Βιβλιοπωλείο Πολύγραφος

Share Button

Μικρό βιβλιοπωλείο και τοπική κοινωνία

Πάντα την ταυτότητα και τον χαρακτήρα ενός χώρου τα διαμορφώνουν οι άνθρωποί του – τόσο οι οικοδεσπότες όσο (εξίσου σημαντικό) και οι επισκέπτες. Η σχέση είναι αμφίδρομη, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όταν, δε, μιλάμε για κάτι που κουβαλάει τόσο μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά όπως το βιβλίο, η παραπάνω σχέση περνάει σε άλλο επίπεδο… Ναι, ένα «μικρό» βιβλιοπωλείο (οφείλει να…) είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας. Όταν κάποιος επισκέπτεται συχνά ένα βιβλιοπωλείο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κάνει κομμάτι της ζωής του. Κάθε στιγμή του θα είναι και το βιβλιοπωλείο εκεί. Να υποδέχεται νεογέννητα, να συνοδεύει ερωτευμένους, να ταξιδεύει παρέα με φοιτητές και φαντάρους, να παρηγορεί κλινήρεις και να συντροφεύει αγαπημένους – να μπαίνει, δηλαδή, μέσα στις προσωπικές ιστορίες του καθενός… Οι πλέον κατάλληλοι να τοποθετηθούν επί του θέματος θα ήταν οι ίδιοι οι επισκέπτες των «μικρών» βιβλιοπωλείων… Από τη μεριά του οικοδεσπότη, αυτό που μπορούμε να αφηγηθούμε είναι άπειρες μικρές καθημερινές ιστορίες – από εκείνες που επιβεβαιώνουν ότι ναι, κάνουμε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο! 

Το αγαπημένο μας βιβλίο των Εκδόσεων Ψυχογιός

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Πώς να επιλέξεις μόνο έναν τίτλο, από έναν κατάλογο που περιλαμβάνει τόσο απίστευτα έργα; Εύκολα πετάγεται πρώτος ο Μάρκες, και μετά θυμάμαι τον Έκο. Και μετά βλέπω στο ράφι τον Χαρούκι (τι εξώφυλλα τα καινούργια, αλήθεια!) και μπερδεύομαι… Και μετά έρχονται (πετώντας…) ο Μπάρναμπι Μπρόκετ, ο Χάρι Πότερ και οι φίλοι του, και η Ματίλντα, και ο Μιφιγάμα, και το μπέρδεμα γίνεται απόλυτο και χαοτικό…

Αν, ωστόσο, πρέπει να επιλέξω ένα και μόνο ένα, για λόγους που δεν αιτιολογούνται εύκολα εδώ, θα χαιρετίσω τον παλιόφιλο Φερμίν, που χαμογελά πονηρά, θα υποκλιθώ στον δον Σεμπέρε, και παρέα με τον Ντανιέλ θα πάμε να ψάξουμε τα φαντάσματα του Χουλιάν Καράξ και του Νταβίδ Μαρτίν στα barrios μιας Βαρκελώνης σκοτεινής και ομιχλώδους… Η ψήφος μου in memoriam Carlos Ruiz Zafón, στη «Σκιά του Ανέμου» και σε όλη τη saga του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων. Τι ιστορία, αλήθεια!

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη Σκιά του ανέμου του Χουλιάν Καράξ. Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη Σκιά του ανέμου. Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να τα κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.
Ένα βιβλίο-σταθμός, μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα.

ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!