Ένα ανέκδοτο διήγημα της Κατερίνας Τσεμπερλίδου βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Πώς περνάει μια ηρωίδα της Πενθεράς ολομόναχη την καραντίνα…
Μη σκας, μωρέ, θα τα κάψουμε, θα τα κάψουμε, όταν, με το καλό, μας αφήσουν ελεύθερους!
Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή γράφει ένα σύντομο διήγημα. Παρά την μικρή του έκταση μπορεί να μας αφυπνίσει όλους…
Τρέλα, τρέλα, τρέλα, αλλά θα την περάσουμε παρέα, κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό, που έλεγε και η γιαγιά μου.
Τα περισσότερα έθιμα κάνουν τον γύρο του κόσμου παίρνοντας διάφορες μορφές…
Μωρέ, αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει ή, καλύτερα, τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες…
Χωρίς να έχω… άγνοια κινδύνου, λέω να σου γράψω κάποιες σκέψεις μου… Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα ξεσηκώσω ίσως… πάθη με αυτή μου την ανάρτηση, εγώ όμως θα το τολμήσω!
Σήμερα δε σκέφτομαι όπως χθες. Πώς αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας, όταν τα γεγονότα προλαβαίνουν και ταρακουνούν την καθημερινότητά μας…
Νομίζω ότι το χάνω. Δεν ξέρω. Φοβάμαι. Ναι, δεν είμαι η μόνη. Αλλά πώς να τα βάλεις με το άγνωστο; Κάτι πρέπει να κάνω, να φύγει λίγο το μυαλό μου.
Μένουμε σπίτι και η αγαπημένη συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη μάς αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η συγγραφή του νέου της μυθιστορήματoς «Τιρκουάζ» και μάς διαβάζει ένα απόσπασμα μέσα από το βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 14/05/2020.
Η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη καταρρίπτει με χιούμορ τον μύθο της κορονοευτιχισμένης οικογένειας.
Η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα γράφει για έναν αθέατο Απρίλη και για τη λογοτεχνία που «όλες οι υπερβολές του ονείρου τής ανήκουν».
Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου γράφει ένα διήγημα, εμπνευσμένο από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια μας λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Η συγγραφέας Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γράφει για μια άνοιξη που ταξιδεύει μοναχικά ενώ ο κόσμος παραμένει έγκλειστος λόγω κορονοϊού.
Μένουμε σπίτι και η πολυαγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά μάς διαβάζει απόσπασμα από το νέο της μυθιστόρημα «Οι τρεις άσοι» που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 14/05/2020.
Ο ψυχολόγος-συγγραφέας Γιώργος Πιντέρης γράφει για την «διχοτομημένη σκέψη» εν μέσω κορονοϊού.
Ο ελεύθερος χρόνος είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις ημέρες που μένουμε σπίτι. Εκμεταλλεύσου τον και κάνε ψηφιακή αποτοξίνωση με ένα βιβλίο!
Ο πατήρ Ανδρέας Κονάνος, συγγραφέας του βιβλίου ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ, μας στέλνει τις ευχές του για το Πάσχα!
Η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά μάς στέλνει ένα «μήνυμα ζωής» μέσα από το σπίτι της.
Η ιστορία του εγκλεισμού ενός κοριτσιού στην εποχή του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μια χρονική απόσταση αιώνων μοιάζει ξαφνικά τόσο μικρή!
Η Αρουντάτι Ρόι, η βραβευμένη με Booker συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων», γράφει για την απελπισία της Ινδίας την εποχή του κορονοϊού και αφήνει ένα παράθυρο για την επόμενη μέρα.
Η συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη γράφει για τους σπάνιους θησαυρούς που μπορούμε να βρούμε στο σαλόνι μας και μας καλεί σε ένα διασκεδαστικό σαφάρι!
Η συγγραφέας Σοφία Τσιάμη γράφει ένα χιουμοριστικό κείμενο για τις άκρως οικογενειακές στιγμές ενός κορονοϊό-πληκτου εντεκάχρονου και τις δημιουργικές ιδέες που γεννά η βαρεμάρα.
