Βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος – Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Share Button

«Μικρό βιβλιοπωλείο και τοπική κοινωνία».

Κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση, κάτι διαφορετικό από ένα κατάστημα, η προέκταση του σπιτιού και του σχολείου, το συμπλήρωμα του κάθε γραφείου και του κάθε επαγγελματία.
Ένα βιβλιοπωλείο είναι το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό, είτε αναζητούμε μια ιδέα, είτε ένα δώρο, είτε μια λύση σε οποιοδήποτε θέμα. Είναι ίσως, με κάποιον τρόπο, τα μικρά βιβλιοπωλεία για τις τοπικές κοινωνίες ό,τι και τα φαρμακεία στον χώρο της υγείας!

Ο παραλληλισμός είναι σίγουρα λίγο φτωχός για να δώσει την πραγματική διάσταση και τη σπουδαιότητα του ρόλου των μικρών βιβλιοπωλείων τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Και ο ρόλος του βιβλιοπώλη, κάτι περισσότερο από ένα επάγγελμα· μια αποστολή!
Σε κανένα άλλο τομέα της κοινωνίας ο συμβουλευτικός ρόλος του επαγγελματία δεν είναι τόσο ισχυρός και αξιόπιστος όσο ο ρόλος του βιβλιοπώλη στο βιβλίο.
Είτε πρόκειται για σχολικά βιβλία και βοηθήματα, είτε για ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, είτε για βιβλία μελισσοκομίας και δημιουργικά παιχνίδια, ο βιβλιοπώλης έχει πάντα τον πρώτο λόγο.
Στον γαλαξία του Γουτεμβέργιου, που μάταια προσπαθεί να εκτοπίσει σήμερα η Google, το μόνιμο, το χαρτί, κάποτε ιεροποιημένο, η Βίβλος, στη συνέχεια κυνηγημένο, κάθε φορά που οι ελευθερίες έμπαιναν στο στόχαστρο. Σύμβολο στη συνέχεια (όλοι έχουμε ένα βιβλίο-σύμβολο της παιδικής μας ηλικίας), είτε αυτό είναι οι Άθλιοι, είτε τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, είτε το Ζ του Βασίλη Βασιλικού, είτε, για να είμαστε δίκαιοι, ο Χάρι Πότερ. Ιερατείο του χαρτιού, τελετουργικό της ανάγνωσης, θρησκεία της μόρφωσης.

 

Ποιο βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ ξεχωρίζετε;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, το έργο που ξεχωρίζω από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και θεωρώ πως πρόκειται για μια από τις πιο διαχρονικές παιδικές σειρές λογοτεχνίας, που με βεβαιότητα θα γίνει κλασική, είναι η σειρά του Χάρι Πότερ. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κατάφερε να δημιουργήσει έναν ονειρεμένο κόσμο μάγων, στον οποίο όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, θα θέλαμε να κατοικούμε! Βασισμένη στο μοτίβο των κλασικών παραμυθιών η Ρόουλινγκ δημιουργεί έναν αξιαγάπητο χαρακτήρα, τον Χάρι Πότερ, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί κράμα μιας ιδιαίτερα έξυπνης σύνθεσης, στην οποία μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάτι νέο, κάτι σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα και κάτι κλασικό, αφού οι επιρροές της Ρόουλινγκ από τον Κάρολο Ντίκενς και τους ήρωές του είναι ξεκάθαρες! Μέσα από τις συναρπαστικές περιπέτειες του Χάρι Πότερ η Ρόουλινγκ ηρωποιεί ένα μικρό παιδί, που όμως δίχως την πολύτιμη βοήθεια των μεγάλων δε θα τα κατάφερνε! Ταυτόχρονα, μιλά για την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό και φυσικά αναδεικνύει τη σημαντικότητα της φιλίας!

Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί και οι βαρετές διακοπές με τους θείους. Ο Χάρι επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρτς και ξαναβρίσκει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη. Όμως κάτι παράξενο και επικίνδυνο συμβαίνει. Ο Χάρι ακούει φωνές που τον απειλούν και οι συμμαθητές του δεν ξέρουν από πού να φυλαχτούν. Στον τοίχο εμφανίζεται μια μυστηριώδης επιγραφή: «Η κάμαρα με τα μυστικά άνοιξε. Φυλαχτείτε!» Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Ποιον φοβερό εχθρό πρέπει να αντιμετωπίσει και πάλι ο Χάρι; Θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και τους φίλους του;

ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!