Βέρα Πρατικάκη: Σπίτι μου, σπιτάκι μου…

Share Button

Γράφει η συγγραφέας Βέρα Πρατικάκη.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου…

Αυτές τις μέρες, και για όσο χρειαστεί, μένουμε σπίτι για να προφυλάξουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους γύρω μας. Είναι από τις ελάχιστες φορές που, καθισμένοι απλώς στον αναπαυτικότατο καναπέ μας, μπορούμε να νιώθουμε την ικανοποίηση ότι κάνουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρωπότητα.

Στον αναπαυτικότατο καναπέ μας, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά πράγματα. Μπορούμε να:
• Διαβάσουμε βιβλία. Πολλάααααα βιβλία. Και όταν μας τελειώσουν όλα, τότε να ανακαλύψουμε και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
• Γράψουμε καινούργια βιβλία.
• Πιούμε διαδικτυακό καφεδάκι με τους φίλους μας, οι οποίοι ελπίζω να βρίσκονται καθισμένοι κι εκείνοι στους δικούς τους αναπαυτικούς καναπέδες.
• Δούμε ταινίες και σειρές που δεν έχουμε προλάβει να δούμε.
• Τραβήξουμε τα δικά μας αστεία βιντεάκια, εμπνευσμένοι από τα τόσα καλά που κυκλοφορούν ήδη, για να ελαφρύνουμε το κλίμα.
• Κάνουμε χειροτεχνίες (με προσοχή, μη λερώσουμε τον υπέροχο καναπέ μας, κρίμα είναι!).

Ε, και εντάξει, κάποια στιγμή θα μου πείτε ότι θα πιαστούμε τόσες ώρες στον καναπέ. Δίκιο θα έχετε. Τότε θα μπορούμε να μετακινηθούμε από τον καναπέ μας στο υπόλοιπο σπίτι μας, για να:
• Μαγειρέψουμε, ελπίζοντας μια μέρα η συνταγή μας να περάσει το πάσο (οι μεγάλοι σεφ να… ακούν το αλάτι και να γίνουμε δεκτοί στο Master Chef).
• Διακοσμήσουμε το σπίτι μας με πρωτότυπους τρόπους.
• Ξεμουδιάσουμε κάνοντας γυμναστική (ναι, χρειάζεται κι αυτή, τι να κάνουμε!) βλέποντας διαδικτυακά βιντεάκια.
• Καθαρίσουμε το σπίτι για να αστράφτει. Υπάρχει χρόνος μέχρι και για να καθαρίσουμε με οδοντογλυφίδα τις πίσω πίσω γωνίες των ντουλαπιών και όχι μόνο για να κάνουμε όσα βλέπει η πεθερά (που στην προκειμένη φάση καλό θα ήταν να μην έρθει, γιατί θα πρέπει κι αυτή να κάτσει σπίτι της, θυμίζω).

Σίγουρα όλοι μας έχουμε άγχος και σίγουρα η κατάσταση δεν είναι αστεία. Μας επηρεάζει όλους ψυχολογικά και οικονομικά, όμως ας εστιάσουμε στα πράγματα που περνούν από το χέρι μας. Γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε. Και γιατί αυτό είναι αρκετό.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτές τις μέρες ως μια ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που τόσο καιρό θέλαμε και δεν είχαμε τον χρόνο. Είναι ευκαιρία να χαλαρώσουμε χωρίς τύψεις, να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στους αγαπημένους μας (μόνο αν μένουν στο ίδιο σπίτι, γιατί, όπως είπαμε, μένουμε σπίτι!), να γίνουμε δημιουργικοί και να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, να προσέχουμε και… να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Δες επίσης το βιβλίο «Στα ίχνη του λαμπερού διαμαντιού»!

Η πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοσμήματος ήταν το όνειρο ζωής του Φίλιππου, που τελικά γίνεται πραγματικότητα. Το πολύτιμο δαχτυλίδι με ζαφείρια και ρουμπίνια που δημιούργησε θέλει να το αποκτήσει ο πάμπλουτος πελάτης του, ο κύριος Βαλεντίνος, που του ζητάει να προσθέσει και ένα λαμπερό διαμάντι για να το προσφέρει στην αγαπημένη του.
Μια βλάβη όμως στο σύστημα συναγερμού στο χρηματοκιβώτιο του Φίλιππου έχει αποτέλεσμα να κλαπεί το πανάκριβο δαχτυλίδι με το λαμπερό διαμάντι όσο εκείνος λείπει με τον ανιψιό του, τον Τζανλούκα, σε σαφάρι.
Την υπόθεση αναλαμβάνει να διαλευκάνει ο αστυνόμος Κορνέλιους Ρέτα, που μένει έκπληκτός όταν, ύστερα από πολλή έρευνα, ο Τζανλούκα ανακοινώνει: «Νομίζω πως ξέρω πού βρίσκεται το δαχτυλίδι».

Share Button

The Author

Βέρα Πρατικάκη

Η ΒΕΡΑ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και της Οξφόρδης και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι και του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι ψυχοθεραπεύτρια και διατηρεί δικό της γραφείο, όπου προσφέρει υπηρεσίες γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και κλινικής υπνοθεραπείας σε ενηλίκους, καθώς επίσης και υπηρεσίες παιγνιοθεραπείας σε παιδιά. Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο της παιδικό παραμύθι, Caterpillar Pauline, προσφέροντας όλα τα έσοδα στη φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας BeatBullying. Το επόμενο βιβλίο της, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ, το οποίο βασιζόταν στην έρευνα που έκανε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στην Οξφόρδη, ήταν υποψήφιο στα Βραβεία Public 2016 στην κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία». Το βιβλίο της ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑ! κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου Public 2019 στην κατηγορία «Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία».