📚Διαβάζω το βιβλίο Η ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ

Share Button

📚Διαβάζω το βιβλίο Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει του Γιούνας Γιούνασον

Η νεοδιορισθείσα προϊσταμένη στην Υπηρεσία Εκκένωσης Αποχωρητηρίων για τον Τομέα Β του Σοβέτο δεν είχε πάει ποτέ της σε σχολείο. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η μητέρα της είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά και στο ότι η κοπέλα έτυχε να γεννηθεί στη Νότιο Αφρική, και μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, όταν η πολιτική εξουσία θεωρούσε ότι παιδιά σαν τη Νομπέκο δε μετρούσαν καν. Ο Πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο είχε γίνει διάσημος για τη ρητορική ερώτηση που είχε κάνει: Γιατί οι μαύροι να πηγαίνουν σχολείο, αφού δεν ήταν ικανοί για τίποτε άλλο πέρα από το να κουβαλάνε ξύλα και νερό;

Στην πραγματικότητα έκανε λάθος, μια που η Νομπέκο κουβαλούσε σκατά, όχι ξύλα ή νερό. Εξάλλου, δεν υπήρχε λόγος να πιστέψει κανείς ότι εκείνη η λιπόσαρκη κοπέλα θα μεγάλωνε και θα συναναστρεφόταν με βασιλιάδες και προέδρους· ή ότι θα κατατρόμαζε τα έθνη· ή ότι θα ασκούσε γενικότερα επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις.

Αν δεν ήταν αυτή που ήταν.

Αλλά, τελικά, ήταν.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού.

ΓΙΟΥΝΑΣ ΓΙΟΥΝΑΣΟΝ
Γραμμένη με το σπιρτόζικο και πανέξυπνο χιούμορ του Γιούνας Γιούνασον, αυτή είναι μια ιστορία για το πώς η προσπάθεια μιας γυναίκας να αλλάξει το δικό της μέλλον κατέληξε να αλλάξει τα πάντα.
Η ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ
16,60€ | 14,94€

ΤΟ ΘΕΛΩ!

 

© φωτογραφίας www.lavart.gr

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!