5ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης Βιβλίων των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, «Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας»

Share Button

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με τίτλο «Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και αποτελεί διαγωνισμό, ο οποίος διαρκεί από την 1/10/2015 έως τις 22/4/2016.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τμήμα Γ΄ Μαθητικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας (αριθμός πρωτοκόλλου Φ14/1793/149485/Δ1).

Το πρόγραμμα διενεργείται στο πλαίσιο της Eυέλικτης Zώνης και των Καινοτόμων Δράσεων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αγωγής Υγείας και Φιλαναγνωσίας και εστιάζει στις εξής θεματικές ενότητες: κοινωνική συμπεριφορά, καθημερινή συμπεριφορά, παιδικές ανασφάλειες, φιλοζωία, οικογένεια, υγεία, σχολικός εκφοβισμός, διαφορετικότητα, μαθηματικά, περιβάλλον, Ιστορία, πολιτισμός, κυκλοφοριακή αγωγή, κοινωνία, φιλία, μουσική, πρότυπα, αθλητισμός, τεχνολογία.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • καλλιέργεια του πνεύματος φιλαναγνωσίας των μαθητών
  • συμμετοχή στις Καινοτόμες Δράσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας
  • δημιουργική έκφραση των μαθητών
  • ενημέρωση των μαθητών για σύγχρονα κοινωνικά θέματα
  • γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων
  • συναντήσεις των μαθητών με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς
  • έμπρακτη ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών

 

book_vivlioΔιαδικασία προγράμματος:

1. Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται ανά τμήμα. Το κάθε τμήμα συμπληρώνει τα στοιχεία του στη φόρμα συμμετοχής που θα βρει στο www.psichogios.gr/vivliotrexala. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 31/3/2016.

2. Ανάγνωση βιβλίων. Οι μαθητές κάθε τμήματος καλούνται να διαβάσουν τουλάχιστον ένα από τα βιβλία που περιέχονται στο www.psichogios.gr/vivliotrexala.

3.Υλοποίηση δράσεων φιλαναγνωσίας. Το κάθε τμήμα θα χρειαστεί να υλοποιήσει συνολικά οκτώ δράσεις φιλαναγνωσίας με αφορμή τα βιβλία που διάβασε, συμπληρώνοντας το φυλλάδιο με τις δράσεις φιλαναγνωσίας που θα κατεβάσει και θα εκτυπώσει από το www.psichogios.gr/vivliotrexala (το φυλλάδιο μπορεί να εκτυπωθεί έγχρωμο ή ασπρόμαυρο και να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε είδος γραφικής ύλης). Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν είτε ομαδικά είτε ατομικά. Σε περίπτωση ατομικής εργασίας, το κάθε τμήμα θα πρέπει να επιλέξει ένα φυλλάδιο που θα το εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό.

4. Υποβολή φυλλαδίου δράσεων φιλαναγνωσίας. Το κάθε τμήμα θα πρέπει να υποβάλει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (δηλαδή η καθεμία από τις οκτώ δράσεις θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μία φορά). Για την υποβολή του φυλλαδίου των δράσεων, το κάθε τμήμα θα χρειαστεί να επισκεφθεί το www.psichogios.gr/vivliotrexala ώστε να συμπληρώσει στο αντίστοιχο πεδίο τα στοιχεία του. Στη συνέχεια, στέλνει το φυλλάδιο των δράσεων ταχυδρομικά στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, στη διεύθυνση Τατοΐου 121, 14452, Μεταμόρφωση Αττικής, έως τις 22/4/2016

5. Αξιολόγηση δράσεων φιλαναγνωσίας.Η αξιολόγηση των δράσεων θα γίνει από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς- συγγραφείς, οι οποίοι θα βαθμολογήσουν τα τμήματα με κριτήρια τη δημιουργική έκφραση, την πρωτοτυπία των μαθητών και τη συνεπή ανάγνωση των βιβλίων. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι:

Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας – εκπαιδευτικός – δημιουργός-διαχειρίστρια του φιλαναγνωστικού blog filanagnosiaprogram.blogspot.com – αρθρογράφος– βιβλιοαπόψεις στο thinkfree.gr,
Μερκούριος Αυτζής, δάσκαλος – συγγραφέας (μάστερ λογοτεχνίας [MsL]),
Γιώργος Κατσέλης, συγγραφέας – εκπαιδευτικός,
Σοφία Παράσχου, συγγραφέας – επίτιμη σχολική σύμβουλος – διδάκτωρ παιδικής λογοτεχνίας,
Έλενα Χ. Στανιού, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – νηπιαγωγός – συγγραφέας, Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, συγγραφέας – νηπιαγωγός,
Γιώτα Φώτου, συγγραφέας – πρώην σχολική σύμβουλος.

Για κάθε τάξη, το τμήμα με τον μεγαλύτερο βαθμό θα λάβει το μεγάλο βραβείο. Συγκεκριμένα, καθένα από τα επτά τμήματα-νικητές θα λάβει βιβλία αξίας 500€, και επιπλέον οι μαθητές του θα λάβουν έπαινο και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ένα προσωπικό δώρο.

Όλα τα υπόλοιπα τμήματα που θα υποβάλουν έγκυρες δράσεις φιλαναγνωσίας θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα για την τάξη, αναμνηστικούς σελιδοδείκτες για τους μαθητές και βεβαίωση συμμετοχής για τον εκπαιδευτικό, ενώ 10 από αυτά θα κερδίσουν βιβλία αξίας 150€ έπειτα από κλήρωση.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο του 2016 στο www.psichogios.gr. Οι Έλληνες συγγραφείς, τα βιβλία των οποίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι διαθέσιμοι για μια δημιουργική συνάντηση με τους μαθητές έπειτα από συνεννόηση με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ (τηλ.: 210 28 04 852, e-mail: pr@psichogios.gr).

Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.psichogios.gr/vivliotrexala

Υπεύθυνη επικοινωνίας για το πρόγραμμα «Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας»: Ελένη Βαζούρα,
e-mail: evazoura@psichogios.gr. τηλ.: 210 28 04 847, φαξ: 210 28 19 550.
Με εκτίμηση, Η ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ

5vivliotrexala

 

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!