ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (Τεύχος Νο 121): Το παιδί και το παιχνίδι

Share Button

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ… δυο φορές το χρόνο!

diadromesΤον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς γιορτάσαμε τα τριαντάχρονα του περιοδικού Διαδρομές σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μαράσλειο. Τις εισηγήσεις παρακολούθησαν πολλοί νέοι άνθρωποι, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες. Εκείνο που καταδείχθηκε είναι ότι όταν ένα περιοδικό, που αναφέρεται στην παιδική/νεανική λογοτεχνία, έχει τη διάθεση να συνεχίσει παρά τις αντίξοες συνθήκες που συναντά, φανερώνει τη σημασία του για το αναγνωστικό κοινό: γονείς, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, εικονογράφους, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές, σπουδαστές. Τις τελευταίες δεκαετίες –από το ’80 και ύστερα– η λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους έχει αποκτήσει ξεκάθαρο λογοτεχνικό και κοινωνικό προφίλ και θεωρείται σημαντικός παράγοντας αγωγής και γενικότερης παιδείας. Πιστεύουμε στην αξία και την προσφορά του παιδικού βιβλίου. Αθόρυβα και σταδιακά, ανοίγει μέσα στο χρόνο δρόμους που οδηγούν στην ευρύτερη χώρα των Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας.

Με το σκεπτικό αυτό, αποφασίστηκε να κυκλοφορούν οι Διαδρομές δύο φορές το χρόνο, τους μήνες Ιούνιο και Δεκέμβριο, σε ψηφιακή πάντοτε μορφή. Έτσι, το περιοδικό θα αποκτήσει το χώρο για εκτενέστερες ερευνητικές εργασίες, άρθρα, αλλά και μικρότερες μελέτες. Η ύλη θα είναι πλουσιότερη, ενώ θα διατηρηθούν οι μόνιμες στήλες, όπως οι Βιβλιοπαρουσιάσεις, τα Νέα, η Συνέντευξη, οι Επισημάνσεις, κ.λπ. Συνεπώς, το τεύχος αυτό σηματοδοτεί τον καινούργιο δρόμο του περιοδικού. Ελπίζουμε οι αναγνώστες του να χαρούν με την ποικιλία των θεμάτων και την πλούσια ύλη του.

Για να «ξεφυλλίσετε» ηλεκτρονικά το τεύχος 121, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εδώ. Πατήστε πάνω στο περιοδικό για να το δείτε σε μεγάλο μέγεθος. Μπορείτε να αλλάζετε σελίδα πατώντας τα βέλη που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του περιοδικού. Παράλληλα, μπορείτε να κατεβάσετε το τεύχος 121 σε pdf πατώντας εδώ.

Τέλος, μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη των Διαδρομών εδώ. Ελπίζουμε να συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας και να διαδώσετε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, προωθώντας το περιοδικό και στους γνωστούς σας ή μας τα emails των ενδιαφερόμενων παραληπτών.

Share Button

The Author

Βασίλης Αναγνωστόπουλος

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε κλασική φιλολογία και υπηρέτησε επί σαράντα δύο χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 1989 έως το 2008, οπότε και βγήκε στη σύνταξη. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με το λαϊκό πολιτισμό, το παραμύθι, τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του –περίπου πενήντα– για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Αφήγησης (ΠΟΦΑ) καθώς και της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙΑΛΕΘ).