Βαλεντίνα, Η γητεύτρα των Αθηνών

Share Button
Μαρία Μπακάρα
Κοινωνιολόγος/blogger – artsandthecity.gr & readtodeath.blogspot.gr 

Δύο όμορφες βραδιές χάρισαν στους αναγνώστες η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της συγγραφέως, Βαλεντίνα ‒ Η γητεύτρα των Αθηνών.

peristeri
Πένυ Παπαδάκη και Δήμητρα Ιωάννου.
9786180114300_3D

Το Σάββατο 19 Μαρτίου οι Εκδόσεις Ψυχογιός, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ποθητός» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, διοργάνωσαν μιαν αφιερωματική βραδιά στο συνολικό λογοτεχνικό έργο της συγγραφέως Δήμητρας Ιωάννου. Η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Νικολίτσα Καρκούλια, προλόγισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τη συγγραφέα στον φιλόξενο χώρο του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου.

Η υπογράφουσα και η κυρία Γιούλη Τσακάλου ‒διαχειρίστρια και δημιουργός της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ‒ μίλησαν για τα βιβλία Κασσάνδρα ‒ Το μυστικό της μάγισσας και Το τραγούδι της Αννέτας αντίστοιχα, τονίζοντας την αλληλεπίδραση την οποία χρησιμοποιεί η συγγραφέας στους διαφορετικούς χωροχρόνους που περιγράφει, το γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο χειρίζεται άψογα, αλλά και τις δυνατές συγκινήσεις που προσφέρει η πένα της στους αναγνώστες. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η ίδια η κυρία Ιωάννου, δίνοντας μια μικρή γεύση του νέου της βιβλίου Βαλεντίνα ‒ Η γητεύτρα των Αθηνών, κάνοντας το κοινό να παρασυρθεί από τη δίνη της αναγνωστικής επιθυμίας. Η συγγραφέας επισήμανε το πόσο αγαπάει την ιστορική και λαογραφική έρευνα αλλά και την αδυναμία που έχει στο ψυχογράφημα των ηρώων – όντας η ίδια ψυχοθεραπεύτρια.

Η συγγραφέας-ζωγράφος Γαρυφαλλιά Τεπελένη απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα και από τα τρία έργα της κυρίας Ιωάννου. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου προβλήθηκε ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τη λογοτεχνική πορεία αλλά και τη ζωή της συγγραφέως, το οποίο επιμελήθηκε η κυρία Τεπελένη. Μετά το τέλος της βραδιάς η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό, υπέγραψε βιβλία και φωτογραφήθηκε με τους αναγνώστες της.

PUBLIC 1
Μια εξαιρετική ομάδα! Μένιος Σακελλαρόπουλος, Κων/να Τζώρτζη και Πάνος Τουρλής με τη Δήμητρα Ιωάννου.

Έπειτα από δύο μέρες, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου Βαλεντίνα ‒ Η γητεύτρα των Αθηνών στο κατάμεστο Public της πλατείας Συντάγματος. Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος, με φόντο τη νυχτερινή Αθήνα, καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με τον άμεσο και διαδραστικό τρόπο του παρουσιάζοντας το βιβλίο. Αναφέρθηκε στη μυστηριώδη Βαλεντίνα, στα δεινά που συνάντησε στη ζωή της αλλά και στη σημασία του να βρίσκεις τη δύναμη να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να πετυχαίνεις τα όνειρά σου, ακόμα κι αν όλοι γύρω σου θεωρούν ότι δε θα έπρεπε να έχεις δικαίωμα σ’ αυτά. Υπογράμμισε το πόσο καθηλωτική είναι η πένα της κυρίας Ιωάννου κι έκανε μια εξαιρετική σύνδεση της Αθήνας την εποχή της Μπελ Επόκ με την Αθήνα του σήμερα, αναλύοντας την κοινωνικοπολιτική κατάσταση του τότε και του τώρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του η ηθοποιός Κωνσταντίνα Τζώρτζη διάβαζε αποσπάσματα από το βιβλίο και, σε πλήρη σύμπνοια με τον κύριο Σακελλαρόπουλο, μας μάγεψε με την ερμηνεία και το πάθος της.

PUBLIC 2
Επί το έργον! Παρουσιάζοντας τη ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ.

Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο ο βιβλιοθηκονόμος-βιβλιοκριτικός Πάνος Τουρλής και με μια δωρική και ουσιαστική παρουσίαση –αξιοπρόσεκτη η έρευνα που διεξήγαγε– μέσω σπάνιων φωτογραφιών μάς «περπάτησε» στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, συνδέοντας εκπληκτικά τα όσα βλέπαμε και ακούγαμε με τα όσα θα διαβάσουμε στη Βαλεντίνα.

PUBLIC 3
Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος παρέσυρε το ακροατήριο στον κόσμο της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ!

Τέλος, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία, αφού ευχαρίστησε προσωπικά όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παρουσίασης αλλά και τις Εκδόσεις Ψυχογιός για τη στήριξή τους, τόνισε το πόσο αγάπησε τη Βαλεντίνα, τη διαφοροποίηση που επέλεξε να κάνει στο τρίτο της βιβλίο σε σχέση με τα προηγούμενα –εμμένοντας σ’ έναν και μόνο χωροχρόνο, καθώς και στην απουσία του μεταφυσικού στοιχείου– αλλά πάνω απ’ όλα την επιθυμία της να γράψει για την Ελλάδα και την Αθήνα που τόσο αγαπάει αλλά και για μια ηρωίδα για την οποία, όταν γεννήθηκε, τα άστρα δεν ήταν ευνοϊκά. Κατόπιν ευχαρίστησε τους αναγνώστες για τη παρουσία τους, συνομίλησε μαζί τους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Να ευχηθούμε η Βαλεντίνα να είναι καλοτάξιδη!

Μαρία Μπακάρα
Κοινωνιολόγος/blogger  – artsandthecity.gr & readtodeath.blogspot.gr 
Ευχαριστούμε πολύ για το φωτογραφικό υλικό την Λιάνα Τζιμόγιαννη
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!