Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Η ζωή του και το έργο του

Share Button

«Ο Θεός σάς ευλόγησε πάρα πολύ και χάρισε στους Έλληνες έναν Πορφύριο! Σαν τον Γέροντα Πορφύριο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος σ’ ολόκληρο τον κόσμο!» (Άγιος Σωφρόνιος του Έσεξ)

Ο Άγιος Πορφύριος υπήρξε η εντυπωσιακότερη οσιακή ύπαρξη της εποχής μας, ίσως και όλων των εποχών! Ο Θεός τον κράτησε κοντά μας για ογδόντα έξι χρόνια, αλλά πνευματικά στο διηνεκές! Υπήρξε ένα φως που έλαμψε στην εποχή μας και δέσποσε σχεδόν σε όλο τον αντιφατικό εικοστό αιώνα (1906-1991).

«Ο Θεός ήθελε να φυτεύσει έναν Άγιο μέσα στην καρδιά της Αθήνας, ενόψει των φοβερών γεγονότων τα οποία ακολούθησαν κατά τη δεκαετία του 1940 και επέκεινα», μας ανέφερε ο ψάλτης του στην εκκλησία της Πολυκλινικής Φώτης Παπαγεωργίου.

Περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, στο πιο πολύβουο μέρος της πόλης. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα»! «Εκεί, όπου με είχε φέρει ο Θεός», στην Πολυκλινική Αθηνών, μέσα στον πόνο από τις αρρώστιες και τον θάνατο. Απαρατήρητος στους πολλούς. «Παπά μου, δε σε είδαμε, δε σε γνωρίσαμε. Πω, πω, πω, εμείς να σ’ έχουμε τόσα χρόνια και να μη σε ξέρουμε!» Ο πρόεδρός της Αμίλκας Αλιβιζάτος χαιρόταν για την επιλογή του: «Βρήκα παπά τέλειο, όπως τον θέλει ο Χριστός!»

«Αυτά που διαβάζουμε στα Συναξάρια, στους Βίους Αγίων και μένουμε κατάπληκτοι, τα ζούσαμε, συνέβαιναν δίπλα μας, διότι ο γέρων Πορφύριος ήταν ένας ζωντανός Άγιος».

«Αφορισμένος εκ κοιλίας μητρός», δέχθηκε «παιδιόθεν» στην Εύβοια την άνωθεν κλήση του. Δωδεκάχρονος, κρυφά από τους γονείς του, βρέθηκε το 1918 στο Άγιο Όρος, στη δύσβατη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων. «Εγώ έχω κάνει στην έρημο. Έχω αγωνιστεί. Νηστείες, κακουχίες, αγρυπνίες, γυμνότητα. Εγώ είχα χύσει αίμα!» Σχεδίαζε να μείνει για πάντα εκεί, όπως το μοναχικό αηδονάκι που «έψελνε» στην Κερασιά. Μια σοβαρή αρρώστια, όμως, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του έρημο. «Ο Θεός τον βλέπει ικανό για την εκτέλεση δύσκολης αποστολής. Τον στέλνει σε άλλους χαμένους, στα “απολωλότα πρόβατά Του” στον κόσμο. Τον στέλνει σ’ εμάς»!

Η αγάπη του εκτεινόταν προς όλους, στα πέρατα της γης. Δε φοβόταν να πάει ακόμα και στους οίκους ανοχής για να μεταλαμπαδεύσει φως Χριστού. Τα κορίτσια των οίκων έλεγαν πως είναι ο «δικός μας παπάς»! «Εγώ ήθελα να πάω να ζήσω μαζί με τους χίπηδες στα Μάταλα, χωρίς, βέβαια, αμαρτίες!» Υψηλοί επισκέπτες πήγαιναν κοντά του: ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ο πρύτανης, καθηγητές πανεπιστημίου από όλες τις σχολές, επίσκοποι κ.λπ. «Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όταν έβλεπες τους μεγάλους χειρουργούς της Πολυκλινικής να κατεβαίνουν στον Γέροντα, να ζητούν την ευχή και την οδηγία του, να τον καλούν στα δύσκολα χειρουργεία!»

Ο λόγος του γλυκός, βαθύτατα θεολογικός, ποιητικός, σαν μυθιστόρημα. Το χάρισμά του «μοναδική περίπτωση»! Αποκάλυπτε στους επισκέπτες του, με το άγγιγμα του χεριού και πιάνοντας τον σφυγμό τους στον καρπό, το όνομα και το μέρος τους, την ψυχή τους. «Έβλεπε»: μέσα στο ανθρώπινο σώμα τα όργανα και τη λειτουργία τους, σκηνές αιώνων πριν, στα βάθη της γης, την αθέατη πλευρά της σελήνης!

