Δέντρο είναι η ζωή! Καρυδιά! Μπορεί να ποτίσει τον άνθρωπο με πίκρες προτού του δώσει καρπούς

Share Button

Πικρό δέντρο η καρυδιά κι ο ίσκιος της βαρύς. Σύμφωνα με την παράδοση, η καρυδιά ανήκει στα στοιχειωμένα δέντρα. Υπήρχε και ακόμα υπάρχει η λαϊκή δοξασία που λέει ότι όποιος χαλαρώσει στον ίσκιο της κινδυνεύει να χαθεί. Θα τον πνίξουν τα «στοιχειά» και οι «κακές ανάσες» που φωλιάζουν στα κλαδιά της.

Πολλές φορές ο ίσκιος της ζωής προσιδιάζει στον ίσκιο της καρυδιάς. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν το βάρος της αβάσταχτο, την πίκρα ατέλειωτη. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχειά είναι η μοίρα, η κακή εποχή, πολιτικές και εθνικές αποφάσεις, συμπεριφορές συνανθρώπων, και τελικά όσα δύσκολα μπορεί να τύχουν σε κάποιον ώστε να τον εμποδίσουν να αναπτυχθεί, να προχωρήσει, ενώ ο φόβος, η αγωνία και η ανθρώπινη αδυναμία μπρος στο ανυπέρβλητο τον εκθέτουν σε τοξικό περιβάλλον, δηλητηριάζουν τις μέρες του. Τότε ο ήλιος δε γίνεται εύκολα ορατός, είναι σαν να μένει κρυμμένος μέσα σε πυκνά σκούρα φύλλα.

Σε ένα χωριό της ορεινής Ευρυτανίας, τόπο ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους, γεννήθηκαν οι ήρωες του βιβλίου, η Θάλεια και ο Δημοσθένης. Παιδιά ακόμα συναντήθηκαν για πρώτη φορά κάτω από μια καρυδιά στις αρχές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Αμέσως μετά γκρίζες σκιές θρονιάστηκαν στο σπίτι της Θάλειας ορίζοντας τη ζωή της. Τι συμβολίζουν αυτές οι σκιές και ποιο ρόλο παίζει η χρήση του μανδραγόρα, ενός φυτού με ιδιαίτερες ιδιότητες; Ποια ήταν η θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη; Μεταφυσικές νότες μπαίνουν δίπλα στον ρεαλισμό για να σκιαγραφηθεί η ιστορία της οικογένειας του κοριτσιού, με απώτερο στόχο να παρουσιαστούν η νοοτροπία και τα προβλήματα της εποχής.

Από την άλλη μεριά, οι πράξεις των γονιών του Δημοσθένη σηματοδοτούν την πορεία του. Ο πόλεμος, η Κατοχή, οι συνθήκες διαβίωσης περιορίζουν τις διεξόδους, δείχνοντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της μετανάστευσης. Ποιες ήταν οι συνθήκες, ο τρόπος ζωής, όσα αντιμετώπισαν οι Έλληνες που σωρηδόν εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά το 1950; Η πορεία του Δημοσθένη στον Καναδά είναι γεμάτη από μεγάλες ανατροπές, ικανές να παραμερίσουν όσα τον χαρακτήριζαν, να αλλοιώσουν την ταυτότητά του. Μπορεί όμως κάποιος άνθρωπος να ξεφύγει τελείως από τις ρίζες του, από όσα τον σημάδεψαν, από όσα αγάπησε; Κι ο έρωτας; Πόσες μορφές παίρνει ο έρωτας; Εμπεριέχουν όλες αυτές οι μορφές την αγάπη; Μέσα στην αγάπη περικλείεται η συγχώρεση; Οι δυο ήρωες θα αποκτήσουν πολλές εμπειρίες, θα κάνουν λάθη προτού ξανασυναντηθούν. Τους περιμένει από εκεί και μετά ένα κοινό μέλλον ή όσα στο μεταξύ μπήκαν ανάμεσά τους θα τους κρατήσουν μακριά τον ένα από τον άλλο;

Υπάρχουν άνθρωποι που πορεύτηκαν μέσα σε μεγάλες δυσκολίες. Κάποιοι από αυτούς θα αργήσουν να δουν καθαρά, να εκμεταλλευτούν ίσως τη μοναδική ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί για να αλλάξουν τη μοίρα τους, αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, απαιτείται κόπος και θυσίες και δύναμη έτσι ώστε να περάσουν μέσα από τη φωτιά και να σταθούν στα πόδια τους όρθιοι.

«Δέντρο είναι η ζωή! Καρυδιά! Μπορεί να ποτίσει τον άνθρωπο με πίκρες προτού του δώσει καρπούς. Κι αν τελικά τους δώσει, εκείνος με κόπο θα τους γευτεί. Κρύβεται η ευτυχία σε σκληρό περίβλημα, απροσπέλαστο πολλές φορές», είναι τα λόγια της Θάλειας μέσα στο βιβλίο.

Share Button

The Author

Γιώτα Φώτου

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν πέντε μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δώδεκα βιβλία της για παιδιά.