Ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Τμήματα καταδρομέων είχαν ήδη καταλάβει όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα στην Αθήνα, προτού τα τανκς βγουν στους δρόμους για να περικυκλώσουν κομβικά σημεία και να φράξουν τις εξόδους της πρωτεύουσας προς την επαρχία. Τα ονόματα των πρωτεργατών της Χούντας, Γεωργίου Παπαδόπουλου, Στυλιανού Παττακού και Νικολάου Μακαρέζου, όπως βέβαια και του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, θα μείνουν πάντα συνδεδεμένα με τη μαύρη αυτή επέτειο, με τις δολοφονίες αντιφρονούντων, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και, τελικά, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Χούντα των Συνταγματαρχών, αυτά που εκτυλίχθηκαν στη διάρκειά της και αυτά που ακολούθησαν, είναι λίγο-πολύ γνωστά και, για όσους αγαπούν να μελετούν σε βάθος τις εξελίξεις που μας έχουν οδηγήσει στο σήμερα, τα ιστορικά βιβλία αφθονούν. Όσο όμως οι δεκαετίες περνούν και οι γενιές που έζησαν τα γεγονότα αυτά φεύγουν σταδιακά από τη ζωή, τόσο το κοινωνικό πλαίσιο φαντάζει μακρινό, άγνωστο, αν όχι και ξένο. Γι’ αυτό κι έχει πρόσθετη αξία η λογοτεχνική ματιά και πένα που στρέφεται εκεί, για να ξαναζωντανέψει την εποχή και να μας βοηθήσει όχι μόνο να την κατανοήσουμε, αλλά και να τη ζήσουμε μέσα από τη ζωή των μυθιστορηματικών ηρώων που θα μπορούσαν να είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, οι γονείς μας, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι μας.
Δύο βιβλία που με ξεχωριστή μαεστρία παρουσιάζουν τις συνθήκες της καθημερινής ζωής λίγο πριν από τη Χούντα και στη διάρκειά της έχει υπογράψει ο καταξιωμένος συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου: ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ και ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ.