Το οριστικό τέλος της τελευταίας πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας «Στα χρόνια της ομίχλης»

Share Button

Ένα μυθιστόρημα για το οριστικό τέλος της τελευταίας πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας που στην κατάρρευσή της παρέσυρε στον όλεθρο, την εξόντωση ή την προσφυγιά όλες τις εθνότητες που την κατοικούσαν. Ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να καταγράψει την ανθρωπογεωγραφία, το κλίμα και το άρωμα μιας δεκαετίας φορτισμένης με κατακλυσμιαία ιστορικά γεγονότα που ξεκινά το 1912 και τελειώνει το 1922 με πρωταγωνιστές που ίσως δεν θα γνωρίσουν ποτέ πόσο κοντά διέγραψαν τις τροχιές τους, πόσο κοντά ήρθανε οι ανάσες τους και ποιες ενδεχομένως ήταν και οι συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους.


Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη είναι οι σπουδαιότερες από τις πόλεις που ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας που περνώντας από την Χίο, την Μυτιλήνη, την Πέργαμο, το Κορδελιό, τα Αλάτσατα φτάνει μέχρι την ίδια την Άγκυρα.

Νίκος, Μουσταφά και Σμύρνα είναι οι τρείς κορυφαίοι του χορού σε ένα δράμα όπου ολόκληρος θίασος από Ελληνες, Τούρκους και Λεβαντίνους αφήνουν το στίγμα τους στον πολύ πυκνό καμβά μιας δεκαετίας που συνοδεύεται από μακροχρόνιους πολέμους και πρωτόγνωρους ξεριζωμούς.

Ο Νίκος και ο Μουσταφά, φίλοι στην Τουρκοκρατούμενη Χίο από τα παιδικά τους χρόνια κρατούν σφιχτά μια αρραγή φιλία, κυριολεκτικά κληρονομική από τον καιρό των παππούδων τους, μέχρι που από τον Νοε του 1912, οπότε και απελευθερώνεται η Χίος και εκδιώκονται οι Τούρκοι από το νησί, θα χαθούν για πάντα ακολουθώντας ο καθένας τους το δικό του εθνοτικό πεπρωμένο μπαίνοντας στην δίνη αλλεπάλληλων πολέμων που με τον 2ο Βαλκανικό, τον 1ο Παγκόσμιο και την Μικρασιατική εκστρατεία θα κρατήσουν μια ολόκληρη δεκαετία.

978960496912897861801045239786180108644

 

 

 

 

 

 

Στην ζωή της Σμύρνας, μιας ξεπεσμένης λεβαντίνας, που ζει και εργάζεται άλλοτε ως χορεύτρια και άλλοτε ως τραγουδίστρια, θα μπούμε στο κλίμα των καμπαρέ της Σμύρνης και του καν καν, στα μεγάλα σαλόνια του ξενοδοχείου Πέρα Παλάς στην Κωνσταντινούπολη.

Μέσα από την ζωή του Χατζηθωμά εφέντη και του Κωνσταντή από τα Αλάτσατα θα ζήσουμε τις ημέρες της ευημερίας του Ελληνισμού στην Πέργαμο μέχρι τον πρώτο διωγμό του 1914, την προσφυγιά στην Μυτιλήνη και την επάνοδο το 1919, όσων επέστρεψαν.

Μέσα από την ζωή της μοναχικής Πηνελόπης που δουλεύει σε ένα γυαλάδικο της Σμύρνης θα αναβιώσουν μνήμες και πρόσωπα του παρελθόντος και θα γεννηθεί ο παράφορος έρωτάς της για τον Νίκο.

Σε μια απολησμονημένη από τον χρόνο και τους ανθρώπους λοκάντα στο Κορδελιό που την διευθύνει η Ντεφνέ, μια Ελληνικής καταγωγής Τουρκάλα, θα ζήσουμε την πλούσια ζωή των λεβαντίνων και των Ελλήνων, τις καταβολές των μυστηριακών της ενοίκων αλλά και τις αινιγματικές προσωπικότητες της Δέσποινας και του κυρίου Τζέικομπ.

smurna
buy

Μετά την ΙΑΣΜΗ και την ΧΑΤΙΣΕ, η ΣΜΥΡΝΑ!
Μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, τελευταίο μέρος της τριλογίας ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ, θα παρακολουθήσουμε τον βίο και την πολιτεία ανθρώπων που με ανάμεικτα συναισθήματα, απρόβλεπτες εξελίξεις και βίαιο τρόπο θα ζήσουν κυριολεκτικά στο πετσί τους την δεκαετία του 1912 – 1922 που θα αλλάξει ριζικά μια ολόκληρη πολυπολιτισμική κοινωνία, θα δοκιμάσει τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες πάνω και πέρα από εθνοτικές διαφορές και θα ολοκληρώσει ευρηματικά, μ’ ένα αναπάντεχο τέλος που όλα τα επιστρέφει στην αρχή, «ζωγραφίζοντας» αριστοτεχνικά τον αέναο κύκλο της ζωής!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!