Αμάντα Γκόρμαν: Το «λιγνό μαύρο κορίτσι – απόγονος σκλάβων» που κατέκτησε όλο τον πλανήτη

Share Button

Είναι μόλις είκοσι δύο χρόνων. Ποιήτρια και ακτιβίστρια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων. Το 2017, ο οργανισμός ανάδειξης νέων ποιητών Urban Word την ανακήρυξε πρώτη Εθνική Νεαρή Ποιήτρια των ΗΠΑ. Όλα τα βλέμματα του πλανήτη στράφηκαν όμως επάνω της όταν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την κάλεσε, τον περασμένο Ιανουάριο, να γράψει και να απαγγείλει κατά την τελετή της ορκωμοσίας του ένα ποίημα στο οποίο βρίσκονται συμπυκνωμένες όλες οι αξίες του λεγόμενου ελεύθερου κόσμου, που μόλις είχε απαλλαγεί από μια εξαιρετικά διχαστική προσωπικότητα στο τιμόνι του. Τότε ήταν που η Αμάντα Γκόρμαν συνέταξε ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ, ένα ποίημα που έκανε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, σε κάθε σημείο του πλανήτη, να σκιρτήσει και να αναθαρρήσει.

Το «λιγνό μαύρο κορίτσι ‒ απόγονος σκλάβων», που υπενθύμισε τις κοινές μας αξίες, αυτές της συμπόνιας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, εμφύσησε σε όλους μας ελπίδα και θαυμασμό. Τόσο που πλέον χαίρει απίστευτης αναγνωρισιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είχα την ελπίδα ότι οι λέξεις μου θα έμεναν στη μνήμη των ανθρώπων, αλλά δεν είχα ποτέ μου ούτε καν ονειρευτεί ότι εγώ, ως άτομο, θα προκαλούσα το παγκόσμιο ενδιαφέρον», σχολιάζει η ίδια σχετικά και συμπληρώνει: «Είμαι ευγνώμων γιατί αυτό επιτρέπει στις λέξεις μου να αγγίξουν και να βοηθήσουν τόσο πολλούς ανθρώπους».

Πράγματι, «οι λέξεις της» γίνονται ανάρπαστες παγκοσμίως, με το ποίημα THE HILL WE CLIMB, με την κυκλοφορία του να έχει εκτοξευτεί στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ της New York Times, συνιστώντας το πιο ευπώλητο ποιητικό βιβλίο όλων των εποχών στην Αμερική, ενώ ανάλογα θριαμβευτική είναι η πορεία του και όπου έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που ετοιμάζονται συνολικά 20 διεθνείς εκδόσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό, και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα για την έκδοση στην ελληνική γλώσσα των έργων της Αμάντα Γκόρμαν. Έτσι, ήδη από τις 24 Ιουνίου το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει τον τίτλο Ο ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ: ΕΝΑ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΠΟΙΗΜΑ σε απόδοση-σύμπραξη της ποιήτριας και μεταφράστριας Μυρσίνης Γκανά και του τραγουδοποιού MC Yinka, ενώ το προσεχές φθινόπωρο θα ακολουθήσει το πρώτο της παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο CHANGE SINGS: A CHILDREN’S ANTHEM σε εικονογράφηση του Loren Long.

Καθώς παράλληλα ετοιμάζεται επίσης η μετάφραση της πρώτης ποιητικής της συλλογής THE HILL WE CLIMB AND OTHER POEMS, αξίζει να κρατήσουμε τα λόγια της Όπρα Γουίνφρι, που έρχεται να μας θυμίσει τη δύναμη της ποίησης: «Δεν εμφανίζονται», σημειώνει, μεταξύ άλλων, προλογίζοντας το ιστορικό πλέον ποίημα της Γκόρμαν, «πολύ συχνά τέτοιες αστραφτερές στιγμές, όπου η σοφία αποκτά ρυθμό και μέτρο που συγχρονίζονται με τον παλμό του αίματός μας, τον χτύπο της καρδιάς μας. Όπου η χάρη και η ηρεμία με ανθρώπινη μορφή αξιολογεί την κατάσταση, βλέπει πού ήμασταν και πού πρέπει να πάμε, φωτίζοντας τον δρόμο με τις λέξεις της»

Ο ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ

 

Γιατί πάντα υπάρχει φως,
Αρκεί να είμαστε γενναίοι αρκετά για να το δούμε,
Αρκεί να είμαστε γενναίοι αρκετά φως να γίνουμε.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 η εικοσιδυάχρονη Αφροαμερικανή Αμάντα Γκόρμαν έγινε σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Απαγγέλλοντας το ποίημά της «Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε» στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε ένα οικουμενικό κάλεσμα για ένα φωτεινότερο, γενναίο μέλλον.
Η έκδοση αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη στιγμή, όπου η φωνή μιας νεαρής ποιήτριας μας προσφέρει κουράγιο, παρηγοριά αλλά και έμπνευση για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.

Η AMANDA GORMAN είναι η νεότερη ποιήτρια που συμμετείχε ποτέ σε ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου. Είναι αφοσιωμένη υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων. Τόσο το κοινωνικό όσο και το ποιητικό της έργο έχουν προβληθεί από σημαντικά έντυπα (New York Times, Vogue, Essence, και O, The Oprah Magazine) αλλά και από τηλεοπτικές εκπομπές (The Today Show, PBS Kids και CBS This Morning) στην Αμερική. Το 2017, ο οργανισμός ανάδειξης νέων ποιητών Urban Word την ανακήρυξε πρώτη Εθνική Νεαρή Ποιήτρια των ΗΠΑ. Αφού αποφοίτησε μετ’ επαίνων από το πανεπιστήμιο Harvard, επέστρεψε και ζει στη γενέτειρά της το Λος Άντζελες.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!