Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω!

Share Button

Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω! Ποιος είναι αυτός που απευθύνεται στον εαυτό; Είναι ένα άλλο, μεγαλύτερο κομμάτι, στο οποίο ανήκει και ο εαυτός. Αυτό δε σημαίνει πως είμαστε όλοι μας… διχασμένες προσωπικότητες. Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι πολύ συχνά μιλάμε από μέσα μας. Με άλλα λόγια, σκεφτόμαστε. Τι είναι η σκέψη; Ένας εσωτερικός διάλογος, που κάποιες φορές γίνεται και εσωτερικός καβγάς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως άλλο πράγμα είναι ο εαυτός και άλλο η προσωπικότητα. Ο εαυτός δεν έχει πάντα την ίδια προσωπικότητα. Άλλες φορές έχει την προσωπικότητα ενός γονιού, άλλες ενός ενήλικα και άλλες, πάλι, ενός παιδιού. Οι περισσότεροι εσωτερικοί διάλογοι γίνονται ανάμεσα σε αυτά τα τρία κομμάτια.

Αυτοί οι εσωτερικοί διάλογοι, όμως, δεν είναι τόσο «αυθόρμητοι» όσο θα νόμιζε κανείς. Υπαγορεύονται από κάποιο σενάριο το οποίο ακολουθούμε και του οποίου είμαστε οι πρωταγωνιστές χωρίς να το γνωρίζουμε και δίχως να γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του! Το σενάριο αυτό είναι προέκταση ενός οικογενειακού σεναρίου, το οποίο ακολουθούμε εν αγνοία μας.

Τους πρωταγωνιστές μπορούμε να τους κατατάξουμε σε «νικητές» και «χαμένους», σε «καλούς» και «κακούς». Μάλιστα, αυτές οι κατηγορίες πηγαίνουν ανά δύο: «καλός και νικητής», «καλός και χαμένος», «κακός και νικητής» και «κακός και χαμένος» (αυτό το σενάριο είναι… «άσ’ τα να πάνε»).

Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να εντοπίσει το σενάριο της ζωής του και να διαπιστώσει αν είναι σενάριο νικητή, σενάριο χαμένου ή ένα ενδιάμεσο σενάριο βαρεμάρας, ρουτίνας και ανίας. Δείχνει, επίσης, πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τουλάχιστον το τέλος που προβλέπει να έχει ένα τέτοιο σενάριο.

Οι εσωτερικοί διάλογοι, δηλαδή η σκέψη, είναι αυτοί που μας οδηγούν στις αποφάσεις που παίρνουμε. Όσο λιγότερη επίγνωση αυτών των εσωτερικών διαλόγων έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφασίζουμε αυτόματα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες. Στο σημείο αυτό έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσει καθένας από εμάς το σύστημα των αξιών του, δηλαδή την εσωτερική του ηθική.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται αυτό το βιβλίο είναι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση. Τι ακριβώς είναι καθένα από αυτά τα δύο, πώς σχετίζονται μεταξύ τους και πώς αυξάνονται.

Το Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω! είναι το τριακοστό βιβλίο μου. Είναι ένα πολύ διεισδυτικό βιβλίο αυτογνωσίας, το οποίο, όμως, διαβάζεται ευχάριστα, καθώς επιστρατεύει πολύ το χιούμορ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μιλάς ποτέ από μέσα σου; Τι σημαίνει αυτό; Ότι είσαι… διχα(λα)σμένη προσωπικότητα; Αν, βέβαια, ήσουν μόνο δύο που μιλούν μεταξύ τους, θα ήταν απλά τα πράγματα. Έλα, όμως, που υπάρχουν ένα σωρό προσωπικότητες μέσα σου, οι οποίες συχνά διαφωνούν μεταξύ τους… Αν δεν τους γνωρίζεις, είναι ένας Γονιός, ένας Ενήλικας, ένα Παιδί και άλλοι, όπως ο Εισαγγελέας, ο Σωτήρας, το Θύμα, ο Κομπιούτερ, ο Συγκαταβατικός, ο Διασπαστικός. Όλοι αυτοί κατοικούν σε έναν Εαυτό, αλλά κι αυτός ανήκει σε έναν Οργανισμό. Αν δε δίνεις σημασία στους μεταξύ τους διαλόγους και καβγάδες, πολλές φορές αποφασίζεις αυτόματα. Αποφασίζεις βάσει ενός σεναρίου που καθορίζει αυτούς τους διαλόγους χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι κι αυτές οι αποφάσεις καθορίζουν τη συμπεριφορά σου.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ .

Share Button

The Author

Γιώργος Πιντέρης

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ είναι διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα. Έκανε σπουδές στο Λονδίνο στην Αεροναυπηγική. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Όλα τα χρόνια των σπουδών του δίδασκε παράλληλα καράτε. Ως ψυχολόγος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1977 από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Γνώρισε τον εαυτό σου». Το 1978 αναχώρησε για τις ΗΠΑ , όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ball State το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει δώσει εκατοντάδες σεμινάρια και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα, κάνοντας ατομικές συνεδρίες, οργανώνοντας ομάδες αυτοβελτίωσης και δίνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παίζει κιθάρα και PlayStation… Του αρέσει να υπερηφανεύεται πως είναι ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.