Ασυγχώρητο λάθος, ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από μιαν αληθινή ιστορία!

Share Button

Είναι εκπληκτικό πώς κάποιες ιστορίες που τυχαίνει να διαβάσεις ή να ακούσεις, παρά το ότι φαίνονται συνηθισμένες και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφήνουν το στίγμα τους και ένα κομμάτι τους μένει να απασχολεί τη σκέψη σου. Κι εσύ τις επεξεργάζεσαι, προκειμένου να βρεις εκείνο το κάτι που εξήψε την περιέργειά σου· γιατί θέλεις να βγάλεις δικά σου συμπεράσματα.

Για τη γυναίκα που παραστράτησε τη δεκαετία του ’30 και κατάφερε να ανεβεί τα σκαλοπάτια της υψηλής κοινωνίας και να γίνει η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα στον χώρο της άκουσα στα χρόνια της εφηβείας μου να λέγονται πολλά. Σε μια εποχή που ο κόσμος δεν είχε πολλές πηγές ενημέρωσης αρπαζόταν από κουτσομπολιά που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα πιο γρήγορα κι απ’ τις εφημερίδες.

Και όπως πάντοτε συμβαίνει, η ιστορία σιγά σιγά βούλιαξε στη λήθη του χρόνου ‒ έπειτα από δυο δεκαετίες κανείς δε θυμόταν εκείνη τη γυναίκα για την οποία παλιότερα άλλοι μιλούσαν με θαυμασμό κι άλλοι με κακεντρέχεια. Μέχρι πρόσφατα, που διάβασα με έκπληξη ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν στην πολυτάραχη ζωή της. Το διάβασα από περιέργεια, και με τη ματιά του ενηλίκου διαπίστωσα πως η ιστορία της έκρυβε μια γοητεία – ο αγώνας που έκανε μια ολόκληρη ζωή για να ξορκίσει τη μοίρα και να ζήσει το όνειρο και τις φιλοδοξίες της ήταν μοναδικός.

Αυτός ο αγώνας της να πετύχει το ανέφικτο μέσα σε μια άσπλαχνη κοινωνία που δε συμπονεί ούτε συγχωρεί με εντυπωσίασε· μου έγινε εμμονή να τρυπώσω στο μυαλό της, να βρω από πού ξεπηδούσαν η θέληση και το πείσμα της. Η ζωή να τη χτυπά αλύπητα κι αυτή να πέφτει και να σηκώνεται, να ξαναπέφτει και να ξανασηκώνεται· και κάθε φορά να βάζει στόχους να ανεβεί ψηλότερα. Αυτή η γυναίκα ανέβηκε πάνω από το κανονικό και προκαθορισμένο. Μοναδικά της εφόδια, ένα υπερτιμημένο εγώ, η αγάπη για το χρήμα κι ένα παιδικό όνειρο που κρυφόκαιγε στην καρδιά της. Η δική μου ιστορία είναι βασισμένη στα σημεία του χαρακτήρα της που την ανέδειξαν περσόνα της εποχής της. Με αυτά τα εφόδια έπλασα τη δική μου ηρωίδα, τη Μαργαρίτα.

Οι ολέθριες συνθήκες της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης υποχρέωσαν την οχτάχρονη Μαργαρίτα να εργαστεί σαν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου βιομήχανου, για να συντηρήσει την οικογένειά της. Το αφεντικό δε δίστασε να παραπλανήσει το αθώο κορίτσι, με αποτέλεσμα η δεκατριάχρονη πια Μαργαρίτα να φέρει στον κόσμο το παιδί του. Το ζευγάρι, που δεν είχε δικά του παιδιά, πήρε το νεογέννητο και πέταξε την έφηβη στον δρόμο.

Η Μαργαρίτα χωρίς πόρους, εντελώς μόνη, για να επιβιώσει κατέληξε σε ένα καμπαρέ, παριστάνοντας τη χορεύτρια. Οικογένεια και φίλοι τη διέγραψαν, η μητέρα της την καταράστηκε, και απέμεινε μόνη να ζει μέσα στην περιφρόνηση και την απαξίωση. Όμως, μέσα της είχε μια περηφάνια που δεν την άφηνε να γονατίσει. Όσο οι άνθρωποι την ταπείνωναν εκείνη όρθωνε το ανάστημά της από ένα πείσμα να ξεφύγει από την απαξίωση και να κερδίσει όλα όσα της χρωστούσε η ζωή.