Γράφει η Βάννα Κατσαρού, Υπεύθυνη Εκδοτικού Τμήματος για την Ξένη Λογοτεχνία και τα βιβλία Γενικών Γνώσεων.
Μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας στην εποχή του κορονοϊού, με την υπογραφή της Αγγέλας Σωτηρίου, διευθύντριας του εκδοτικού τμήματος των Εκδόσεων Ψυχογιός.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα δημιούργησε ένα απίθανο επιτραπέζιο παιχνίδι για να παίξει όλη η οικογένεια τις ημέρες της καραντίνας στο σπίτι!
Η συγγραφέας κι επιμελήτρια εκδόσεων Ελένη Γεωργοστάθη γράφει για τη δική της κλεφτή ματιά σε μια μικρή φέτα από το μέλλον.
Έχεις όρεξη για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γλυκό; Δες τη συνταγή!
Η αγαπημένη συγγραφέας και ψυχαναλύτρια Μάρω Βαμβουνάκη μοιράζεται τις σκέψεις της για μια απρόσμενη, άγνωστη και αγχώδη νέα κατάσταση!
Στον νου μου αναβοσβήνει με φωτεινά γράμματα η φράση «κρίση πανικού».
Η συγγραφέας Αργυρώ Μαργαρίτη γράφει ένα χιουμοριστικό γράμμα, με παραλήπτη τον κορονοϊό, γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες δε θέλουμε να ξεχνάμε να χαμογελάμε!
Συμβουλές από συγγραφείς που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε ευκολότερα στη νέα πραγματικότητα της εργασίας από το σπίτι.
Ταξίδια χωρίς αποσκευές και διαβατήρια…
Αυτή τη φορά, ακριβώς επειδή αγαπάμε, η καρδιά μας πρέπει να συνεχίσει να χαμογελά χωρίς να χτυπά κοντά σε άλλα σώματα…
Χάρισε στα παιδιά σου τα βιβλία που γέμισαν μαγεία τα δικά σου παιδικά χρόνια!
Γράφει o «μπαμπάς» του πιο διάσημου Σπασίκλα, Τζεφ Κίνι.
Breath in, breath out…
Breath in, breath out…
Αυτή τη στιγμή τριγύρω κυριαρχεί το σκοτάδι, όμως υπάρχει πάντα φως στην άκρη του τούνελ!
Η Τέσυ Μπάιλα επιλέγει δύο αποσπάσματα από τα βιβλία ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ της ιδίας και 1919- του Αντώνη Σαμαράκη, που ταιριάζουν στο κλίμα των ημερών.
Η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη γράφει μια απόλυτα χιουμοριστική ιστορία για τον πόλεμό μας με τη ζυγαριά, και η γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να διατηρούμαστε fit ακόμα και στην καραντίνα.
Έλα, τράβα την ξαπλώστρα πιο δω. Εδώ, στο παράθυρο. Έβγαλε ήλιο, ας πάρουμε λίγο φως ‒ κάτασπροι θα βγούμε από δω μέσα, σαν μεσαιωνικές δεσποσύνες.
Δε έχεις πάρει ακόμα στα χέρια σου ένα βιβλίο; Τι περιμένεις; Έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης!
Το γεγονός πως μένουμε σπίτι είναι ακόμα ένας λόγος να απολαύσουμε το φαγητό με την οικογένειά μας. Τι να μαγειρέψουμε όμως; Η περίσταση σηκώνει κάτι παραδοσιακό.
Στην αρχή, όταν πια κατάλαβα ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και υποχρέωση, έπαθα ένα μεγάλο σοκ, όπως όταν πρωτοείδα τη Σιωπή των αμνών· μια ανατριχίλα!
Δε σου κρύβω ότι αυτά που βιώνουμε το συγκεκριμένο διάστημα και μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν γύρω μας και στον κόσμο δεν είναι πρωτόγνωρα μόνο για σένα αλλά και για μένα.
Η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας Θέκλα Πετρίδου, μας αποκαλύπτει το «κόλπο» για να μη μας πάρει από κάτω, ώστε να επιστρέψουμε, όταν κοπάσει όλο αυτό, αλώβητοι στην καθημερινότητά μας.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που, καθισμένοι απλώς στον αναπαυτικότατο καναπέ μας, μπορούμε να νιώθουμε την ικανοποίηση ότι κάνουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρωπότητα.
Ο π. Ανδρέας Κονάνος μας μιλάει για την ιδιότυπη κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.
Σήμερα δε σκέφτομαι όπως χθες. Πώς αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας, όταν τα γεγονότα προλαβαίνουν και ταρακουνούν την καθημερινότητά μας…
Μένουμε σπίτι και γιορτάζουμε διαβάζοντας 5 αγαπημένα βιβλία σχετικά με το 1821!
Δε μας δόθηκε ως επιλογή, αλλά έγινε επιλογή μας. Επιλογή μας να μη χάσουμε την αισιοδοξία μας και τη χαρά μας για τη ζωή, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή.
Ο συγγραφέας μας Αντώνης Σέργης ετοίμασε τις βαλίτσες του, ειδικά για την περίσταση! Πού θα πάει; Δείτε το video με την απόδρασή του!
Τι είναι λίγες εβδομάδες εγκλεισμού ή και μηνών, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε;
Ο συγγραφέας Χρήστος Δημόπουλος γράφει ένα ποίημα για μια λύση στο κλείσιμο και τη συμβίωση.
ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ, ένας τρόπος να πω Σ’ ΑΓΑΠΩ, χωρίς λέξεις!
Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή γράφει ένα ποίημα με βάση τα βιβλία της ΚΙ ΑΣ ΜΠΟΡΩ και Ο ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΟΥ.
Σε πετυχαίνει απροετοίμαστο, εκεί που δεν τον περιμένεις, και σε γραπώνει τελικά με κάτι μικρό και άνευ τόσης σημασίας μπροστά στη γενικότερη εικόνα.
Πλανητικός ιός χτύπησε τον Πλανήτη Φι. Και ο συγγραφέας-παιδαγωγός Γιώργος Κατσέλης γράφει ένα ποίημα για το καλύτερο φάρμακο κατά της βαρεμάρας!
Το γράψιμο είναι μια μοναχική υπόθεση. Το διάβασμα επίσης. Κι όμως, αυτές οι δύο δραστηριότητες ενώνουν αιώνες τώρα τον κόσμο.
Αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και όλα είναι βαρετά και γκρίζα, εμείς θα μάθουμε να δημιουργούμε μαγεία!
Το μοναδικό όπλο που έχει τη δύναμη να σώσει την ανθρωπότητα είναι η Καλοσύνη. Μας ενώνει στις δύσκολες στιγμές, στις σκληρές εποχές.
Ξαφνικά όλα αυτά που θεωρούσαμε πως είναι σπουδαία, πως μας δίνουν αξία, κύρος, λόγο ύπαρξης, έγιναν μικρά, έγιναν ασήμαντα. Μήπως ο ιός, εκτός από «δολοφόνος», είναι τελικά και «διδάσκαλος;»
Η συγγραφέας-παιδαγωγός Έλενα Αρτζανίδου γράφει μια σύντομη ιστορία για δυο φίλους που αποφασίζουν να μείνουν σπίτι μέχρι να νικήσουν αυτόν τον τρομερό, με κορόνα, ιό.
Ο ψυχολόγος-συγγραφέας Γιώργος Πιντέρης γράφει για τον κίνδυνο του εθισμού μας στις συνεχείς κι επαναλαμβανόμενες ειδήσεις για τον κορονοϊό.
Νομίζω ότι το χάνω. Δεν ξέρω. Φοβάμαι. Ναι, δεν είμαι η μόνη. Αλλά πώς να τα βάλεις με το άγνωστο; Κάτι πρέπει να κάνω, να φύγει λίγο το μυαλό μου.
Ἐρᾶν: να ερωτεύεσαι, να αγαπάς.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Μετά από πολλά χρόνια, ήρθε η ώρα να καταφύγω ξανά στις σελίδες σου! Δεν θα το πιστέψεις, αλλά βρισκόμαστε σε καραντίνα! Ένας θανατηφόρος ιός, επιτέθηκε στην ανθρωπότητα!