Αιχμάλωτοι των σκέψεών μας – Οι επτά βασικές αρχές για να δώσεις νόημα στη ζωή σου!

Share Button

Εργάζεστε σε μια δουλειά που δε σας αρέσει; Ή μήπως αισθάνεστε ότι η δουλειά είναι εντάξει, αλλά δε σας γεμίζει; Γενικότερα, μήπως αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή απ’ αυτό που βιώνετε; Έχετε νιώσει ότι σας συνέβαιναν συνέχεια άσχημα πράγματα, ότι η ζωή σας ήταν εκτός ελέγχου και ότι δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό; Αν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, δεν είστε μόνοι. Εξάλλου, είναι φυσιολογικό να θέτουμε τέτοια θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Αυτό το βιβλίο, γραμμένο μ’ εσάς κατά νου, καταπιάνεται με την αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα. Βασίζεται στη φιλοσοφία και την προσέγγιση του παγκοσμίου φήμης ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ, συγγραφέα του βιβλίου Το Νόημα της Ζωής, ένα κλασικό μπεστ σέλερ το οποίο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλία στην Αμερική από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Οι πολλές ιδέες του Δρος Φρανκλ σχετικά με την αναζήτηση νοήματος, παρουσιασμένες μέσα από τις δικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες των πελατών/ασθενών του, έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο Φρανκλ, επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι περισσότερο γνωστός για την πεποίθησή του πως όποιες κι αν είναι οι δοκιμασίες με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπος στη ζωή, πάντα έχεις την ελευθερία να επιλέγεις τη στάση σου και την αντίδρασή σου σε αυτό που σου συμβαίνει. Ως φυλακισμένος, ο Δρ Φρανκλ είχε αποστερηθεί πολλά πράγματα: τη σύζυγο και την οικογένειά του, την ταυτότητά του (η οποία είχε αντικατασταθεί από έναν αριθμό), τα ρούχα του, την υγεία του και την ελευθερία του να μετακινείται. Ωστόσο είχε συνειδητοποιήσει πως ό,τι κι αν συνέβαινε στον ίδιο και γύρω του, εξακολουθούσε να διατηρεί την ικανότητα να επιλέγει τη στάση του και, κατ’ επέκταση, την αντίδρασή του. Ο Φρανκλ γνώριζε ότι ήταν υπεύθυνος να βρει το νόημα μέσα στις συνθήκες του και, το σπουδαιότερο, να μη γίνει αιχμάλωτος των σκέψεών του. Στην ουσία, επιλέγοντας να μην είναι παθητικό θύμα των συνθηκών του, εξάσκησε μια ενεργητική προσέγγιση ως προς την εύρεση νοήματος. Κατά παρόμοιο τρόπο, όλοι μας έχουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που συναντούμε στο διάβα μας εξασκώντας την ικανότητά μας να βρίσκουμε νόημα.

Ο Φρανκλ είναι ο ιδρυτής της Λογοθεραπείας, μιας νοηματο-κεντρικής, ανθρωπιστικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία. Ο Φρανκλ παρότρυνε προσωπικά τον Δρα Άλεξ Παττακός να συγγράψει αυτό το βιβλίο. Έχουμε μελετήσει την τεράστια γκάμα βιβλίων, άρθρων και ομιλιών του Φρανκλ, καθώς και των σχετικών έργων και έχουμε συμπυκνώσει τα διδάγματά του σε αυτό που πιστεύουμε πως αποτελεί τις επτά σημαντικότερες βασικές αρχές για να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση νοήματος.

Ιδιαίτερα σε αυτή την πιο πρόσφατη έκδοση, έχουμε προσθέσει περισσότερη από τη δική μας οπτική πάνω στην αναζήτηση νοήματος, η οποία πηγάζει από την τεράστια εμπειρία μας στους τομείς της ψυχολογίας, της προσωπικής μεταμόρφωσης, της οργανωτικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ηγεσίας. Παραδείγματα, ιστορίες, ασκήσεις, ερωτήσεις, προκλήσεις και άλλα πρακτικά εργαλεία σάς βοηθούν και σας καθοδηγούν στην εφαρμογή αυτών των ιδεών, ώστε να βρείτε το προσωπικό σας μονοπάτι προς το νόημα στην εργασία και την προσωπική σας ζωή.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του παγκόσμιας φήμης ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της σύγχρονης εποχής. Η εκπληκτική προσωπική ιστορία του Φρανκλ, ο οποίος κατάφερε να βρει νόημα ανάμεσα στις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Φρανκλ απέδειξε ότι πάντα έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τη στάση σου – και δε χρειάζεται να είσαι αιχμάλωτος των σκέψεών σου.
Ο Δρ. Άλεξ Παττακός, που παρακινήθηκε από τον Φρανκλ να γράψει το Αιχμάλωτοι των Σκέψεών μας, και η Ελέιν Ντάντον, ηγέτιδα στην προσωπική καινοτόμο σκέψη, καταδεικνύουν ότι η σοφία του Φρανκλ μπορεί να βοηθήσει αναγνώστες να βρουν νόημα κάθε στιγμή της ζωής τους. Βασισμένοι στο συνολικό έργο του Φρανκλ, επισημαίνουν επτά βασικές αρχές και δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή και εργασία.

Η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη αυτή έκδοση περιλαμβάνει νέες ιστορίες, πρακτικές ασκήσεις, εφαρμογές και σκέψεις από το έργο των συγγραφέων στη ΝΟΗΜΑΤΟλογία®. Γιατί, τελικά, όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντας νόημα στον πυρήνα της ζωής μας, της εργασίας και της κοινωνίας.

Τον Ιανουάριο του 2006, την εξηκοστή πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης από το στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς, όπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν, έθνη από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Μερικούς μήνες μετά, θα μπορούσαν κάλλιστα να εορτάσουν την επέτειο ενός από τα πιο ακατάλυτα κείμενα για εκείνη τη φριχτή εποχή. Το ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του Βίκτορ Φρανκλ, όπου ο συγγραφέας περιγράφει τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα αφανισμού και αναλύει την ψυχοθεραπευτική του μέθοδο της λογοθεραπείας, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1946, έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από δώδεκα εκατομμύρια αντίτυπα κι έχει αναδειχθεί ένα από τα δέκα πιο σπουδαία βιβλία των καιρών μας.
Το Σεπτέμβριο του 1942, ο Φρανκλ και η οικογένειά του συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν.

Ο Φρανκλ πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια σε τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, απογυμνωμένος από καθετί που τον συνέδεε με τη ζωή, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του. Είναι συγκλονιστικό όμως το πώς γαντζώθηκε στη ζωή, και στην κατάφαση στη ζωή, και είναι συγκλονιστικά απλοί οι λόγοι για τους οποίους επιχείρησε, λυσσασμένα και λογικά μαζί, να μείνει ζωντανός. Ο έρως και η γνώση συνθέτουν το νόημα της ζωής για τον Φρανκλ, και το προσωπικό του αυτό νόημα γίνεται ο πανίσχυρος κινητήρας που τον κρατάει στη ζωή. Και η αναζήτηση αυτού του Νοήματος στη ζωή όλων μας είναι, εντέλει, η κινητήρια δύναμη των πάντων.
Ένα βιβλίο-σταθμός στην ανθρωπότητα. Ένα βιβλίο-ύμνος στον άνθρωπο.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ο ΑΛΕΞ ΠΑΤTΑΚΟΣ, Ph.D., αποκαλούμενος και «Δόκτωρ Νόημα», είναι συνιδρυτής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Νοήματος. Το πάθος του είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται το μέγιστο δυναμικό τους, βρίσκοντας αυθεντικό νόημα στη ζωή τους. Έχει εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής, καθηγητής δημόσιας διοίκησης και διοίκησης επιχειρήσεων, σύμβουλος στον Λευκό Οίκο υπό τρεις Προέδρους και σύμβουλος του επιτρόπου της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ως επικεφαλής του κινήματος νοήματος, ο Άλεξ έχει αφοσιωθεί στη συμβουλευτική για τη ΝΟΗΜΑΤΟλογία ® και στο πώς να δίνουμε νόημα στη ζωή, την εργασία και την κοινωνία.

Η ΕΛΕΪΝ ΝΤΑΝΤΟΝ, MBA, είναι η συνιδρύτρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Νοήματος. Έχει πάθος με το να βοηθάει τους ανθρώπους να βρίσκουν νόημα στη ζωή τους, καθώς και να βοηθάει επιχειρήσεις να δημιουργούν νοηματοκεντρικούς εργασιακούς χώρους. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Procter & Gamble. Δημιούργησε το πρωτοποριακό μάθημα πάνω στη διαχείριση καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το έργο της εξελίχθηκε στην «ανθρώπινη πλευρά της καινοτομίας», ενσωματώνοντας το νόημα, την ηγεσία και τη φιλοσοφία για να βοηθήσει άτομα και εταιρείες να πετύχουν το μέγιστο δυναμικό τους. Εκμεταλλεύεται το μοναδικό της υπόβαθρο στην ηγεσία της ΝΟΗΜΑΤΟλογίας® και του κινήματος νοήματος, για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται με νόημα.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!