CRIME για κατά συρροή αναγνώστες

Share Button

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας ελκύει η αστυνομική λογοτεχνία; Για ποιον λόγο λατρεύουμε να διαβάζουμε ιστορίες με επίκεντρο αντιήρωες όπως ο Τομ Ρίπλεϊ της Πατρίσια Χάισμιθ και η Λίσμπετ Σαλάντερ του Στιγκ Λάρσον; Τι είναι αυτό που μας κάνει να ταυτιζόμαστε με έναν αλκοολικό και προβληματικό ντετέκτιβ όπως ο Κουρτ Βαλάντερ του Χένινγκ Μάνκελ; Στο παρόν αφιέρωμα δε θα ερευνήσουμε τα κίνητρα του αναγνώστη της crime λογοτεχνίας, αλλά θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία αυτού του είδους της λογοτεχνίας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα ξεχωριστό είδος λογοτεχνικής αφήγησης με δικούς του κανόνες γραφής. Το μυστήριο, τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι κατά συρροήν δολοφόνοι, η ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, οι αστυνομικοί που παραβιάζουν τον νόμο και οι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί αποτελούν μερικά από τα «πικάντικα» συστατικά τους είδους.Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


Η δημιουργία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Αγγλία το 1829 οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων λογοτεχνικών ντετέκτιβ, ενώ δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους πρωτοσέλιδα εφημερίδων τα οποία απεικόνιζαν άγριες δολοφονίες και στυγνούς εγκληματίες. Το κοινό άρχισε να τα αντιμετωπίζει ως έναν νέο τρόπο ψυχαγωγίας.

Ένα από τα πρώτα δείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας είναι η συλλογή ιστοριών του Τόμας Σταρ Σκίνερ το 1827, με τίτλο Ιστορίες στη ζωή ενός αξιωματικού στην οδό Μπόου Στριτ. Τα επόμενα χρόνια γράφτηκαν αρκετές ιστορίες που βοήθησαν στην ανάπτυξη του είδους. Το 1841 κυκλοφόρησε το διήγημα ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΡΓΚ, διά χειρός Έντγκαρ Άλαν Πόε, του Αμερικανού ποιητή και πεζογράφου, με κεντρικό ήρωα τον Ογκίστ Ντιπέν, έναν ερασιτέχνη ντετέκτιβ. Το βιβλίο ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΡΓΚ (1841) θεωρείται η πρώτη αστυνομική ιστορία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα αρχικά λειτούργησαν ως ένας τρόπος εξοικείωσης των αναγνωστών με τη συνεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, η crime λογοτεχνία δεν έχει ως στόχο να βρει το αντίδοτο για την εγκληματικότητα ούτε να κατασκευάσει ένα ευχάριστο τέλος στοχεύοντας στον καθησυχασμό του αναγνωστικού κοινού. Μας βοηθάει να καταλάβουμε τη βίαιη κοινωνία που έχουμε κατασκευάσει, ενώ μας αφήνει να ελπίζουμε πως το «κακό» δε θα παραμείνει ατιμώρητο.

policenewsvic-wl
Illustrated-Police-News-Jack-the-Ripper-Front-Page-September-15-1888

Όπως όλες οι καλές ιστορίες αγάπης, έτσι και τα αστυνομικά μυθιστορήματα αποτελούν ένα μέσο το οποίο μας βοηθάει να αποδράσουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας, δημιουργώντας στον αναγνώστη ένα αίσθημα ανακούφισης που δε βρίσκεται στη θέση του θύματος. Η ανθρώπινη περιέργεια αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που κάνει τα αστυνομικά μυθιστορήματα ελκυστικά σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Όλοι μας λατρεύουμε έναν καλό γρίφο, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η εκδίκηση, η επιβίωση και η κυριαρχία είναι μόνο κάποιοι από τους αμέτρητους τρόπους που έχει η άβυσσος να μας φανερώνει κάθε στιγμή το πρόσωπό της – και να μας προκαλεί να την κοιτάξουμε κατάματα. Τα μυθιστορήματα που προτείνουμε στην παρακάτω λίστα αποκαλύπτουν τις σκοτεινές όψεις της κοινωνίας μας. Έχουμε ξεχωρίσει τίτλους οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προσεγγίσεων: πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά θρίλερ με νουάρ πινελιές, οικολογικές περιπέτειες με προφητικές διαστάσεις, υπαρξιακά και ψυχολογικά θρίλερ που θέτουν εναγώνια και, ενίοτε, εφιαλτικά ερωτήματα για τη ζωή του ανθρώπου. Σας προσκαλούμε λοιπόν να γνωρίσετε καταξιωμένους συγγραφείς, να ανακαλύψετε νέες φωνές και να θυμηθείτε κλασικά αριστουργήματα που σημάδεψαν την παγκόσμια λογοτεχνία. Τελικά σας προκαλούμε να ρίξετε μια ματιά μέσα στην άβυσσο.ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ

Ιστορίες του επιθεωρητή Βαλάντερ


1-mankel

Ο επιθεωρητής Κουρτ Βαλάντερ είναι ένας μάλλον μονόχνοτος άνθρωπος που κινείται σε έναν κόσμο παγερό, σχεδόν απελπιστικό. Ιδιόρρυθμος, καταθλιπτικός, με εύθραυστη υγεία και βίαιο χαρακτήρα, δυσκολεύεται να χειριστεί τις προσωπικές του σχέσεις. Είναι, όμως, τόσο ελκυστικός για το αναγνωστικό κοινό, ώστε έχει επιτύχει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ η μεταφορά του έργου του στη μικρή οθόνη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Ο Χένινγκ Μανκέλ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Σουηδούς συγγραφείς και αγαπήθηκε όχι μόνο από τους συμπατριώτες του, αλλά και από αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ τον καθιέρωσε στη θέση του «Πατριάρχη της Σκανδιναβικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας», αφού εκείνος διαμόρφωσε και έφερε στο προσκήνιο το σουηδικό νουάρ. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες που, παρά τα ελαττώματά τους, παραμένουν συναρπαστικοί, το σασπένς και ο έντονος κοινωνικός προβληματισμός δεσπόζουν στο έργο του.

Αρχικά, όμως, ο Χένινγκ Μανκέλ δεν είχε σκοπό να γράψει αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα κίνητρά του ήταν καθαρά πολιτικά από τη στιγμή που επέστρεψε στη Σουηδία έπειτα από πολυετή απουσία και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

«Αυτές οι κοινωνικές τάσεις έχουν την ίδια ρίζα του κακού με το έγκλημα. Θεώρησα λοιπόν σωστό να τις ξεσκεπάσω χρησιμοποιώντας αστυνομική πλοκή. Εξετάζοντας το έγκλημα, είναι σαν να κρατάς έναν καθρέφτη πάνω από τις αντιφάσεις και τις εντάσεις της κοινωνίας».

9786180105322_hd 9789604965373_hd 9789604960170_hd
book-button book-button book-button
Όλα τα βιβλία του συγγραφέα


ΣΤΙΓΚ ΛΑΡΣΟΝ

Millenium


2stieg-larsson

Πρόκειται για τρία μνημειώδη πολιτικοοικονομικά και ερωτικά θρίλερ που προκάλεσαν αίσθηση παγκοσμίως. Το 2015 η Λίσμπετ Σαλάντερ επανήλθε μέσω του βιβλίου ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ, διά χειρός Ντάβιντ Λάγκερκραντζ αυτήν τη φορά.

Ο Στιγκ Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo. Η τριλογία του με τίτλο MILLENΝIUM αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια αντίτυπα, τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε παραπάνω από 50 χώρες και έχουν γυριστεί αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες. Και τα τρία βιβλία της τριλογίας, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία. Το πρώτο βιβλίο, με τίτλο ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ, έχει τιμηθεί με τα Glasnyckeln –το πλέον σημαντικό σκανδιναβικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας– ITV3 Crime Thriller Award, Waterstones Book of the Year, Best Abridged Crime Audiobook, ενώ ήταν υποψήφιο για τρία Anthony Awards στις ΗΠΑ. Επίσης ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, βραβεύτηκε το 2006 ως το καλύτερο σουηδικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ, τιμήθηκε με το βραβείο Glasnyckeln το 2008. Δυστυχώς, ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό θρίαμβό του, αφού λίγες μόνο μέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

9789604535200 9789604536382 9789604536870 9786180112450
book-button book-button book-button book-button
Βιβλία της σειράς "Millennium"


ΛΕΪΦ ΠΕΡΣΟΝ

Η ιστορία ενός εγκλήματος


Leif GW Persson. Kuva Jørn H. Moen.

