Ο κορυφαίος Έλληνας σεφ Άκης Πετρετζίκης μιλάει για το νέο του βιβλίο με 120 συνταγές για cake

Share Button
Αναδημοσίευση από glow.gr

Blisscakes, cloudcakes, sparkcakes, worldcakes… Είναι όλα κέικ και είναι όλα τους υπέροχα. Με ό,τι γέμιση και επικάλυψη μπορεί να έχει συλλάβει το μυαλό και η φαντασία του Άκη Πετρετζίκη. Σας θυμίζουν κάτι από τις ωραίες εκείνες εποχές που ήσασταν παιδιά και γλιστρούσατε στην κουζίνα της μαμάς την ώρα που φουρνίζονταν αυτό το τρυφερό, βουτυρένιο κέικ. Επίσης, θυμίζουν και εκείνα τα παραμυθένια κέικ-τούρτες που φιγουράρουν στις βιτρίνες των γαλλικών σοκολατερί και των νεοϋορκέζικων sweet concept stores, που είναι τόσο όμορφα ώστε δε σας πάει η καρδιά να τα φάτε -θέλετε απλά να τα χαζεύετε. Δεν ξέρω, αν τελικά το να φτιάξει κανείς το αγαπημένο του κέικ είναι πράγματι… piece of cake (αγγλική έκφραση που μεταφορικά σημαίνει πανεύκολο).

Όταν όμως έπεσε στα χέρια μου η εντυπωσιακή έκδοση του νέου βιβλίου του Άκη Πετρετζίκη με τον ευφάνταστο τίτλο Piece of Cake (εκδ. Ψυχογιός), με 120 συναρπαστικές, γλυκές συνταγές για κέικ, αυτό που ξέρω είναι ότι ήθελα να τις δοκιμάσω όλες! Πρόκειται για ένα βιβλίο “σύμμαχο” σε κάθε σύγχρονη κουζίνα, μια πλούσια έκδοση που μετράει 384 σελίδες και 12 θεματικές ενότητες, με μοντέρνο σχεδιασμό, έτσι ώστε να απλοποιούνται ακόμα και οι πιο δύσκολες συνταγές. Με αφορμή, λοιπόν, το νέο του συγγραφικό εγχείρημα, μιλήσαμε με τον Άκη Πετρετζίκη για ζαχαροπλαστική, όνειρα, στόχους, εμπειρίες και “γλυκιές” προκλήσεις.

Αλήθεια, τι σε έκανε να λατρέψεις και να εκτιμήσεις την κουλτούρα, τη γεύση και τη μαεστρία που «κουβαλάει» ένα κομμάτι κέικ, ώστε να επιδοθείς σε 120 συνταγές; Με τι προσδοκίες ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ;

Αυτό το project ξεκίνησε με την επιθυμία να συγκεντρώσω τα καλύτερα κέικ σε ένα βιβλίο. Κέικ απλά, πιο περίπλοκα, μαμαδίστικα και πιο ψαγμένα… Σε αυτό το project έδωσα όλο τον εαυτό μου, κάτι το οποίο κάνω άλλωστε σε κάθε μου βιβλίο, αλλά και σε οτιδήποτε αποφασίζω να κάνω στη δουλειά μου. Το αποτέλεσμα, μπορώ να πω ότι αποζημίωσε την κάθε μου προσπάθεια, τόσο δική μου όσο και των συνεργατών μου!

Τώρα που το βιβλίο βρίσκεται στα ράφια, ανατρέχοντας στη «διαδρομή» του, εντοπίζεις κάτι αναπάντεχο που σίγουρα δεν περίμενες να αντιμετωπίσεις;

Η αλήθεια είναι πως, όταν ξεκινούσαμε τις δοκιμές για να καταλήξουμε σε αυτές τις 120 συνταγές, δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα φτιάχναμε 5.000 κέικ… Κι όμως, φτιάξαμε ακριβώς τόσα!!!

petretzikis-cake-suntagi2

Ο κώδικας comfort food πώς «σπάει» για σένα; Το κέικ ανήκει στη δική σου γευστική «ζώνη άνεσης”; Ήταν ένα από τα γλυκά που «σημάδεψαν” τα παιδικά σου χρόνια;

Αναμφίβολα το κέικ αποτελεί αγαπημένο comfort food! Σαφώς και ανήκει στη γευστική μου comfort-zone και είναι μία από τις αγαπημένες μου παιδικές γεύσεις. Εξίσου αγαπημένες, όμως, ήταν το τσουρέκι και τα… σιροπιαστά… Αλλά και οι πίτες… Γενικά, οι γονείς μου και κυρίως η μητέρα μου, ως γνήσια Θεσσαλονικιά, μαγείρευε και μαγειρεύει ακόμα υπέροχα. Οπότε έχω πολλές γευστικές παιδικές αναμνήσεις.

Σε ποια γωνιά της γης θα ξαναγύριζες για να γευτείς ένα επικό γλυκό που σε ιντρίγκαρε; Και πώς θα έβαζες το δικό σου στίγμα στις γεύσεις του;

Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που πρωτοδοκίμασα τα διάσημα cronuts! Ένα είδος ντόνατ το οποίο φτιάχνεται με ζύμη κρουασάν. Τα λάτρεψα τόσο, που τότε είχα σκεφτεί ότι θα ήθελα πολύ να ήμουν εγώ ο δημιουργός τους! Επειδή δεν ήμουν όμως, αποφάσισα να σκεφτώ κάτι παρόμοιο αλλά και διαφορετικό! Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκαν τα αγαπημένα μου Cruffins βουτύρου, τη συνταγή για τα οποία μπορείτε να βρείτε στο site μου www.akispetretzikis.com.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, όταν επιδίδεσαι στη ζαχαροπλαστική;

Αν ακολουθείς πιστά τις αναλογίες, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα όσον αφορά το αποτέλεσμα. Το γλυκό θα βγει και θα είναι SUPER – αρκεί, φυσικά, να είναι καλή και η συνταγή.

Αποδόμηση, πειραματισμός, δημιουργικότητα. Πώς μεταφράζονται μέσα στην κουζίνα σου;

Σαφώς και πρέπει να αποδομείς τα υλικά και να πειραματίζεσαι μαζί τους. Η τέλεια συνταγή, άλλωστε, έρχεται ύστερα από αμέτρητες δοκιμές. Όσο για τη δημιουργικότητα; Αυτή είναι το Α και το Ω. Πάνω απ’ όλα όμως, για να μπορέσουν όλα αυτά να επιτευχθούν, χρειάζεται καλή οργάνωση! Μόνο έτσι λειτουργεί σωστά και αποδοτικά μία κουζίνα..

petretzikis-cake-suntagi

Σε επηρεάζει το κεφάλαιο τάσεις στο γλυκό σε διεθνές επίπεδο; Ποιες μητροπόλεις δίνουν τον παλμό σήμερα;

Φυσικά και με απασχολεί, ωστόσο δεν πιστεύω ότι υπάρχουν υλικά που είναι «της μόδας». Θεωρώ ότι τα υλικά γίνονται μόδα χάρη στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύεις. Τώρα, όσον αφορά τις χώρες που δίνουν τον παλμό, θεωρώ ότι η Γαλλία είναι ένας τόπος που εμπνέει σε όλα τα επίπεδα κάθε μάγειρα! Από εκεί και πέρα, συνεχώς στην καθημερινότητα μας δεχόμαστε επιρροές από άλλες κουζίνες.

Δώσε μας ένα δείγμα των πιο επιδραστικών για εσένα, προσωπικοτήτων σε επίπεδο ζαχαροπλαστικής.

Θα σας απαντήσω λίγο πιο γενικά, δίνοντάς σας τα ονόματα τριών chef τους οποίους θαυμάζω. Είναι οι Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver και David Lebovitz.

Αλήθεια, η Ελλάδα πώς κινείται σε επίπεδο γλυκού; Ποιες δυναμικές της έχεις αφομοιώσει στις τεχνικές και στην έμπνευση σου;

Αγαπώ πολύ τα υλικά του τόπου μας και νιώθω πολύ τυχερός που βρισκόμαστε σε αυτή τη χώρα με τα τόσα αγαθά! Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και αρωματικών και φροντίζω πάντα να τα αξιοποιώ στις συνταγές μου με διάφορους τρόπους.

Με τι όνειρα και στόχους έρχεται το μάλλον για εσένα;

Η αλήθεια είναι ότι τα όνειρα δεν σταματάνε ποτέ! Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ ότι γενικά στη ζωή μου έχω κάνει προσεκτικά και σταθερά βήματα. Αυτός, λοιπόν, παραμένει ο στόχος μου και για το μέλλον. Να εξακολουθώ να θέτω σωστές βάσεις στη ζωή μου και να είμαι ανοιχτός στα πάντα. Όλα είναι πιθανά στη ζωή. Το σημαντικό είναι να δημιουργείς και να μην επαναπαύεσαι!

Αναδημοσίευση από glow.gr
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!