«Τα σημάδια της αγίας βιωτής του υποθήκες για ολόκληρη τη γενιά μας!» Ο δροσερός πνευματικός αγέρας του άρχισε να πνέει. Παραδίνουμε στον άνθρωπο του κόσμου τον βίο και το έργο ενός που αγάπησε και παρηγόρησε τον κόσμο. Και υποσχέθηκε ότι μετά την κοίμησή του θα είναι πιο κοντά μας. Ο πολύς κόσμος περιμένει τον Άγιο Πορφύριο!

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, στο πιο πολύβουο μέρος της πόλης. «Εκεί όπου με είχε φέρει ο Θεός», στην Πολυκλινική Αθηνών, μέσα στον πόνο από τις αρρώστιες και τον θάνατο. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα»! Απαρατήρητος στους πολλούς. Ο καθηγητής Ιατρικής Κ. Αλιβιζάτος τού είπε: «Παπά μου, δεν σε είδαμε, δεν σε γνωρίσαμε. Πω, πω, πω, εμείς να σ’ έχουμε τόσα χρόνια και να μη σε ξέρουμε!»
Από τη δύσβατη έρημο των Καυσοκαλυβίων, ο Θεός τον έστειλε στον κόσμο, στα «απολωλότα πρόβατά Του», σε εμάς! Στους οίκους ανοχής μετέφερε −«ο δικός μας παπάς»− το φως του Χριστού. Ήθελε ακόμα να πάει να ζήσει με τους χίπηδες στα Μάταλα, χωρίς, βέβαια, αμαρτίες. «Αυτά που διαβάζουμε στα Συναξάρια, στους Βίους Αγίων και μένουμε κατάπληκτοι, τα ζούσαμε, συνέβαιναν δίπλα μας». Ο λόγος του γλυκός, βαθύτατα θεολογικός, ποιητικός, σαν μυθιστόρημα. Μια συνεχής έκπληξη. Ευφραινόμαστε με τον λόγο του! Το εκπληκτικό χάρισμά του, μοναδική περίπτωση, καρπός υπέρμετρου αγώνα. «Τα σημάδια της αγίας βιωτής του υποθήκες για ολόκληρη τη γενιά μας»!

Μας εστάλη πολύ φως μέσα στο σκοτάδι όπου ζούμε. «Δεν έχει ακόμη το φως του αστεριού του φτάσει σε εμάς. Δεν έχουμε κατανοήσει τον λόγο του». Ο δροσερός πνευματικός αγέρας του ήδη άρχισε να πνέει! Ο πολύς κόσμος περιμένει τον Άγιο Πορφύριο!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΦΟΥΚΑΔΑΚΗΣ κατάγεται από την παχιά Άμμο Ιεράπετρας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνάντησε μεγάλους δασκάλους (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Ν. Νησιώτης, Ν. Μπρατσιώτης, Κ. Παπαπέτρου κ.ά.) και σπουδαίους συμφοιτητές. Επίσης

σπούδασε Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα, όπου δίδασκαν γνωστοί των γραμμάτων και των τεχνών (Χρ. Γιανναράς, Κ. Γεωργουσόπουλος, Α. Λεντάκης κ.ά.).

Αυτό όμως που αναζητούσε δεν το βρήκε στην επιστήμη, αλλά στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιο Όρος. Στα πρόσωπα των αγίων μοναχών είδε να εφαρμόζεται και να τηρείται ο λόγος του Ευαγγελίου. Αυτό που εκεί γίνεται αδιάκοπα και μυστικά.

Δίδαξε Θεολογία και Φιλοσοφία για δέκα χρόνια σε λύκεια του κέντρου της Αθήνας. Αγάπησε την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Περπάτησε και ονειρεύτηκε στους δρόμους της. Είναι σήμερα διευθυντής του Γενικού Λυκείου Γουβών, στο Ηράκλειο. Το 2014 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στη Θεολογία με θέμα της διπλωματικής του διατριβής: «Η ασθένεια και ο θάνατος κατά τους Γέροντες Παΐσιο Αγιορείτη, Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και Ιάκωβο Τσαλίκη».

Το 2017 εκδόθηκε το ευπώλητο βιβλίο του: ΑΓΙΟΣ ΠΑΐΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ − Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, από τις Εκδόσεις ΟΥΡΑΝΟΣ και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!