Βιβλία στο θεατρικό σανίδι 🎭

Share Button

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε χρονιά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου, από μια χώρα-μέλος του, για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο. Tη φετινή χρονιά η παράδοση αυτή δε θα τηρηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, θα χάσουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο θεατρικό σανίδι διασκευές αγαπημένων βιβλίων όπως: ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ του Στέφανου Δάνδολου, ΣΕΡΡΑ, Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, του Γιάννη Καλπούζου, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ του Ουμπέρτο Έκο, ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ & ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ της Agatha Christie, ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ του Μαρκ Χάντον και ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ του Μίχαελ Έντε. Μπορούμε ευτυχώς να διαβάσουμε τα βιβλία, όπως και το βραβευμένο με Booker ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΡ που αποτελεί ουσιαστικά έναν θεατρικό μονόλογο ενός stand-up μεσήλικα κωμικού.

7 αγαπημένα βιβλία που διασκευάστηκαν για το θέατρο

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ

24η ΧΙΛΙΑΔΑ

Το ξέρω πως είμαι τρελή∙ μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει…

Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. Βασισμένος στα ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

ΣΕΡΡΑ. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

73η ΧΙΛΙΑΔΑ

Ο Γιάννης Καλπούζος, κορυφαίος λογοτέχνης της γενιάς του, αποτυπώνει αριστοτεχνικά την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

58η ΧΙΛΙΑΔΑ

Το εμβληματικό πρώτο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο που του χάρισε το εισιτήριο για το πάνθεο των κορυφαίων διανοητών της λογοτεχνίας.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ

AGATHA CHRISTIE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BESTSELLER

«Ο δολοφόνος βρίσκεται εδώ, μαζί μας… Είναι στο τρένο αυτή τη στιγμή…»

Ένα ταξίδι με το πιο πολυτελές τρένο του κόσμου εξελίσσεται σ’ ένα αγωνιώδες μυστήριο για τον Ηρακλής Πουαρό – και σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Άγκαθα Κρίστι, που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες και μεταφέρθηκε επανειλημμένα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ

AGATHA CHRISTIE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BESTSELLER

«Τώρα μικρός στρατιώτης υπήρχε μόνο ένας,
πήγε και κρεμάστηκε και δεν έμεινε κανένας».

Το πιο ευφυές στη σύλληψή του έργο της Κρίστι, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Το 2015 αναδείχτηκε σε διεθνή ψηφοφορία ως το καλύτερό της μυθιστόρημα. Είναι το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ της αστυνομικής λογοτεχνίας διαχρονικά.

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

ΜΑΡΚ ΧΑΝΤΟΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BESTSELLER

Ο Κρίστοφερ είναι ένας παράξενος νέος. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Όταν βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του, βάζει σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα…

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ

ΜΙΧΑΕΛ ΕΝΤΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BESTSELLER

Είναι Χριστούγεννα και ο κακός μάγος και η θεία του η μάγισσα αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα! Πρέπει να συμπληρώσουν την ετήσια αναλογία των κακών πράξεών τους μέχρι τα μεσάνυχτα! Πρέπει να σκαρφιστούν κάτι απίστευτα σατανικό και τρομερό… και γρήγορα! Μια μικρή γάτα και ένα κοράκι, όμως, σκοπεύουν να χαλάσουν τα σχέδια του μοχθηρού διδύμου και να σώσουν τον κόσμο.

Ο Μίχαελ Έντε στο πιο… αστείο βιβλίο του!

Το Θέατρο ως Βωμός

Στο τέλος μιας παράστασης ενός έργου για τον Ποιητή Σούφι Μπουλέχ Σαχ, από το Θέατρο Ajoka, ένας ηλικιωμένος άνδρας, συνοδευόμενος από ένα νεαρό αγόρι, πλησίασε τον ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του σπουδαίου Σούφι. «Ο εγγονός μου δεν είναι καλά, θα μπορούσατε, σας παρακαλώ, να τον ευλογήσετε;» Ο ηθοποιός εξεπλάγη και είπε: «Δεν είμαι ο Μπουλέχ Σαχ, είμαι απλώς ένας ηθοποιός που παίζει αυτόν τον ρόλο». Ο ηλικιωμένος είπε: «Γιε μου, δεν είσαι ηθοποιός, είσαι η μετενσάρκωση του Μπουλέχ Σαχ, η Αβατάρα του». Αίφνης, μας αποκαλύφθηκε μια ολάκερη καινούργια έννοια του θεάτρου, όπου ο ηθοποιός γίνεται η μετενσάρκωση του ρόλου που παίζει.

Κατά την ενασχόλησή μας με τις προκλήσεις του παρόντος, αποστερούμε τους εαυτούς μας από τις δυνατότητες μιας βαθιά συγκινητικής πνευματικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει το θέατρο. Στον κόσμο τού σήμερα, όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, τον λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας, ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό.

Στη Νότια Ασία, οι καλλιτέχνες αγγίζουν με ευλάβεια το πάτωμα της σκηνής προτού πατήσουν πάνω σ’ αυτό, μια αρχαία παράδοση όπου το πνευματικό και το πολιτισμικό συνυφαίνονται. Είναι καιρός να ανακτήσουμε αυτή τη συμβιωτική σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, παρελθόντος και μέλλοντος. Η θεατρική δημιουργία μπορεί να γίνει μια ιερή πράξη και οι ηθοποιοί μπορούν πράγματι να γίνουν οι αβατάρες των ρόλων που παίζουν. Το Θέατρο έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας βωμός και ο βωμός ένας παραστατικός χώρος.

Φέτος το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γράφει ο Σαχίντ Ναντίμ, θεατρικός συγγραφέας του Πακιστάν.


Το παρόν κείμενο αποτελεί απόσπασμα της μεγαλύτερης εκδοχής του Μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 που είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, γαλλικά και άλλες γλώσσες στο www.world-theatre-day.org

Ελληνική μετάφραση του αγγλικού πρωτότυπου: Γιόλα Κλείτου
Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!