Κέικ με Φιστίκια Αιγίνης και ελαιόλαδο, του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 1 ΩΡΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 1-2 ΩΡΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3/5
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ: 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωμάτιου
τυλιγμένο καλά με μεμβράνη ή αεροστεγώς.

ΥΛΙΚΑ

Για την πάστα φιστικιού

  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψημένα, αλατισμένα
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κής σε πάστα (προαιρετικά)

Για το κεϊκ

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 190 γρ. πάστα από φιστίκια Αιγίνης
  • 3 αυγά μέτρια σε θερμ. δωματίου
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. & λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 3 γρ. μαγιά ξερή
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γκανάζ

  • 50 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Για την πάστα φιστικιού

  • Ρίχνουμε τα φιστίκια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε 4-6 λεπτά μέχρι τα φιστίκια να διαλυθούν τελείως και να αρχίσουν να βγάζουν τα έλαιά τους.
  • Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε δόσεις. Χτυπάμε μέχρι η πάστα να είναι λεία. Αν θέλουμε την πάστα μας πιο πράσινη, προσθέτουμε το πράσινο χρώμα (προαιρετικά).

Για το κεϊκ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 ˚C.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα (20×10 εκ.) και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το ελαιόλαδο με την άχνη, την πάστα φιστικιού (που ετοιμάσαμε) και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υγρά και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους με το σύρμα χειρός.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε 50 λεπτά στους 180 ˚C και άλλα 10 λεπτά στους 170 ˚C χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.
  • Αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα.

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε 2 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.
  • Αφήνουμε 15 λεπτά να απορροφηθεί το σιρόπι και το βγάζουμε από τη φόρμα.

Για τη γκανάζ

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα σε κομμάτια.
  • Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κοχλάζει.
  • Τη ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα και αφήνουμε 1 λεπτό να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ.

Σύνθεση

  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω μέρος του κέικ (2 εκ.) και το αναποδογυρίζουμε.
  • Ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ ώστε να χυθεί ομοιόμορφα και στα πλαϊνά του κέικ. Κόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε το κέικ μας από πάνω.

Ανακάλυψε περισσότερες από 120 συναρπαστικές, πρωτότυπες, γλυκιές συνταγές για κέικ στο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη, PIECE OF CAKE

Ανακάλυψε όλα τα βιβλία του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!