Η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε τον Φεβρουάριο του 1986 υπήρξε ένα πολιτικό σοκ για την κοινωνία της Σουηδίας, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε αφορμή για την έκδοση αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως μας ξεναγεί στην κόλαση που κρύβεται πίσω από τον «σουηδικό παράδεισο», σε ένα σκοτεινό σύμπαν διαφθοράς, βίας, κυνισμού. Στο αριστουργηματικό αυτό μυθιστόρημα ο Λέιφ Πέρσον προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση δολοφονίας του Πρωθυπουργού της Σουηδίας, προτείνοντας μια οριστική απάντηση στο αίνιγμα.

Ο Λέιφ Πέρσον γεννήθηκε το 1945 στη Στοκχόλμη. Είναι εγκληματολόγος και μυθιστοριογράφος. Εργάστηκε ως καθηγητής εγκληματολογίας στην αστυνομική υπηρεσία της Σουηδίας από το 1992 έως το 2008. Είναι γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα και για τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση ή τις παρεμβάσεις του στις εφημερίδες ως ειδικός σχολιαστής σε περιπτώσεις αξιοσημείωτων εγκλημάτων. Το 1987 έχασε τη δουλειά του εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε για ένα σκοτεινό πολιτικό σκάνδαλο. Ο Πέρσον έφτασε στα όρια της αυτοκτονίας, αλλά σύντομα επανήλθε και επέστρεψε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης. Η περιπέτεια αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για το πρώτο του μυθιστόρημα. Με την τριλογία του με γενικό τίτλο ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ο Πέρσον διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους πλέον σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως.

9789604968848 9789604967377 9789604968459
book-button book-button book-button


ΓΕΝΣ ΛΑΠΙΝΤΟΥΣ

Στοκχόλμη Νουάρ


4-jeff-lapindous

Η τριλογία ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΝΟΥΑΡ καθιέρωσε τον Γενς Λαπίντους ως έναν από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στη Σουηδία και στον κόσμο.

«Το ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ είναι ένα ωμό, ανατρεπτικό θρίλερ για τον υπόκοσμο της Στοκχόλμης… Η γραφή του Λαπίντους σαρώνει τα πάντα με κοφτές, ρυθμικές προτάσεις. Τελικά, όμως, αυτό που πραγματικά σε μαγνητίζει και κάνει το ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς είναι η αριστουργηματική παρουσίαση των χαρακτήρων.»

De Morgen

Ο Γενς Λαπίντους γεννήθηκε το 1974 στη Σουηδία, σπούδασε νομικά και εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης. Κατά καιρούς έχει εκπροσωπήσει μερικούς από τους πιο στυγνούς εγκληματίες της χώρας. Με το ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ ολοκληρώνεται η αριστουργηματική τριλογία ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΝΟΥΑΡ, που έχει μεταφραστεί σε παραπάνω από 30 γλώσσες και θεωρείται μια από τις πιο αυθεντικές και πρωτότυπες δημιουργίες της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι έχει πουλήσει παραπάνω από 700.000 αντίτυπα μόνο στη Σουηδία. Η τριλογία του Λαπίντους συγκρίνεται με το έργο συγγραφέων όπως ο Τζέιμς Ελρόι και ο Ντένις Λεχέιν. Σήμερα ο Γενς Λαπίντους ζει στη Στοκχόλμη μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

9789604967742_hd 9789604968374_hd 9789604968398_hd
book-button book-button book-button


ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ

Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν


5-erik-axl-sund2

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ είναι ένα θρίλερ γύρω από την προδοσία και το κακό που μπορεί αυτή να προκαλέσει στους ανθρώπους. Χωρίς προηγούμενο στη σκανδιναβική λογοτεχνία, αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι το πρώτο μέρος της ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑΣ ΜΠΕΡΓΜΑΝ, η οποία έχει μεταφραστεί σε 38 χώρες και αποτελεί ήδη ένα σαρωτικό εκδοτικό φαινόμενο.

Η τριλογία τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο 2012 από τη Σουηδική Ακαδημία Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Special Award from the Swedish Crime Writers’ Academy 2012), κυκλοφορεί σε 34 χώρες και έχει πουλήσει παραπάνω από 1 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ θα γυριστεί τηλεοπτική σειρά.

