Αυτή είναι η αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε το μυθιστόρημα ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ

Share Button

Με τον Νικόλα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Πάντα τον είχα στο μυαλό μου σαν ένα παιδί βασανισμένο, που δούλευε πολύ σκληρά για να καταξιωθεί στη δικηγορία, έχοντας πίσω στην πατρίδα του, την Κεφαλονιά, μια μητέρα άρρωστη, που αρχικά δε γνώριζα από τι έπασχε. Η νοσταλγία του τόσο για το νησί του όσο και για τη μάνα που τον μεγάλωσε ουσιαστικά μόνη της ήταν εμφανής πίσω από το πάντα γλυκό και ευγενικό χαμόγελό του. Όπως επίσης εμφανής ήταν και ο θυμός του για τον πατέρα του. Όσο κι αν εκείνος προσπαθούσε να τον ξεγελάσει και να τον κρατήσει κρυφό και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή, τότε μόνο έμαθα από τι έπασχε. Ήταν το Αλτσχάιμερ που είχε χτυπήσει την πόρτα της Μάντης, της μητέρας του, κι όσο γνωριζόμασταν καλύτερα με τον Νικόλα, μέσα από τις διηγήσεις του έμαθα πολλά γι’ αυτήν τη μέχρι τότε άγνωστη σε εμένα ασθένεια. Όσες φορές, όμως, κι αν το είχαμε συζητήσει, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να γράψω ένα βιβλίο με την ιστορία της μητέρας του.

Αυτό συνέβη μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ένα σαββατιάτικο απόγευμα, πίνοντας καφέ με όλη μας την κοινή παρέα και μιλώντας για δυνατές αγάπες, εκείνος ένιωσε την ανάγκη να μας διηγηθεί την πολυτάραχη σχέση των γονιών του, από την εποχή ακόμα που πρωτογνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν παιδιά στην Κεφαλονιά. Τότε έμαθα πώς τους χώρισε ο τρομερός σεισμός του 1953, πώς ξαναβρέθηκαν και παντρεύτηκαν και πώς τελικά κατέληξαν να χωρίσουν, αλλά χωρίς ποτέ να πάρουν διαζύγιο. Ομολογώ πως είναι μια συγκλονιστική ιστορία και κυριολεκτικά κρεμόμουν από τα χείλη του, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δε μου είχε ξυπνήσει το συγγραφικό μου δαιμόνιο.

Και τότε, ολοκληρώνοντας τη διήγησή του, μας είπε το εξής: «Ήταν τόση η αγάπη, το πάθος που είχε η μάνα μου για τον πατέρα μου, που ακόμα και στο τελευταίο στάδιο της νόσου, όντας κατάκοιτη, όχι απλώς τον αναγνώριζε πάντα, αλλά έσμιγε τα χείλη της και προσπαθούσε να ανασηκωθεί για να τον φιλήσει κάθε φορά που εκείνος έσκυβε πάνω της…»

Αυτό ήταν! Και μόνο που έκανα εικόνα στο μυαλό μου αυτήν τη σκηνή, το βιβλίο μου είχε γεννηθεί ήδη! Μια συγκλονιστική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και για όσα εκείνη συγχωρεί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους γονείς του Νικόλα, αλλά και τον ίδιο, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την ιστορία του.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Νικόλα, που μου εμπιστεύτηκε την ιστορία της οικογένειάς του ώστε να τη μοιραστώ μαζί σας και να σας μεταφέρω τα συναισθήματα που βίωσα εγώ μαθαίνοντάς την. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα τόσο για τον σεισμό του 1953, που άλλαξε τη ζωή αυτών των ανθρώπων για πάντα, όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που ταλανίζει όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια.

Το πλέον σημαντικό, όμως, που έμαθα γνωρίζοντας την ιστορία της Μάντης, του Χρήστου και του Νικόλα είναι πως δεν είναι η υγεία πάνω απ’ όλα στη ζωή μας, όπως πίστευα μέχρι πριν, αλλά η αγάπη. Καθώς μπορείς πραγματικά να δεις πολλούς υγιείς, αλλά δυστυχισμένους ανθρώπους επειδή στερήθηκαν την αγάπη, όπως, βέβαια, και πολλούς άρρωστους, αλλά βαθιά ευτυχείς επειδή γεύτηκαν και γεύονται την αγάπη.

Η Μάντη ήταν σίγουρα μια από αυτούς.

Share Button

The Author

Μαρία Τζιρίτα

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δικό της κανάλι στο youtube με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα μυθιστορήματά της, σε 360.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα.