Beef Burger του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

ΥΛΙΚΑ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

Για τα μπιφτέκια

  • 4 φέτες μπέικον
  • 800 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες τσένταρ

Για τη thousand island sauce

  • 120 γρ. μαγιονέζα
  • 30 γρ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 1 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα burger

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 φέτες ντομάτα
  • 4 κ.σ. κέτσαπ ή σάλτσα bbq
  • Μαρούλι
  • Αγγουράκι πίκλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν.
  • Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μόλις πάρουν χρώμα, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 4-5 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια

  • Ψήνουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
  • Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας πολύ απαλά, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. ΔΕΝ αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι.
  • Στο τηγάνι που ψήσαμε το μπέικον, ψήνουμε τα 4 μπιφτέκια. Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα και τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Μόλις πάρουν χρώμα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  • Βάζουμε μία φέτα τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και από πάνω μία φέτα μπέικον. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια μας με λίγο ελαιόλαδο. Τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας.

Για τη thousand island sauce

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και σερβίρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τα burger

  • Στήνουμε το burger βάζοντας στη βάση το ψωμάκι μας, απλώνουμε τη thousand island, την κέτσαπ ή τη σάλτσα bbq, βάζουμε το μπιφτέκι, την ντομάτα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαρούλι και το αγγουράκι πίκλα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.

Tip 🍔

Το μεγαλύτερο μυστικό για το burger είναι στο κρέας και έχει να κάνει με την προετοιμασία του. Ζητήστε από τον χασάπη σας να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά 2 φορές και να μην το σφίξει ή ζουλήξει καθόλου καθώς βγαίνει. Πρέπει να το πάρει απαλά, όπως βγαίνει από τη μηχανή και έτσι αφράτο να το βάλει στο σελοφάν. Καλό θα είναι να μην το σφίξει ούτε με το χαρτί με το οποίο θα τυλίξει το σελοφάν, αλλά απλώς να ≪αγκαλιάσει≫ το κρέας. Το κρέας πρέπει φυσικά να είναι φρέσκο.

Ανακάλυψε 120 λαχταριστές συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη για τα πιο νόστιμα «φαγητά του δρόμου» από όλο τον κόσμο στο βιβλίο STREET FOOD.

Ανακάλυψε όλα τα βιβλία του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!