9786180101270 9786180101317 9786180101294
book-button book-button book-button


ΜΙΚΑΕΛ ΚΑΤΣ ΚΡΕΦΕΛ

Οι υποθέσεις του ντετέκτιβ Ράουν


6-michael-katz-krefel

Το πρώτο μέρος της αστυνομικής σειράς με τον ντετέκτιβ Ράουν, ένα σκοτεινό ταξίδι στα μυστικά της Σκανδιναβίας.

Ο Μίκαελ Κατς Κρέφελ ψηφίστηκε το 2012 ως ο Κορυφαίος Δανός Συγγραφέας Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Η σειρά κυκλοφορεί σε 19 χώρες και μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες.

9786180107906 9786180115406
book-button book-button


ΣΑΡΑ ΜΠΛΕΝΤΕΛ


7-sara-blendel

Τα βιβλία της σειράς με τις διάσημες ηρωίδες της έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 17 χώρες με τεράστια εμπορική επιτυχία.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΟΝΗ

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Συγγραφέως της Δανικής Ακαδημίας Αστυνομικού Μυθιστορήματος

ΛΕΓΕ ΜΕ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

Με αυτό το καταιγιστικό και ανατρεπτικό θρίλερ, η Σάρα Μπλέντελ γνώρισε τη διεθνή επιτυχία και καθιερώθηκε ως μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της νέας γενιάς σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος, κερδίζοντας την αφοσίωση εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.

9789604965663 9789604968435
book-button book-button


ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ

Οι υποθέσεις του Γουίλ Τρεντ


8-karin-slaughter

Η Κάριν Σλότερ γεννήθηκε το 1971 στις ΗΠΑ. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο BLINDSIGHTED, έγινε αμέσως επιτυχία, μεταφράστηκε σε παραπάνω από 20 γλώσσες και μπήκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Dagger και το Βραβείο του Καλύτερου Θρίλερ στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων για το 2001. Αυτήν τη στιγμή η Σλότερ είναι μια από τις πιο διάσημες και επιτυχημένες συγγραφείς στον κόσμο, καθώς έχουν πουληθεί παραπάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της παγκοσμίως. Ζει μόνιμα στην Ατλάντα.

«Η κορυφαία συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αμερική».

Washington Post

9786180114485 9786180106374 9786180101058
book-button book-button book-button


ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ

Υποθέσεις του Ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ


Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ είναι το ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέως της ευπώλητης σειράς των βιβλίων του Χάρι Πότερ, καθώς και του μυθιστορήματος ΕΝΑΣ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

Μια ιστορία μυστηρίου, ποτισμένη με τη λονδρέζικη ατμόσφαιρα –από τους δρόμους του Μέιφερ έως τις παμπ του Ιστ Εντ και του Σόχο– που στοιχειώνει τον νου. Ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα στην παράδοση της Π.Ντ. Τζέιμς και της Ρουθ Ρέντελ, που εγκαινιάζει μια μοναδική σειρά με ήρωα τον Κόρμοραν Στράικ.

Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ

Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ, το δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές.

Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα μυστηρίου με απρόβλεπτες ανατροπές αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που συναντιούνται στον δρόμο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους.

9786180104677 9786180106541 9786180115420
book-button book-button book-button

BIBLIA_POY_KSEXORISANΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΜΕ ΥΠΟΘΕΣΗ CRIMEΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ

Το άρωμα


9-patrick-suskind2

ΤΟ ΑΡΩΜΑ εκδόθηκε το 1985, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, έμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ του περιοδικού Der Spiegel επί 9 χρόνια, πούλησε παραπάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, επιλέχθηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία.ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ

Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι


Peter Høeg, forfatter

Στο βιβλίο Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ο Πέτερ Χόε παρουσιάζει μια καλειδοσκοπική εικόνα του σύγχρονου κόσμου από τη σκοπιά ενός ευαίσθητου και ανήσυχου ανθρώπου, διχασμένου ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, νοσταλγού της χαμένης αλληλεγγύης των ανθρώπων.

Το βιβλίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές όπου και αν μεταφράστηκε, παρέμεινε σχεδόν έναν χρόνο στις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ κ.ά. και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μπιλ Όγκαστ. Το 1994 το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Silver Dagger, το οποίο απονέμει ο Σύλλογος Συγγραφέων Αστυνομικών Βιβλίων στην Αγγλία και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις για ξένο συγγραφέα.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!