δυσάρεστα πράγματα πέρα από κάθε έλεγχό μας; Η απάντηση βρίσκεται στα κείμενα του Ζήνωνα, του Σενέκα, του Επίκτητου, του Μάρκου Αυρηλίου και πολλών άλλων εκπληκτικών φιλοσόφων που έκαναν την «αταραξία» τέχνη.

Το «κλειδί» για να μην μας επηρεάζουν τα αρνητικά γεγονότα είναι να καταλάβουμε ότι βρίσκονται έξω από εμάς. Όταν το συλλάβουμε αυτό, θα αρχίσουμε να παίρνουμε συνειδητές αποστάσεις από κάθε τι που μας συμβαίνει, χωρίς να ταυτιζόμαστε με τα γεγονότα της ζωής. «Ζήσε την στιγμή» σημαίνει να μπορείς να συνδυάζεις κάθε εξωτερικό γεγονός με την κατάλληλη εσωτερική κατάσταση, έτσι ώστε να αντλείς από αυτό ό,τι καλύτερο μπορεί να σου δώσει. Μέσα από αυτήν την νοο-τροπία αποκτούμε έλεγχο στην ζωή μας και γινόμαστε εμείς ο πρωταγωνιστής.

Το βιβλίο Ευ Ζην – η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων σύμφωνα με την Στωική φιλοσοφία παρουσιάζει τις βασικές αρχές της Στωικής διδασκαλίας, με απλό και κατανοητό τρόπο, με σκοπό να καταστήσει την φιλοσοφία ένα χρηστικό εργαλείο της καθημερινής ζωής. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να το ανοίξει τυχαία σε μια σελίδα και να βρίσκει άμεσα κάτι χρήσιμο, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει τα προηγούμενα. Ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από τον διάσημο brand strategist Peter Economides, τον «γκουρού» της σύγχρονης διαφημιστικής τέχνης.

Ξεκινήστε μαζί μας ένα ταξίδι σε έναν κόσμο όπου η χαρά και η ευτυχία δεν είναι τύχη, αλλά επιλογή. Σε έναν κόσμο όπου κάθε γεγονός –ευχάριστο ή δυσάρεστο– οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Ελάτε στον κόσμο των Στωικών!

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα σύμφωνα με τους Στωικούς φιλοσόφους! Μάθετε πώς να παίρνετε τον έλεγχο του εαυτού σας αποδυναμώνοντας την επίδραση του αρνητισμού στη ζωή σας. Αναδείξτε τον δημιουργικό σας εαυτό και εξοστρακίστε την «τοξικότητα» από την καθημερινότητά σας.
Οι Στωικοί έμειναν στην Ιστορία ως οι φιλόσοφοι που κατάφεραν να πετύχουν την «απάθεια», τη δυνατότητα δηλαδή να μην επηρεάζεται η κρίση τους από εξωτερικούς παράγοντες.
Σε αυτό το βιβλίο, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, μαθηματικός και δάσκαλος της Φιλοσοφίας στην «Ελληνική Αγωγή», εξηγεί απλά και κατανοητά πώς ο καθένας μπορεί εύκολα να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να φθάσει στην ευδαιμονία.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O ΛΕΩΝΊΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Το 1989 αποφοίτησε από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με βαθμό «Άριστα». Στο ίδιο τμήμα εργάστηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος (ΕΜΥ) μέχρι το 1993 παρακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες διέκοψε μετά τον απρόσμενο θάνατο των γονέων του. Αμέσως ανέλαβε τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» μαζί με τα αδέλφια του, Άδωνι και Αλέξανδρο. Από το 2013 διδάσκει Φιλοσοφία στην πρότυπη σχολή «Ελληνική Αγωγή», ενώ έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία: το Λεξικόν Ελληνικής Μυθολογίας, το Λεξικόν Ελλήνων Φιλοσόφων, το Περί Ηγεσίας στην Αρχαία Ελλάδα και το Μαθήματα Φιλοσοφίας. Αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο του, καρπός συστηματικής μελέτης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και εικοσαετούς παρουσίας σε σεμινάρια και διαλέξεις εσωτερικής ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης. Στόχος του είναι η παρουσίαση των βασικών διδασκαλιών της αρχαίας φιλοσοφίας με κατανοητό και πρακτικό τρόπο, ώστε αυτές να γίνουν καθημερινή έμπνευση για τον σύγχρονο άνθρωπο στην προσπάθειά του να ανακαλύψει το αληθινό νόημα στη ζωή του.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!