Η Άννα Βασιλειάδη, πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, γράφει για το βιβλίο ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Share Button

Ωραία τα Σαββατοκύριακα, οι αργίες, οι διακοπές. Είναι αρκετές όταν πηγαίνεις σχολείο αλλά και πάλι λίγες σου φαίνονται. Είναι μέρες που δεν έχεις όρεξη και σκέφτεσαι: Μήπως να κάνω τον άρρωστο; Αλλά πάλι αναρωτιέσαι: Τι δηλαδή, θα με αναγκάσουν να μείνω στο κρεβάτι όλη μέρα; Άσε… Κι εμείς το παθαίναμε όταν ήμασταν παιδιά. Για να πούμε την αλήθεια, και τώρα το παθαίνουμε. Ανοίγει το πρωί το ένα μάτι ενώ το ξυπνητήρι φωνάζει με πείσμα και σκεφτόμαστε: Όχι πάλι σήμερα… Θέλουμε απλώς να ξανακλείσουμε τα μάτια και ν’ αλλάξουμε πλευρό. Εμείς, τα μεγάλα παιδιά, δύσκολα τη γλιτώνουμε. Όμως, όταν είσαι πραγματικά παιδί, όλα μπορούν να συμβούν! Κάθε μέρα είναι μια καινούργια εμπειρία, μια έκπληξη.

Φαντάσου, λοιπόν, να ξυπνήσεις το πρωί έτοιμος –ή όχι και τόσο έτοιμος και πρόθυμος– να πας σχολείο και να σου πουν: «Α, όχιιι, σήμερα δεν έχει!»

Βέβαια, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για να συμβεί αυτό.

Μπορεί να ζεις σ’ ένα απολυταρχικό καθεστώς και να πρέπει ξαφνικά η οικογένειά σου να κρυφτεί. Χμ, όχι τόσο ευχάριστο. Ή μπορεί να έχει γίνει πόλεμος και να έχουν ξαφνικά χαθεί τα πάντα. Ούτε αυτό είναι ευχάριστο. Ίσως πάλι να αποχαιρετάς το σχολείο σου για μια καινούργια ζωή σ’ έναν άλλο τόπο όπου θα ενωθείς με όλη σου την οικογένεια. Αυτό δεν είναι δυσάρεστο, αλλά όπως και να το κάνεις είναι συγκινητικό.

Υπάρχουν και πιο απλοί λόγοι για μια μέρα χωρίς σχολείο. Μια απεργία, μια βλάβη στη θέρμανση, η φρέσκια μπογιά που τελικά θέλει άλλη μια μέρα για να στεγνώσει, μια συνέλευση των δασκάλων. Όχι δυσάρεστο. Ευχάριστη έκπληξη, μόνο που θα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα περάσεις την ημέρα σου. Μια μέρα ολότελα δική σου, εντελώς απροειδοποίητα! Ίσως αποφασίσετε με τους φίλους σου να παίξετε ένα μυστικό παιχνίδι, σε ένα μυστικό μέρος, λέγοντας ιστορίες για λύκους. Ίσως χρειαστεί να μείνεις ολομόναχη στο σπίτι και κάνοντας ζαβολιές να την πατήσεις και να κλειδωθείς σε μια βεράντα παρέα με τα σκουπίδια. Ίσως αποφασίσεις να κάνεις τη μεγάλη «έπληξη» και να είσαι όλη μέρα το καλύτερο παιδί. Αν μένεις σε μια εξοχική περιοχή μια ηλιόλουστη ημέρα, ίσως θελήσεις να κάνεις μια βόλτα και κάπου εκεί να σε περιμένει η Ελπίδα. Ή ίσως να μην μπορείς να βγεις γιατί ξεσπάει μπόρα και να περάσεις μια ολόδική σου μέρα με τη μαμά ταξιδεύοντας με τη φαντασία. Ίσως να συμμετάσχεις σε μια δενδροφύτευση που θα ξαναδώσει ζωή κι ανάσα σε μια περιοχή που έχει θλιβερά καταστραφεί.

Από την άλλη, μπορεί να έχεις ξεκινήσει κανονικά για το σχολείο και το σχολείο σου… να έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί! Μα… μπορεί να εξαφανιστεί ένα σχολείο; Στον κόσμο της φαντασίας και των θαυμάτων όλα μπορούν να γίνουν.

Γι’ αυτό πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί.

Δέκα συγγραφείς και δέκα εικονογράφοι, μέλη και διακριθέντες της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, δημιούργησαν αυτή τη χαριτωμένη, διασκεδαστική έκδοση για μία ημέρα ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Δέκα τελείως διαφορετικά κείμενα, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά συναισθήματα. Μια συλλογή που στο τέλος συμπληρώνεται από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από ακόμη ένα μέλος της Συντροφιάς μας.

Όταν αποφασίσαμε με τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ τον συγκεκριμένο τίτλο, ούτε που φανταζόμασταν ότι περίπου έναν μήνα μετά το ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ θα μπορούσε να γίνει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα – όχι τόσο ευχάριστη όσο η διάθεσή μας όταν σκαρώναμε αυτές τις ιστορίες. Το συλλογικό αυτό έργο έγινε επίκαιρο αλλά σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για να είναι διαχρονικό, καθώς οι ιστορίες που περιγράφει μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε. Γράφτηκε με πολλή αγάπη για να μπει στις καρδιές μικρών και… μεγάλων μικρών.

Ως Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που η συλλογική αυτή έκδοση θα βρεθεί στα χέρια των αγαπημένων μας αναγνωστών, των παιδιών.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν και πραγματοποίησαν αυτή την έκδοση, καθώς και όλα μας τα Μέλη και τους Φίλους, που είναι πάντα πρόθυμοι να συμμετέχουν και να εκφράζουν εμπράκτως την αγάπη τους στη Συντροφιά μας.

Καλή ανάγνωση!

Άννα Βασιλειάδη
(Πρόεδρος Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά)

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Για σκέψου πώς θα ήταν να έκλεινε το σχολείο σου και να είχες όλη την ημέρα δική σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Να πας μια βόλτα. Να παίξεις με τους φίλους σου. Να περάσεις την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά σου. Να πας μια εκδρομή ή να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ή φαντάσου πώς θα ένιωθες αν, ξαφνικά, διαπίστωνες ότι το σχολείο σου έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.
Βέβαια, το σχολείο κλείνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο για διακοπές. Όμως αυτό το ξαφνικό, το αναπάντεχο, τελευταία στιγμή κι ενώ έχεις διαβάσει –ή και όχι– έχει άλλη ομορφιά. Είναι μια έκπληξη, σωστά;Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ημέρα χωρίς σχολείο;
Μια πρωτότυπη συλλογή διηγημάτων από συγγραφείς και εικονογράφους, μέλη και διακριθέντες, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, για δέκα ξεχωριστές ημέρες… χωρίς σχολείο!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!