Από τη ζωή της πέρασαν άντρες πολλοί· άλλοι την αγάπησαν, άλλοι τη δίδαξαν, την ξεγέλασαν ή την πρόδωσαν. Μα μονάχα ένας κατάφερε να κερδίσει την καρδιά της. Την τράβηξε από τον βούρκο και την ανέβασε ψηλά στη ζωή. Αυτή η γυναίκα ανέβηκε πάνω από το κανονικό και το προκαθορισμένο. Απέκτησε όνομα, δόξα και χρήμα. Από τα καταγώγια έγινε κυρία στα σαλόνια. Κι όσο ανέβαινε ζητούσε περισσότερα. Τα στερημένα παιδικά της χρόνια και η ταπείνωση που βίωσε την έκαναν άπληστη, μια γυναίκα στεγνή από αισθήματα. Προσπάθησε να βρει το παιδί της, μόνο έτσι θα γέμιζε το κενό που την ταλαιπωρούσε. Όταν έγινε εκατομμυριούχα άρχισε να κάνει αγαθοεργίες, βοήθησε πολλά κορίτσια που βρέθηκαν στην ίδια θέση μ’ εκείνη, έχτισε σχολεία, εκκλησιές, βιβλιοθήκες. Ο κόσμος υποκλινόταν μπροστά της προσπαθώντας να απομυζήσει τον πλούτο της. Όμως, ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει την υπόληψη της κοινωνίας που πάντα θα τη θεωρούσε πόρνη. «Τα λεφτά της πόρνης», ψιθύριζαν πίσω από την πλάτη της.

Κι όταν στο τέλος της ζωής της η λάμψη του άστρου της έσβησε ξαφνικά όπως άναψε, έμεινε μόνη. Δεν είχε φίλους ούτε συγγενείς. Ούτε το παιδί της. Αργά στη ζωή της ήρθε η μεταμέλεια. Άρχισε να σκέφτεται πως από ματαιοδοξία και μόνο προσπέρασε πολλά σημαντικά, χωρίς να δίνει αξία σε μικρά καθημερινά πράγματα, τη φιλία τη θεωρούσε δεδομένη και την άφηνε στα αζήτητα. Διαρκώς έτρεχε να προλάβει το τρένο. Μόνο στο τέλος κατάλαβε πως υπάρχουν πολλά τρένα, και αν φύγει το ένα παίρνεις το άλλο, φτάνει να μπορείς να ζεις τις στιγμές και να επενδύεις στην αγάπη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

Η Μαργαρίτα ήταν μόλις οχτώ χρόνων όταν οι γονείς της την έστειλαν παραδουλεύτρα σ’ ένα αρχοντικό στην πόλη. Στα δεκατρία της, το αφεντικό την εκμεταλλεύτηκε και, αφού της πήρε το παιδί της, την πέταξε στον δρόμο. Τότε, εκείνη τυχαία ανακάλυψε την κλίση της στον χορό και την έκανε επάγγελμα. Έγινε χορεύτρια σε καμπαρέ. Έτσι άρχισε το μοναχικό ταξίδι μιας γυναίκας που η μοίρα τη χτύπησε αλύπητα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έπεφτε και ξανασηκωνόταν με πείσμα, προκειμένου να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας που δε συγχωρεί και να βρει το χαμένο παιδί της.

Η ζωή της ήταν ένα δάσος από άντρες που την αγάπησαν, τη δίδαξαν, την ξεγέλασαν ή την πρόδωσαν. Στη μέση του δάσους το πιο ψηλό δέντρο την παρακινούσε να μη σταματά την ανοδική πορεία. Έτσι, η Μαργαρίτα κατόρθωσε να αποκτήσει ό,τι επιθυμούσε: δόξα και χρήμα. Μόνο που ξέχασε να επενδύσει στην αγάπη και τη φιλία. Και αυτό η ζωή δεν της το συγχώρησε ποτέ.

Η συγκινητική ιστορία για τη δύναμη ψυχής μιας γυναίκας που κατάφερε να διαγράψει το παρελθόν και να κατακτήσει τον κόσμο.

Share Button

The Author

Γιόλα Δαμιανού - Παπαδοπούλου

Η ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε πολλά χρόνια στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου σε χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, ενώ για το έργο της έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.